master stipendija italija 2017
Italija – državna stipendija za master i doktorske studije 2018/2019

Vlada Republike Italije, posredstvom Ministarstva spoljnih poslova, a u cilju unapređenja međunarodne kulturne saradnje, razmene znanja, jezika, kulture, italijanskih naučnih dostignuća i promocije italijanskog ekonomskog i tehnološkog sistema, i ove godine je objavila poziv za dodelu stipendija za strane studente koji žele da nastave školovanje u Italiji.

Prijave za stipendiju će trajati od marta do maja 2018. godine. Tačni datumi još uvek nisu objavjeni. Kandidati starosti od 18 do 36 godina se mogu prijaviti za dve vrste stipendija različitih namena:

  • Stipendije u trajanju od 6 do 9 meseci (počevši od 1. novembra 2018.) su namenjene stranim studentima koji na državnim i akreditovanim univerzitetima u Italiji upišu master, doktorske ili specijalističke studije u školskoj 2018/2019 godini.
  • Stipendije u trajanju od 3 meseca (počevši od 1. novembra 2018.) su namenjene stranim studentima koji upišu kurs učenja italijanskog jezika B1, B2, C1 ili C2 nivoa. Kandidat mora posedovati sertifikat znanja italijanskog jezika A2 nivoa.

Kandidati državljani neke od zemalja Evropske unije mogu da apliciraju za stipendiju samo za poslediplomske studije, odnosno doktorske ili specijalističke studije, studijske projekte, i kurseve italijanskog jezika.

master stipendija Italija 2017

Potrebno znanje jezika

Kandidati moraju da prilože sertifikat znanja italijanskog jezika minimum B2 nivoa, dok za programe koji se odvijaju isključivo na engleskom jeziku nije potreban sertifikat znanja italijanskog jezika. Iz iskustva Via Academica rada, čak iako planirate studije na engleskom jeziku, šanse za dobijanje ove stipendije Vam se znatno povećavaju ukoliko imate neki sertifikat znanja italijanskog jezika.

Stipendija ne obuhvata studije prvog nivoa (osnovne studije, Laurea triennale 1° ciclo). Takođe, stipendija obuhvata studije koje se odvijaju na italijanskim obrazovnim institucijama, a ne na stranim institucijama bilo da su Univerziteti, Akademije, biblioteke ili škole bilo koj prirode koje imaju sedište u Italiji, niti studije ili istraživačke boravke na privatnim centrima ili istraživačkim laboratorijama koji nisu akreditovani.

Šta obuhvata i kako poslati aplikaciju

Stipendija obuhvata potpuno oslobađanje od plaćanja školarine, puno zdravstveno osiguranje i mesečni džeparac dovoljan za troškove života u Italiji za celu školsku godinu. Takođe, važno je da znate da ne možete primati dve ili više stipendija koje daju italijanske državne institucije (morate da izaberete da li ćete državnu ili regionalnu).

Aplikaciju možete poslati preko centralnog portala Ministarstva spoljnih poslova Republike Italije (Farnesina), tako što ćete se najpre registrovati na linku ovde https://borseonline.esteri.it/BorseOnLine/, a zatim pratiti dalja upustva do portala za prijavu i upload potrebne dokumentacije.

Ne propustite priliku da postanete stipendista italijanske Vlade i ispunite pasoš znanjem! Ukoliko Vam je potrebna pomoć oko pripreme i slanja aplikacije za stipendiju Vlade Republike Italije, slobodno nas kontaktirajte.

Želimo Vam puno sreće!

Vaš Via Academica Tim

Ukoliko imate pitanje u vezi sa studijama i stipendijama u inostranstvu, pošaljite nam besplatan upit popunjavanjem upitnika ispod, i dobićete odgovor u najkraćem mogućem roku. 

Administrator

Leave a comment

Please enter comment.
Please enter your name.
Please enter your email address.
Please enter a valid email address.