NIVO STUDIJA

MASTER STUDIJE

Master studije se kvalifikuju prema zemlji i oblasti studija, pa tako postoje:

  • Master of Science degree (B.Sc.) – Diploma master studija iz oblasti nauke, tehnike, IT, mehanike, ekonomije i finansija.
  • Master of Engineering (B.Eng ili LLB) – pojedine zemlje razgraničavaju Diplome osnovnih studija iz oblasti inženjerstva na ovaj način.
  • Master of Arts degree (B.A.) – Diploma osnovnih studija iz oblasti društvenih nauka: istorija, političke nauke, sociologija, psihologija.
  • Master of Laws degree (LL.M.) – Diploma master studija iz oblasti prava.
  • Master of Civil Law (B.CL) – Diploma master studija iz građanskog prava.
  • Master of Business Administration (M.B.A) – Diploma master studija poslovne administracije.
  • Master of Medicine and Surgery (MBBS, MBBCh) – Diploma integrisanih osnovnih i master studija medicine i hirurgije.
  • Master of Dental Surgery (MDS) – Diploma master studija stomatologije.

PRIZNATOST DIPLOME

Sve diplome osnovnih studija koje su izdale obrazovne institucije u zemlji, a imaju akreditaciju od strane Ministarstva obrazovanja, omogućavaju pristup master studijama. Minimalan broj ECTS bodova potreban za upis na master studije u inostranstvu je 180. Izuzetak mogu predstavljati određene diplome strukovnih studija izdatih od određenih privatnih fakulteta, i to samo za određene zemlje (npr. Nemačka).

TRAJANJE MASTER STUDIJA

U zavisnosti od zemlje i njenog obrazovnog sistema, master studije mogu trajati od najmanje 1 do 2,5 godine studija. Jednogodišnji master programi su specijalistički po prirodi i namenjeni su studentima koji žele da steknu specijalizaciju neophodnu za tržište rada. Specijalistički masteri od 1 godine se mogu naći u Italiji, Holandiji, Švedskoj, i vrlo retko u Nemačkoj (na državnim univerzitetima), dok privatni univerziteti svuda u svetu nude master programe različitog trajanja. Istraživački masteri, odnosno masteri namenjeni sticanju dubljeg akademskog znanja iz date oblasti i motiv studenta da se više profiliše za istraživački rad (ali svakako ni tržišni nije nikako isključen), traju 2 godine.

PRIJEMNI ISPIT

Za skoro 90% master programa u inostranstvu nije potrebno polagati prijemni ispit, već se selekcija kandidata vrši na osnovu rezultata sa osnovnih studija, profesionalnog iskustva, stražiranja, vannastavnih aktivnosti, rezultata na testu jezika, i sl. Izuzetak su master studije iz oblasti menadžmenta, finansija, bankarstva, gde se za prestižnije programe i univerzitete traži polaganje GRE ili GMAT testa.

KADA POČETI SA PRIPREMAMA?

Standardna procedura da se pripremate i prijavljujete za osnovne ili master studije u inostranstvu dok ste još uvek na završnoj godini srednje škole ili fakulteta. S obzirom da ovaj proces traje i po godinu dana, praksa je jasna iz razloga da ne biste gubili godinu i kontinuitet u vašem obrazovanju. Apliciranje se vrši, između ostalog, uz potvrdu sa fakulteta da ste redovan student i sa ocenama koje ste do tada stekli. Ukoliko vas zanimaju i stipendije, ključno je da krenete sa pripremama minimum godinu dana unapred, jer su rokovi za apliciranje za stipendije vrlo često mnogo pre rokova za apliciranje na fakultete.

SAZNAJTE KOJA OBLAST STUDIJA ODGOVARA VAŠEM PROFILU!

Niste sigurni šta da studirate? Imate različita interesovanja? Zakažite svoj termin za profesionalnu orijentaciju i karijerno vođenje kod svog ličnog mentora i donesite pravu odluku!

PRETRAŽITE UNIVERZITETE PO ZEMLJAMA

SAZNAJTE KOJA JE VAŠA IDEALNA ZEMLJA ZA STUDIJE!

Niste sigurni u kojoj zemlji da studirate? Uradite veliki Via Academica test i donesite pravu odluku.