Sertifikati engleskog jezika za studije u inostranstvu – IELTS i TOEFL

 

Da biste upisali studije u inostranstvu na engleskom jeziku, neophodno je da položite neki od međunarodno priznatih testova jezika. Najpoznatija dva sertifikata jezika, ujedno i najpriznatiji kada je upis studija u pitanju, su ispiti jezika TOEFL i IELTS. U tekstu ćemo vam objasniti kako funkcionišu ovi testovi jezika, koje su glavne razlike među njima i kako se možete prijaviti za polaganje ovih testova.

TOEFL (Test of English as a Foreign Language) i IELTS (International English Language Testing System) su međunarodno priznati ispiti kojima se dokazuje nivo poznavanja engleskog jezika. Bitno je da naglasimo da vam je za studiranje u inostranstvu potreban Academic IELTS.

Velika većina univerziteta priznaje oba ispita. Vrlo se retko dešava da su fakulteti isključivi i zahtevaju polaganje ili samo IELTS ili samo TOEFL testa. Za osnovne studije potreban vam je nivo B2, dok je za master studije često potreban C1 nivo. Za svaki program u uslovima za upis imate propisani nivo znanja i potreban broj bodova.

Polaganje TOEFL testa neophodan je preduslov za upis na većinu američkih koledža i univerziteta. Mnogi programi koji uključuju stipendije zahtevaju položen TOEFL ispit.

S druge strane, IELTS test je osmišljen da omogući procenu jezičkih kompetencija kandidata koji žele da studiraju u sredinama u kojima je engleski jezik, jezik zvanične komunikacije. Univerziteti u mnogim zemljama, uključujući Veliku Britaniju, Australiju, Novi Zeland, Kanadu i SAD, priznaju IELTS kao dokaz o poznavanju engleskog jezika.

Struktura testova

Oba testa sastoje se od četiri dela i testiraju sve četiri jezičke kompetencije: reading (razumevanje teksta), listening (slušanje), writing (veština pisanja) i speaking (komunikacija).

Specifičnost testova je da ne mogu da se polože ili padnu, već se na osnovu osvojenog broja bodova tumače rezultati i definiše se nivo poznavanja jezika.

Način polaganja

TOEFL test se polaže isključivo putem kompjutera, usmeni deo testa se snima kao odgovor na nešto što ste pročitali ili odslušali i ne postoji interakcija sa ispitivačem, dok se IELTS polaže na papiru i piše rukom, izuzev u nekim naznačenim ispitinim  rokovima kada ga je moguće polagati putem kompjutera. Usmeni deo IELTS ispita podrazumeva konverzaciju sa ispitivačem. Polaganje TOEFL ispita traje oko 4 sata, a IELTS ispita 2,5 sata, s tim da usmeni deo IELTS ispita koji traje 15-ak minuta ne mora da bude istog dana kao i pismeni deo.

Cene ispita i kako se prijaviti na testiranje?

TOEFL ispit se prijavljuje i plaća isključivo putem Interneta (www.toefl.org). Cena polaganja TOEFL ispita je 200 dolara.

IELTS se može platiti u prostorijama British Council u Beogradu gotovinom (http://www.britishcouncil.rs/exam/ielts) i na isti način u Crnoj Gori u prostorijama British Council-a. U Bosni i Hercegovini se IELTS plaća 330 konvertibilnih maraka i polaže se u Sarajevu, dok TOEFL test možete polagati i u Banjoj Luci u prostorijama naše partnerske škole jezika Oxford Edukativni Centar. IELTS se može platiti karticom putem interneta (VISA, VISA Electron or MasterCard debit/credit cards), maksimalno pet dana nakon prijave ne računajući neradne dane.

Cene testiranja za IELTS su 26 000 dinara za Academic and General Training: paper-based i IELTS Academic and General Training – computer-delivered test. Posebna vrsta testa IELTS polaže se za britansku vizu (IELTS for UK Visas and Immigration (UKVI) i polaganje iznosi 28.700 dinara. 

Dodatne informacije o polaganju tekstova u Srbiji možete naći na ovom linku.

Rezultati ispita dostupni su šest dana na vašem korisničkom nalogu, dok je potrebno ukupno 11 da stignu rezultati u pdf formatu za IELTS, a 13 dana za TOEFL.

Gde da se pripremate za polaganje?

Via Academica svim svojim klijentima nudi popust na pripremu TOEFL i IELTS testova jezika u centrima u Beogradu i Novom Sadu. Naša je preporuka da svoje prirpreme poverite profesionalcima kako bi bili sigurni da ćete ostvariti željeni rezultat. Savetujemo da uradite dijagnostički test u nekoj od ponuđenih škola, kako biste se pozicionirali i dobili tačan vremenski okvir koliko vam je potrebno vremena da se pripremite.

BEOGRAD: Queen Victoria Education and Translation, kontakt telefon: +381637230352. Nude online pripreme za TOEFL, IELTS, BOCCONI TEST, SAT, GRE, GMAT. Svi Via Academica studenti i učenici imaja popust na pripreme za sve testove.
NOVI SAD: Avalon edukativni centar, kontakt telefon: +381694440690. Nude online pripreme samo za TOEFL i IELTS. Svi studenti i učenici koji se jave preko Via Academica imaju 10% popust na online pripreme.

NOVINE U POLAGANJU ZBOG PANDEMIJE KORONA VIRUSA

Zbog pandemije korona virusa i nemogućnosti da se testiranja izvode kao do sada, došlo je do promena termina i načina polaganja.

TOEFL će do kraja juna 2020. moći da se polaže od kuće. Kućno izdanje testa (TOEFL iBT Special Home Edition test) isti je po sadržini, formatu standardnom iBT TOEFL testu, koji je polagao u zvaničnim centrima, ali se polaže pod nadzoorom onlajn sistema ProctorU. Sve informacije o polaganju možete naći na ovom linku.

Pored toga, mnogi univerziteti uveli su dodatne izmene i olakšice po pitanju sertifikata:

  • Univerzitet Cattolica iz Milana priznaje Duolingo test umesto IELTSa i TOEFLa ukoliko se dokaže da student nije u mogućnosti da izađe na test jezika u svojoj zemlji, što je slučaj u našem regionu. Minimalni broj bodova je 105.
  • Univerzitet IULM iz Milana umesto standardnih diloma, ima svoj online test engleskog jezika.
  • EU Business School i Business and Hotel Management School- BHMS imaju svoje testove jezika tako da njihovi kandidati kao i svake godine mogu da ih polažu umesto standardnih sertifikata
  • KDG University of Applied Sciences iz Antverpena (Belgija) takođe je uveo mogućnost da se za sertifikat engleskog polaže preko platforme Duolingo. Ovo je naš partnerski univerzitet koji će vam, ukoliko budete aplicirali preko nas, refundirati novac za polaganje ovog ispita! Minimalni traženi rezultat je 105.

Ukoliko imate pitanje u vezi sa studijama u inostranstvu, pošaljite nam besplatan upit popunjavanjem upitnika ispod, i dobićete odgovor u najkraćem mogućem roku. 

    besplatne jezicke radionice queen victoria
    Administrator