Sertifikati engleskog jezika za studije u inostranstvu – IELTS i TOEFL

Da biste upisali studije u inostranstvu na engleskom jeziku, neophodno je da položite neki od međunarodno priznatih testova jezika. Najpoznatija dva sertifikata jezika, ujedno i najpriznatiji kada je upis studija u pitanju, su ispiti jezika TOEFL i IELTS.

U ovom tekstu Via mentorke objašnjavaju osnovne karakteristike testova jezika, kako da se pripremite i prijavite za polaganje.

TOEFL (Test of English as a Foreign Language) i IELTS (International English Language Testing System) su međunarodno priznati ispiti kojima se dokazuje nivo poznavanja engleskog jezika. Bitno je da naglasimo da vam je za studiranje u inostranstvu potreban Academic IELTS.

Velika većina univerziteta priznaje oba ispita. Vrlo se retko dešava da su fakulteti isključivi i zahtevaju polaganje ili samo IELTS ili samo TOEFL testa. Za osnovne studije potreban vam je nivo B2, dok je za master studije ponekad potreban C1 nivo, u zavisnosti od oblasti studija. Za svaki program u uslovima za upis imate propisani nivo znanja i potreban broj bodova.

Polaganje TOEFL testa neophodan je preduslov za upis na većinu američkih koledža i univerziteta. Mnogi programi koji uključuju stipendije zahtevaju položen TOEFL ispit.

S druge strane, IELTS test je osmišljen da omogući procenu jezičkih kompetencija kandidata koji žele da studiraju u sredinama u kojima je engleski jezik, jezik zvanične komunikacije. Univerziteti u mnogim zemljama, uključujući Veliku Britaniju, Australiju, Novi Zeland, Kanadu i SAD, priznaju IELTS kao dokaz o poznavanju engleskog jezika.

Struktura testova

Oba testa sastoje se od četiri dela i testiraju sve četiri jezičke kompetencije: reading (razumevanje teksta), listening (slušanje), writing (veština pisanja) i speaking (komunikacija).

Specifičnost testova je da ne mogu da se polože ili padnu, već se na osnovu osvojenog broja bodova tumače rezultati i definiše se nivo poznavanja jezika.

Način polaganja

TOEFL test se polaže isključivo putem kompjutera, usmeni deo testa se snima kao odgovor na nešto što ste pročitali ili odslušali i ne postoji interakcija sa ispitivačem, dok se IELTS polaže na papiru i piše rukom, izuzev u nekim naznačenim ispitinim rokovima kada ga je moguće polagati putem kompjutera. Usmeni deo IELTS ispita podrazumeva konverzaciju sa ispitivačem. Polaganje TOEFL ispita traje oko 4 sata, a IELTS ispita 2,5 sata, s tim da usmeni deo IELTS ispita koji traje 15-ak minuta ne mora da bude istog dana kao i pismeni deo.

Cene polaganja ispita

TOEFL ispit se prijavljuje i plaća isključivo putem Interneta, a aktuelna cena polaganja je 240 dolara. Dodatne cene pogledajte na ovom linku.

U zavisnosti od centra za polaganje u našem regionu, IELTS se može platiti u prostorijama British Council gotovinom ili karticom putem interneta (VISA, VISA Electron or MasterCard debit/credit cards), maksimalno pet dana nakon prijave ne računajući neradne dane.

Aktuelna cena testiranja za IELTS Academic (na papiru ili na računaru) u Beogradu je 26.000 RSD, ali ti preporučujemo da cene drugih tekstova proveravaš i pratiš na zvaničnom sajtu na ovom linku. Za polaganje u Crnoj Gori, odnosno Podgorici, plaća se 210 EUR, a za više informacija pogledaj zvanični sajt na ovom linku. U Bosni i Hercegovini zvanični centar za polaganje nalazi se u Sarajevu i za osnovni Academic IELTS plaća se 410 BAM, dok ćeš dodatno moži da se informišeš na ovoj stranici.

Gde i kako da se pripremate za polaganje?

Svim učenicima i studentima, bez obzira na njihovo predzanje iz engleskog jezika, preporučujemo da upišu pripreme u nekoj školi jer se radi o specifičnim testovima. Ukoliko se ipak odluče da se sami pripremaju, onda bi bilo najbolje da uzmu nekoliko individualnih časova pred sam ispit. 

Takođe saverujemo da uradite dijagnostički test u školi kako biste dobili uvid u trenutni nivo znanja i procenili koliko vam je vremena potrebno da se spremite za polaganje. Prijave za polaganje studenti rade sami. Via Academica sugeriše datum u skladu sa aplikacionim rokovima, a škola jezika u odnosu na neophodno vreme da bi ostvarili potrebne rezultate na testu.

Škole stranih jezika koje preporučujemo za pripremu:

BEOGRAD: Queen Victoria Education and Translation, kontakt telefon: +381637230352. Nude online pripreme za TOEFL, IELTS, BOCCONI TEST, SAT, GRE, GMAT. Svi Via Academica studenti i učenici imaja popust na pripreme za sve testove.
NOVI SAD: Avalon edukativni centar, kontakt telefon: +381694440690. Nude online pripreme samo za TOEFL i IELTS. Svi studenti i učenici koji se jave preko Via Academica imaju 10% popust na online pripreme.

Kako se prijaviti na testiranje?

Više informacija o samom načinu prijave, registracije ili preuzimanju rezultata, možete pogledati na sledećim linkovima, a možete i pogledati video sa detaljnim instrukcijama.

Kako pogledati i preuzeti rezultate?

Rezultati ispita dostupni su 6 dana nakon polaganja na vašem korisničkom nalogu, dok je potrebno ukupno 11 da stignu rezultati u pdf formatu za IELTS, a 13 dana za TOEFL.

Preuzimanje TOEFL rezultata: Pocinjete od linka „Register/Order“ u vašem online TOEFL profilu. Imaćete izbor u dve opcije: „Test“ i „Services“. Izaberite „Services“, a potom i „Additional Score Report“. Sledi opcija izbora izmene dodatnog izveštaja koji šaljete sebi na kućnu adresu (Additional Paper Candidate Report – ) i dodatnih primalaca rezultata. Dodatni izveštaj na kućnu adresu od vas traži samo da izaberete datum testiranja i da platite karticom navedenu cenu.

Ukoliko želite PDF verziju rezultata, to možete učiniti registracijom na vašem TOEFL profilu, polje score/ download/ print , ako na to želite i da odštampate rezultate. Preuzimanje PDF rezultata se ne doplaćuje, već je uračunato u cenu polaganja testa.

Instukcije za preuzimanje IELTS rezultata možete pogledati na ovom linku: https://www.britishcouncil.rs/exam/ielts/test-taker-portal

NOVINE U POLAGANJU ZBOG PANDEMIJE KORONA VIRUSA

Zbog pandemije korona virusa i nemogućnosti da se testiranja izvode kao do sada, mnogi univerziteti uveli su dodatne izmene i olakšice po pitanju sertifikata:

  • Univerzitet Cattolica iz Milana priznaje Duolingo test umesto IELTSa i TOEFLa ukoliko se dokaže da student nije u mogućnosti da izađe na test jezika u svojoj zemlji, što je slučaj u našem regionu. Minimalni broj bodova je 105.
  • Univerzitet IULM iz Milana umesto standardnih diloma, ima svoj online test engleskog jezika.
  • EU Business School i Business and Hotel Management School- BHMS imaju svoje testove jezika tako da njihovi kandidati kao i svake godine mogu da ih polažu umesto standardnih sertifikata
  • KDG University of Applied Sciences iz Antverpena (Belgija) takođe je uveo mogućnost da se za sertifikat engleskog polaže preko platforme Duolingo. Ovo je naš partnerski univerzitet koji će vam, ukoliko budete aplicirali preko nas, refundirati novac za polaganje ovog ispita! Minimalni traženi rezultat je 105.

Za sve dodatne informacije o polaganju za sertifikate engleskog, preporučujemo vam da se konsultujete sa školama jezika. U okviru priprema za studije u inostranstvu i mentorskih paketa, Via Academica vam daje smernice za rokove i preporučene datume za polaganje, ali svaki učenik ili student ima odgovornost da se na vreme pripremi i položi.

Želimo vam puno sreće i uspeha!

Ukoliko imate pitanje u vezi sa studijama u inostranstvu, pošaljite nam besplatan upit popunjavanjem upitnika ispod, i dobićete odgovor u najkraćem mogućem roku. 

    besplatne jezicke radionice queen victoria
    Administrator