Nova School of Business and Economics

 

Nova School of Business and Economics (Škola biznisa i ekonomije) osnovana je u Lisabonu 1978. godine i ubrzo je postala lider u obrazovanju u oblasti ekonomije i biznisa u Portugaliji i jedna sa najboljim programima u Evropi i svetu. Godinama unazad je među 20 najboljih na rang listi koju objavljuje Financial Times.

Nova School of Business and Economics – najprestižnija biznis škola u Portugaliji i jedna od vodećih u Evropi

 

Nova School of Business and Economics može se pohvaliti sa čak šest ministara finansija Portugalije koji su alumnisti ove biznis škole. Specifična je i po tome što nudi doktorske studije, što govori o kvalitetu studija i posvećenosti uprave da se Nova pozicionira kao vodeća insitucija u Portugaliji i Evropi što se tiče biznis studija i ekonomije. Činjenica da se nalazi u Lisabonu, jednom od najpoželjnijih i najsigurnijih gradova Evrope, samo je još jedna pozitivna strana ukoliko se odlučite da svoje studije provedete na nekoj mediteranskoj destinaciji, potpuno drugačijoj od centralne i zapadne Evrope.

Studying at Nova School of Business and Economics is a unique social and human experience. Here students will build lasting friendships for the rest of their lives and develop a network of contacts that will prove invaluable throughout their careers. Moreover, the diversity of profiles within each program will provide a truly enriching experience, during which students will share experiences with peers from a great variety of backgrounds.

Osnovne studije na Nova School of Business and Economics

Na osnovnim studijama koje traju tri godine, odnosno šest semestara, postoje dva smera – ekonomija i menadžment.

Osnovne studije iz ekonomije predstavlaju prvi program koji je uveden prilikom osnivanja škole. Ovaj program daje širinu iz svih relevantnih oblasti ekonomije, finansija, prava i društvenih nauka. Program u oblasti menadžmenta je uveden 1995. godine, a  usmeren je na praktičnu primenu u oblasti marketinga, strategije i organizacije i priprema studente za izazove sa kojima će se suočiti u svakodnevnom radu.

Master studije na Nova School of Business and Economics

Master studije traju tri semestra. Postoje tri smera: ekonomija, finansije i menadžent, koji vas specijalizuju i pripremaju za oblasti kojima želite da se bavite. U prvom i drugom semestru pohađaju se predavanja, dok je treći semestar posvećen izradi master projekta.

EKONOMIJA – Posvećeni uskoj saradnji sa kompanijama i institucijama, primenjenom znanju i visokom procentu zapošljivosti nakon studija, kao i novim trendovima u svetu ekonomije.

FINANSIJENa 19. mestu najboljih Masters in Finance programa na svetu u 2017 (100% studenata se zaposli u prvih 6 meseci nakon završetka master studija).

MENADŽMENT – Odlična baza biznis studija koja vas priprema za tržište rada i pruža vam potrebne subject-specific i tehničke veštine.

Postoji i mogućnost razmene gde student može izabrati jedan od 50 kurseva u svakom semestru. Cena godine tokom razmene iznosi 3000 EUR za osnovne studije i 4000 EUR za master studije.

Aplikacija za razmenu se vrši preko sajta fakulteta i potrebno je dostaviti: prevod položenih ispita, CV i potvrdu da ste students sa univerziteta na kome pohađate nastavu.

Školarine

Školarina za osnovne studije iznosi 6000 EUR, za studente osnovnih studija postoji Kofi Annan stipendija koja se dodeljuje studentima iz zemalja u razvoju. Školarina za Master of Management i Master of Economics iznosi 9.900 EUR, a za Master of Finance je 11.000 EUR. Škola obezbeđuje stipendije za 30 najboljih studenata kao i umanjenja školarine za studente sa dobrim akademskim profilom.

Studenti koji apliciraju posredstvom Via Academice uglavnom dobijaju znatna umanjenja školarina prilikom upisa studija.

Kako izgledaju procedure za prijavu na studije?

Proces aplikacije se vrši na sajtu škole gde je potrebno dostaviti sledeću dokumentaciju:

 1. Sliku pasoša
 2. Kopiju lične karte
 3. CV
 4. Prevod ocena i predmeta poslednje dve godine srednje škole
 5. Motivaciono pismo
 6. Sertifikat znanja engleskog jezika – TOEFL ili IELTS

Nakon završene aplikacije radi se test iz matematike na sajtu škole. Poslednji korak aplikacije predstavlja intervju na kome će se  diskutovati o motivaciji i rezultatima testa iz matematike kandidata.

Zašto da upišeš Nova School of Business and Economics:

 • Zato što predstavlja jednu od najboljih obrazovnih ustanova u oblasti ekonomije i biznisa u Evropi i svetu
 • Zato što su troškovi života u Portugaliji manji u odnosu na druge države zapadne Evrope
 • Zato što je Nova jedan od naših partnera i pomažemo Vam u čitavom procesu apliciranja i upisa studijskih programa
 • Zato što ćete steći praktično znanje u oblasti ekonomije i menadžmenta koje će vam biti neophodno za budući posao koji se budete bavili.

Ako se još uvek pitaš koje su prednosti ove škole pogledaj ovaj video. Sigurno će ti biti jasnije zašto je sve više studenata iz celog sveta zainteresovano za ovu školu!

Zašto studirati u Lisabonu?

Ako ste do sada imali priliku da posetite Portugaliju i Lisabon, onda vam ne treba mnogo objašnjenja što se tiče razloga dolaska u ovu zemlju Iberijskog poluostrva. Izuzetno povoljna klima sa preko 240 dana sa suncem godišnje je samo jedna od prednosti života u ovoj zemlji. Lisabon, kao glavni grad ima preko 550 hiljada žitelja, a 1994. godine je proglašen za Evropsku prestonicu kulture. Muškarci uglavnom znaju i da se ovde igra dobar fudbal, a i da je Portugal bio domaćin Evropskog prvenstva u fudbalu 2004. godine. 2007. u Lisabonu je potpisan Lisabonski dogovor (the Treaty of Lisbon) koji je utvrdio konstitucionalne osnove Evropske Unije.

Danas je Lisabon kosmopolitski grad sa pretežno mladom populacijom. Topla portugalska dobrodošlica, živ duh grada, predivna lokacija na Atlantskom okeanu i reci Tagus će vas odmah zaljubiti u ovaj grad i kulturu.

Zanimljivosti o Lisabonu:

 • 2013. proglašen za najbolju evropsku destinaciju
 • 7. na svetu po gostoljubivosti
 • 16. najbezbednija destinacija na svetu
 • veliki procenat stanovništva priča engleski jezik
 • 70 studentskih rezidencija na raspolaganju samo u Lisabonu
 • 60 gradskih parkova i javnih bašti u gradu
 • preko 75 muzeja i galerija

Što se troškova života tiče cene su sledeće:

 • studentski smeštaj – 250-400 EUR/mesečno
 • hrana – oko 150 EUR/mesečno
 • prevoz – oko 30 EUR/mesečno
 • telefon – 10 EUR/mesečno
 • kafa – 0.6 EUR
 • bioskop – 5 EUR

Ukoliko imate pitanje u vezi sa studijama i stipendijama u inostranstvu, pošaljite nam besplatan upit popunjavanjem upitnika ispod, i dobićete odgovor u najkraćem mogućem roku. 

lisbon portugal via academica studies abroad
Administrator

Leave a comment

Please enter comment.
Please enter your name.
Please enter your email address.
Please enter a valid email address.