Faze aplikacionog procesa

Nećemo Vas lagati. Proces apliciranja na univerzitete i stipendije u inostranstvu je dug i naporan. Vrlo često i frustrirajuć i u nekim trenucima deluje nemoguć. Zato smo zamolili Via Academica mentore da Vam slikovito objasne šta sve ovaj proces podrazumeva i na taj način Vas pripreme i olakšaju muke.

Proces pliciranja na univerzitete i stipendije je najlakše zamisliti kao neku vrstu projekta, nazovimo ga “Projekat moje akademske budućnosti”. Kao i za svaki projekat potreban Vam je krajnji cilj, koji je u ovom slučaju upis na željeni fakultet i/ili dobijanje stipendije za studije u inostranstvu. Ali ono što je Vam je u ovom procesu najneophodnije jeste detaljan “program aktivnosti” (timeline), odnosno lista koraka, faza ili stepenica koje morate preći i u kojim vremenskim okvirima kako bi ostvarili krajnji cilj. Zato ćemo Vam ukratko predstaviti faze našeg mentorskog procesa koje su se pokazale 100% uspešno i koje koriste naši mentori.

AVGUST

OBJEKTIVNO PROCENITE SVOJE MOGUĆNOSTI I OGRANIČENJA

Prva faza se svodi na samoprocenu. Ključno merilo koje bi trebalo da koristite u ovoj fazi jeste realnost. Razmislite dobro o svojim željama, ali i svojim mogućnostima i eventualnim ograničenjima. Krenite od znanja stranog jezika. Ukoliko znate samo engleski jezik, sigurno nećete tražiti programe i fakultete koji imaju programe samo na nemačkom ili francuskom jeziku. Ukoliko ste, pak, učili na primer francuski u osnovnoj školi, nije realno da ćete ga savladati do B2-C1 nivoa, položiti test i dobiti sertifikat za 3 meseca. Fokusirajte se na svoje jače strane, a na primer dajte sebi za cilj da tokom studija u inostranstvu savladate bar još jedan strani jezik.

Drugo merilo je prosek sa studija/iz srednje škole. Ukoliko nemate prosek iznad 8,5 malo teže ćete dobiti stipendiju, ali objektivno postoje šanse da se upišete na fakultete koji na primer primaju puno studenata (tzv. masovni fakulteti). Ovo ne znači da su ti fakulteti loši, naprotiv, očigledan primer je Univerzitet u Beču. Treće merilo su Vaše finansije. Razgovarajte sa roditeljima i pitajte koliko bi realno mogli da izdvoje novca mesečno za troškove života i školarinu. Na osnovu toga donosite odluke da li ćete birati zemlje gde su školarine niže (Nemačka, Italija, Francuska) i da li Vam je neophodna stipendija za studije.

Ukoliko niste sigurni da li umete dovoljno realno da procenite svoje sposobnosti i ograničenja, uvek možete da zakažete Savetovanje sa ličnim mentoromMentor je tu za Vas da razjasni i demistifikuje proces apliciranja na studije u inostranstvu, da Vas posavetuje i ohrabri da uđete u proces koji će vam sigurno promeniti tok karijere, a sasvim sigurno i život. Na osnovu iskustva i znanja, mentor je kompetentan da pruži realnu procenu Vašeg profila i da Vam pravi savet. Naši mentori su i sami studirali u inostranstvu, te znaju sve što Vas zanima.

SEPTEMBAR

NAPRAVITE STRATEGIJU ZA APLICIRANJE

Nakon što ste odredili na čemu ste i procenili svoje mogućnosti, na redu je druga faza – traženje programa i stipendija. Informacije koje možete naći na Internetu su obimne, nejasne i vrlo često konfuzne, što ume da dovede do blage frustracije. Vrlo često niste sigurni kakav je fakultet ili program koji ste našli, niti koje uslove zahtevaju za prijem novih studenata, a nikako ne možete da pronađete koliko će sve to da Vas košta. Savetujemo Vam da u ovoj fazi budete naročito strpljivi, da budete spremni da provedete više sati dnevno na Internetu tražeći informacije ili na forumima u potrazi za iskustvima.

Ukoliko Vam je potrebna pomoć u pronalaženju idealnih programa i stipendija koji odgovaraju Vašem profilu, željama i mogućnostima, kontaktirajte Via Academica tim i naručite Personalizovani spisak programa i stipendija koji izrađuju naši iskusni mentori. Oni su eksperti u pronalaženju pravih programa za sve profile, oblasti ili finansijske mogućnosti. Savetujemo Vam da obavezno izaberete minimum 5 programa i stipendija na koje ćete aplicirali, kako bi povećali šanse za pozitivan ishod.

Takođe, vrlo je važno da u ovoj fazi, kada ste izabrali progame i stipendije koje Vam odgovaraju, izradite detaljnu strategiju šta i kada je potrebno da uradite, položite, napravite, overite, prevedete. Posebno obratite pažnju na tražene rezultate na testu jezika, počnite da se pripremate i zakažite svoj termin za polaganje. Naročito vodite računa o rokovima i gledajte da imate spremnu dokumentaciju za apliciranje i pre naznačenog krajnjeg roka. Ukoliko aplicirate što pre, već kada se otvore aplikacije, uvećavate šanse da budete primljeni i dobijete stipendiju za minimum 50%, jer fakulteti vole da vide da je kandidat razmišljao, planirao i spremao se upravo za taj program dugo vremena.

Via Academica tim Vam i u ovoj fazi može pomoći. Jedan termin Pripreme strategije za apliciranje sa ličnim mentorom 1 na 1 u trajanju od 60 minuta, podrazumeva zajednički odabir programa na koje ćete aplicirati u skladu sa Vašim željama i mogućnostima, stipendije koje su Vam na raspolaganju, kao i detaljan plan koraka koje morate proći i dokumentaciju koju je potrebno sakupiti i do kada.

OKTOBAR

POLAGANJE TESTOVA ZA SERTIFIKAT JEZIKA I/ILI ZNANJA

U trećoj fazi počinje faktička realizacija Vaših planova i strategija. Ako ste sve uradili kako treba u fazi 1 i 2, onda znate koliko je potrebno da imate poena na testu jezika ili na jednom od testova znanja koji se traže (ako se traže). To znači da ste već rezervisali termin za polaganje i išli na pripreme. Više o testovima engleskog jezika možete pogledati u našem tekstu Priznati sertifikati engleskog jezika za studije u inostranstvu – IELTS i TOEFLO diplomama i sertifikatima francuskog jezika možete više pročitati u tekstu DELF i DALF testovi francuskog jezika.

Ova faza je vrlo važna, jer morate ostvariti traženi uslov znanja jezika, odnosno minimalni rezultat koji traži Univerzitet. Obično se traži 90 do 100 na TOEFL testu jezika, a na IELTS testu minimalan skor je 6.5. U svakom slučaju se pripremite i potrudite da dobijete što bolji rezultat.

Kada su u pitanju osnovne studije, prestižni fakulteti traže polaganje prijemnog ispita. Taj ispit može biti u formi testa na samom fakultetu, a vrlo često se priznaju međunarodni sertifikati poput SAT, GRE ili GMAT testova. Više o dilemi da li polagati SAT test ili Bocconi test, njihovim strukturama, trajanju i ceni, možete pročitati u našem tekstu SAT test vs. Bocconi prijemni ispit.

OKTOBAR-NOVEMBAR

CV, MOTIVACIONO PISMO, PREPORUKE, PREVODI I OVERE

Danas postoje brojni načini da napišete svoj CV, ali treba napraviti jasnu razliku između onog koji služi za apliciranje na posao i CV-ja koji se šalje kada se aplicira na studije, odnosno akademski oblikovanog CV-ja. Zato smo za Vas pripremili ceo jedan tekst posvećen Najboljem CV-ju za studije u inostranstvu. CV specijalizovane forme za apliciranje na studije u inostranstvu je prilika za uobličavanje Vašeg akademskog i profesionalnog iskustva na način da se posebno istaknete pred selekcionim komisijama.

Jasno i nedovosmisleno u CV-ju istaknite svoje vannastavne aktivnosti (debatni klub, studentske organizacije, konferencije, letnje škole, tribine, članstva u udruženjima), volonterske aktivnosti (Crveni krst, pomoć bolesnima, siromašnima ili starima), eseje i seminarske koje ste pisali, projekte na kojima ste radili, istraživanja koje ste radili, ili u kojima ste učestvovali. Drugo, izaberite jednu do dve ovakve aktivnosti i njih dodatno istaknite u motivacionom pismu (nakon svojih akademskih dostignuća), i objasnite šta se tu radili, šta ste naučili, kako Vas je to obogatilo i kako ćete moći to da iskoristite na studijama. Treće, kroz celo pismo treba da se provlači to koliko ste Vi veliki potencijal za velika dela koja ćete činiti u svojoj zemlji. Dakle, skromnost ovde nije vrlina. Budite odlučni, samouvereni i, što je najvažnije, sve to potkrepite argumentima. I bonus savet: Obavezno se mora kroz pismo provlačiti na ključnim mestima činjenica da su studije na tom-i-tom fakultetu od krucijalnog značaja za ostvarivanje svih Vaših profesionalnih zamisli i ciljeva.

CV i motivaciono pismo koji naši mentori, na osnovu pruženih podataka. oblikuju u potpunosti zadovoljava kriterijume za apliciranje na studije, i dizajnom i detaljnošću će kandidate koje apliciraju izdvojiti u prvom krugu selekcije. Nemojte prepuštati ništa slučaju jer je svakom delu apliciranja potrebna pažnja i odgovoran pristup da bi aplikacija bila potpuna i kompetentna. Kontaktirajte nas i naručite idealno skockan CV i perfektno skladno motivaciono pismo.

Pismo preporuke ili Recommendation Letter (Letter of Reference) je jedan od neizostavnih delova apliciranja na studije u inostranstvu, kao i CV i Motivaciono pismo. Pošto je to jedini deo aplikacije koji ne pišete Vi, uvek postoje razna nerazjašnjena pitanja vezana za pismo preporuke kao što su: od koga bi trebalo tražiti da vam napiše preporuku, kako bi dobro pismo preporuke trebalo da izgleda, koliko je ono bitno za celokupnu aplikaciju. Više o preporukama možete saznati u našem tekstu Pismo preporuke za studije u inostranstvu – od A do Š.

NOVEMBAR-JANUAR

SLANJE APLIKACIJE

Došli smo do finalne faze Vašeg projekta zvanog “Projekat moje akademske budućnosti”. Online aplikacija je postala nezaobilazna stavka apliciranja na studije u inostranstvu. Svi univerziteti su preuzeli ovaj jednostavniji sistem funkcionisanja gde i domaći i internacionalni studenti prolaze kroz istu proceduru gde prilažu osnovne informacije o sebi i potrebnu dokumentaciju. Neretko se putem ove aplikacije upload-uju i CVMotivaciono pismo i pisma preporuke.

Neke države Evrope su uvele univerzalni online sistem za apliciranje na nivou svih univerziteta jedne države – centralized admissions service. To su na primer uni-assist za Nemačku, UCAS za Veliku Britaniju, Studielink za Holandiju, University Admission za Švedsku, EVŠ sistem za Sloveniji. Određene centralizovane platforme za apliciranje će Vas ograničiti na samo nekoliko programa na koje možete da aplicirate (na primer najviše četiri). Međutim, većina univerziteta u Evropi i dalje praktikuje svoje sopstvene online aplikacione sisteme. Informišite se na vreme i pratite svoju strategiju!

Još jedna dodatna stvar je  – SLANJE ODREĐENIH DOKUMENATA IDE I POŠTOM. Da, dobro ste pročitali, određeni univerziteti to očekuju od vas. Kupite velike koverte u koje mogu stati svi papiri bez savijanja, proverite adresu na koju šaljete (nekada se šalje određenom univerzitetu, a ne centralnom sistemu), datum koji je naznačen (da li dokumenta moraju da stignu do tog datuma ili da se pošalju do tog datuma), šaljite uvek preporučenom avionskom poštom (da možete pratiti u svakom trenutku gde se nalazi vaša dokumentacija), a ako kasnite sa pošiljkom koristite DHL, jeste dosta skuplje ali niste u prilici da birate. Nikada se originalna dokumenta ne šalju poštom. Ukoliko imate više originala, pošaljite original.

To je to! Sada Vam samo ostaje da čekate odgovore od univerziteta i da počnete da se raspitujete šta Vam je potrebno za vizu, gde se traži smeštaj i slične tehničke informacije potrebne za Vaše preseljenje u inostranstvo.

Želimo Vam puno sreće u procesu apliciranja, a ukoliko Vam je potrebna pomoć, uvek možete da kontaktirate profesionalni Via Academica tim koji će sve ovo uraditi umesto Vas i na taj način Vam olakšati čitav proces, podržati Vas i odgovoriti na sva Vaša pitanja, strahove i nedoumice.

Ukoliko imate pitanje u vezi sa studijama u inostranstvu i fazama aplikacionog procesa, pošaljite nam besplatan upit popunjavanjem upitnika ispod, i dobićete odgovor u najkraćem mogućem roku. 

Administrator

Leave a comment

Please enter comment.
Please enter your name.
Please enter your email address.
Please enter a valid email address.