STUDIJE PO VAŠOJ MERI

IZABERITE ŽELJENI NIVO STUDIJA

SREDNJA ŠKOLA

Srednjoškolske razmene predstavljaju kraće ili duže boravke tokom školske godine u inostranstvu. Tokom razmene učenici stiču prestižno formalno obrazovanje i kroz nova iskustva, kulturu i običaje stiču nove veštine i razvijaju istraživački duh.

Pronađite srednju školu ili razmenu u inostranstvu idealnu za Vas, ali i Vaš budžet kroz individualno prilagođen mentorski pristup! Celokupno srednje školovanje ili jedan deo (godinu dana), možete provesti u nekoj od naših srednjih škola u Americi i Evropi. Rezultat je strana srednjoškolska diploma zemlje koju izaberete, a koja vam otvara vrata za upis na najbolje univerzitete širom sveta. Na raspolaganju su Vam diploma programi i programi kulturne razmene.

OSNOVNE STUDIJE

Osnovne odnosno Bachelor studije su studije koje po Bolonjskom sistemu školovanja traju najčešće 3 godine, ali u nekim zemljama traju 4. U posebnu kategoriju spadaju studije iz oblasti medicinskih nauka gde, u zavisnosti od zemlje, studije traju od 3 do 6 godina. Upisuju se nakon završene četvorogodišnje srednje škole i položene mature ili nakon završenog IB programa (International Baccalaureate).

Ponuda programa i fakulteta zna da bude vrlo zbunjujuća i prenatrpana, što čini da ne možete da se snađete. Vrlo često ne možete da nađete konkretne informacije o visini školarine, krajnjem roku za apliciranje ili koju dokumentaciju treba poslati. Zbog toga je vrlo važno da sistematično pristupite ovom poslu i da odvojite puno vremena, jer je ova faza najvažnija.

MASTER STUDIJE

U zavisnosti od zemlje i njenog obrazovnog sistema, master studije mogu trajati od najmanje 1 do 2,5 godine studija. Jednogodišnji master programi su specijalistički po prirodi i namenjeni su studentima koji žele da steknu specijalizaciju neophodnu za tržište rada. Specijalistički masteri od 1 godine se mogu naći u Italiji, Holandiji, Švedskoj, i vrlo retko u Nemačkoj (na državnim univerzitetima), dok privatni univerziteti svuda u svetu nude master programe različitog trajanja. Istraživački masteri, odnosno masteri namenjeni sticanju dubljeg akademskog znanja iz date oblasti i motiv studenta da se više profiliše za istraživački rad (ali svakako ni tržišni nije nikako isključen), traju 2 godine.

MBA STUDIJE

Master of Business Administration ili popularnije i češće nazvan MBA su master studije poslovne administracije i trenutno jedno od najtraženijih akademskih zvanja u poslovnom svetu. Za razliku od MA ili MSc studija, da biste upisali MBA studije na većini biznis škola ili univerziteta je neophodno da imate prethodno radno iskustvo.

Ako ste već više od 5 godina na istoj poziciji i ne znate kako da dobijete unapređenje, upisivanje i završavanje MBA studije će vam to svakako omogućiti. Mnogi MBA programi su organizovani kao Executive programi što znači da nastavu pohađate samo vikendima, ili online. U toku vaših MBA studije ćete najverovatnije upoznati veliki broj ljudi iz poslovnog sveta iz vaše branše i napravićete sjajnu mrežu poslovnih partnera u čitavom svetu.

DOKTORSKE STUDIJE

Ukoliko želite da se akademski bavite određenom oblašću, želite da se profesionalno odredite kao istraživač, analitičar ili da predajete na fakultetu, onda su doktorske studije pravi put kojim bi trebalo da krenete. Topao savet je da ne upisujete doktorske studije jer nemate još uvek jasan cilj u život ili nemate posao. Doktorat je vrlo zahtevan nivo studija i jednostavno nije formiran da bi bilo ko morao da ga isprati, a naročito u inostranstvu. Uvek imate opciju da upišete još jedan master, možda i iz neke druge oblasti, kako bi imali bogatiju akademsku specijalizaciju i proširili sebi mogućnosti na tržištu rada.

Velike su mogućnosti za dobijanje stipendije za doktorske studije ukoliko ste akademski i istraživački jak kandidat. Više od 90% osoba koje upiše doktorat, to učini uz podršku stipendije.

VIABlog

OSTANITE U TOKU I PRATITE NAJNOVIJE INFORMACIJE NA NAŠEM BLOGU

SVI TEKSTOVI