Top stipendije za master studije u inostranstvu u 2018.

Kako nam najviše upita od vas stiže na teme finansiranja studija i stipendija, odlučili smo da vam predstavimo najbitnije stipendije za master studije u inostranstvu koje će biti aktuelne u 2018. godini za internacionalne studente i na koje bi trebalo da obratite pažnju ako aplicirate.

Mnogo toga smo zajedno naučili! Neke stvari su se izmenile što se tiče procedura apliciranja na određene programe, otkrili smo neke nove zemlje gde su studije sada izuzetno cenjene poput Holandije, neke zemlje koje sve više ulažu u programe na engleskom jeziku poput Italije, neke zemlje gde su studije povoljne a programi visokorangirani poput Portugalije, neke univerzitete koji su proizveli mnoge Nobelovce poput ETH Zurich u Cirihu i Kings College u Londonu.

Negde su iznosi školarina malo viši za internacionalne studente kao u Austriji i jugozapadnoj regiji Nemačke Baden-Württemberg, a negde su otvoreni programi na engleskom jeziku koji su besplatni za internacionalne studente kao u Sloveniji. Norveška je ukinula određene stipendije za države Zapadnog Balkana, određeni univerziteti poput Bocconi Univerziteta su takođe smanjili fondove za stipendiranje inostranih studenata, neki su po prvi put otvorili programe na engleskom jeziku poput WU Univerziteta u Beču.

 

O MNOGIM NOVINAMA I SAVETIMA SMO VEĆ PISALI…

Kako svi na kraju godine sumiramo svoje rezultate i uspehe, odlučili smo da vam na jednom mestu predstavimo tekstove sa našeg bloga koje obavezno morate pročitati i koji su najviše pomogli našim studentima i to:

  1. Top 8 zanimanja budućnosti – Saznajte šta je to što se trenutno traži na tržištu rada i koja su to najplaćenija zanimanja.
  2. Poseta Univerzitetima u Holandiji – ako ste 4. godina srednje škole i želite da posetite univerzitet HZ, Univerzitet Fontys i Univerzitet Tilburg u Holandiji (troškovi smeštaja i deo putnih troškova su pokriveni od strane univerziteta a rok za prijavu je do 20. septembra).
  3. Kako izabrati fakultet – Pre nego što i pomislite da upisujete studije bilo čega bilo gde morate biti sigurni da to zaista i želite i da ste za to stvoreni! E ovde nastupa Akademska i profesionalna orijentacija.
  4. Ko ide na studije u inostranstvo – ako se još uvek niste odlučili ili se premišljate ovo je pravi tekst koji će vam dati vetar u leđa jer, da se razumemo, VI TO MOŽETE!
  5. Faze aplikacionog procesa – Kada uđete u proceduru apliciranja morate znati šta možete da očekujete i onda je ovaj tekst krucijalan, pa izvolite!
  6. Saveti za roditelje – ovo je jako bitan deo! Pripremite sebe i svoje roditelje na to šta vas čeka u procesu apliciranja na studije!

 

STIPENDIJE ZA MASTER STUDIJE U INOSTRANSTVU ZA 2018. GODINU

A sada prelazimo na ono zbog čega ste i kliknuli na ovaj tekst, a to su top stipendije za studije u inostranstvu za 2018. godinu za studente iz zemalja Zapadnog Balkana.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Švedska-stipendija-master-studije inostranstvo-via-academica-upis-2018

Swedish Institute Study Scholarship (SISS) – STIPENDIJA ZA MASTER, PhD i POSTDOC STUDIJE U ŠVEDSKOJ

Ova stipendija se dodeljuje na godišnjoj bazi uspešnim aplikantima za studiranje na nekom od univerziteta u Švedskoj. Svake godine se dodeli 180 stipendija internacionalnim studentima a stipendija porkiva školarinu, deo troškova života, troškove puta od i do Švedske, zdravstveno osiguranje i uključuje i članstvo z SI Network for Future Global Leaders i SI Alumni mreži! Više o ovoj stipendije smo već pisali a tekst ćete otvoriti klikom na link Švedska stipendija za Master studije. Za PhD i postdoc studije kliknite na link u naslovu ove stipendije. Za iskustvo sa studije u Švedskoj pročitajte intervju Jelene Lilić na linku Iskustvo Jelene Lilić sa studija u Švedskoj.

Holandija-stipendija-master-studije-2018-upis-inostranstvo-via-academica

THE HOLLAND SCHOLARSHIP – STIPENDIJA ZA STUDIJE U HOLANDIJI

Nacionalna stipendija Holandije se dodeljuje svake godine za apliciranje na osnovne i master studije ukoliko planirate da ih upišete u Holandiji. Stipendija je u iznosu od 5000 evra, aplicira se od februara do maja za upis studija naredne godine. Zvanične informacije ćete pronaći na sajtu na linku Velika holandska stipendija, a još o mogućnostima stipendiranja za studije u Holandiji možete naći u tekstu koji smo pisali Stipendije u Holandiji. Iskustvo sa studija u Holandiji pročitajte u izuzetnom intervjuu Anđele Vasiljević sa studija na Univerzitetu Tilburg (koji ćemo posetiti u februaru) – Iskustvo sa studija na Tilburg Univerzitetu.

Italija master osnovne studije inostranstvo stipendije 2018 via academica

STIPENDIJE ZA SVE NIVOE STUDIJA U ITALIJI

Italija još uvek ima najveći broj stipendija za insternacionalne studente. O državnoj stipendiji Italije možete više pročitati u tekstu koji smo za vas napisali na linku Italijanska državna stipendija za master i doktorske studije, i ona se odnosi na master i doktorski nivo studija. Sa druge strane, vrlo je popularna tzv. regionalna stipendija, koja obuhvata novčani iznos od oko 5.000 EUR, smeštaj u domu, besplatne studije i jedan obrok u menzi dnevono. Za Vas izdvajamo uputstvo za apliciranje na regionalnu DSU stipendiju za upis studija na Univerzitetu Cattolica del Sacro Cuore možete skinuti klikom DSU stipendija Italija. Što se tiče upisa na neki od programa na Univerzitetu Bocconi u Milanu i dobijanja stipendija, informišite se u tekstu koji su naši mentori pripremili za vas Kako da upišete Bocconi i dobijete stipendiju.

Švajcarska master stipendije doktorat studije inostranstvo 2018 via academica

STIPENDIJA ZA STUDIJE U ŠVAJCARSKOJ

Švajcarska nudi stipendiju za PhD i postdoc studije o kojoj smo pisali u tekstu OVDE. Izdvojili bismo za vas stipendiju koja se nudi za Master studije na Ecole Polytechnique Federale de Lausanne EPFL, (ovaj univerzitet je rangiran kao 12.na svetu po QS listi) koja se objavljuje svake godine od 15.januara do 15. aprila. Za dve godine Master studija možete dobiti 36.000 CHF. Više o ovoj stipendiji pročitajte Excellence Scholarship EPFL. ETH Zurich (prvorangirani univerzitet kontinentalne Evrope) takođe nudi excellence scholarship za izuzetne studente koji žele da upišu master studije na ovom institutu, o čemu više možete da se informišete Excellence Scholarship ETH. Ako želite da pročitate o iskustvu sa studija u Švajcarskoj, pročitajte intervju Pavla Kilibarde koji je studirao u Ženevi – 50 Nijansi Švajcarske – Pavle Kilibarda.

Francuska stipendija master doktorske studije 2018 via academica

STIPENDIJA ZA MASTER I DOKTORSKE STUDIJE U FRANCUSKOJ

Za one koje privlači studiranje na francuskom jeziku u predivnoj Francuskoj napisali smo prilično detaljan tekst o tome kako i na koji način aplicirati i dobiti stipendiju za studiranje u Francuskoj. Ovaj tekst možete pronaći na linku Francuska državna stipendija. Za državljane Republike Srbije rezervisano je 50 stipendija, a rok za prijavu je mart 2018. godine. Rok za slanje aplikacije i konkursne dokumentacije je 16. mart 2018. Za državljane Bosne i Hercegovine dodeljuje se oko 15 stipendija, a rok za apliciranje je 19. januar 2018. U izbor ulaze kandidati koji bi studirali na francuskom i mali broj kandidata koji bi studirali na engleskom jeziku. Od studijskih discipline prednost imaju kandidature iz oblasti nauke i tehnike, klimatskih promena i rodne ravnopravnosti.

Počnite sa pripremama! Naš student, Slobodan Gatarić je upisao ove godine studije u Francuskoj, možemo da pomognemo i vama!

Dobro je u obzir uzeti i stipendije koje svake godine raspisuje DAAD za studiranje u Nemačkoj, Chevening stipendiju za studije u Velikoj Britaniji, Stipendija Slovenije za studije u ovoj zemlji kao i stipendiju koju daje Fond za Mlade Talente Republike Srbije za studente koji žele da master studije nastave u inostranstvu – DOSITEJA.

Želimo vam da u 2018. ispunite svoje snove, probate nove stvari, posetite nova mesta i upustite se u avanture svog života! Nemojte oklevati, neka jedna od vaših novogodišnjih odluka bude da ove godine budete najbolji do sada, aplicirate za studije i naravno budete stipendista!

Srećno,

Vaš Via Academica Tim

Ukoliko imate pitanje u vezi sa studijama i stipendijama u inostranstvu, pošaljite nam besplatan upit popunjavanjem upitnika ispod, i dobićete odgovor u najkraćem mogućem roku.

via_academica_srecna nova godina 2018
Administrator