Sertifikati engleskog jezika za studije u inostranstvu – IELTS i TOEFL

Da biste upisali studije u inostranstvu na engleskom jeziku, neophodno je da položite neki od međunarodno priznatih testova jezika. Najpoznatija dva sertifikata jezika, ujedno i najpriznatiji, kada je upis studija u pitanju, jesu ispiti jezika TOEFL i IELTS. Određeni univerziteti, ali ne svi, prihvataju i Cambridge testove (FCE, CAE, CPE), međutim, ukoliko već nisi polagao/la ovakvu vrstu testova, lakše je da se pripremiš za TOEFL i IELTS, a prednost je i više tremina za polaganje koji ti stoje na raspolaganju.

U ovom tekstu, Via mentorke ti objašnjavaju osnovne karakteristike ovih testova, kako da se pripremiš i prijaviš za polaganje.

TOEFL (Test of English as a Foreign Language) i IELTS (International English Language Testing System) su međunarodno priznati ispiti kojima se dokazuje nivo poznavanja engleskog jezika. Bitno je da naglasimo da ti je za studiranje u inostranstvu potreban Academic IELTS.

Velika većina univerziteta priznaje oba ispita. Vrlo se retko dešava da su fakulteti isključivi i da zahtevaju polaganje ili samo IELTS ili samo TOEFL testa. Za osnovne studije potreban ti je nivo B2, dok je za master studije ponekad potreban C1 nivo, u zavisnosti od oblasti studija. Za svaki program, u uslovima za upis, imaš propisan nivo znanja i potreban broj bodova.

Polaganje TOEFL testa neophodan je preduslov za upis na većinu američkih koledža i univerziteta. Mnogi programi koji uključuju stipendije zahtevaju položen TOEFL ispit.

S druge strane, IELTS test je osmišljen da omogući procenu jezičkih kompetencija kandidata koji žele da studiraju u sredinama u kojima je engleski jezik, jezik zvanične komunikacije. Univerziteti u mnogim zemljama, uključujući Veliku Britaniju, Australiju, Novi Zeland, Kanadu i SAD, priznaju IELTS kao dokaz o poznavanju engleskog jezika.

Struktura testova

Oba testa sastoje se od četiri dela i testiraju sve četiri jezičke kompetencije: reading (razumevanje teksta), listening (slušanje), writing (veština pisanja) i speaking (komunikacija).

Specifičnost testova je da ne mogu da se polože ili padnu, već se na osnovu osvojenog broja bodova tumače rezultati i definiše se nivo poznavanja jezika.

Način polaganja

TOEFL test se polaže isključivo putem kompjutera, usmeni deo testa se snima kao odgovor na nešto što si pročitao/la ili odslušao/la, i ne postoji interakcija sa ispitivačem, dok se IELTS polaže na papiru i piše rukom, izuzev u nekim naznačenim ispitinim rokovima, kada ga je moguće polagati putem kompjutera. Usmeni deo IELTS ispita podrazumeva konverzaciju sa ispitivačem.

Polaganje TOEFL ispita traje oko 4 sata, dok polaganje IELTS ispita traje 2,5 sata, s tim da usmeni deo IELTS ispita koji traje 15-ak minuta ne mora da bude istog dana kao i pismeni deo.

Cene polaganja ispita

TOEFL ispit se prijavljuje isključivo preko zvanične stranice TOEFL organizacije. Preko iste stranice se vrši i plaćanje polaganja, a sam ispit se polaže u ispitnom centru za Srbiju, dok se za IELTS prijavljivanje vrši putem sajta British Council u Beogradu. Plaćanje možeš izvršiti preko portala za kandidate, u roku od tri dana od datuma prijave (za computer delivered test) ili u roku od pet radnih dana od datuma prijave (za paper based IELTS). Troškovi prijave za IELTS u Srbiji iznose 26.000RSD. 

U Crnoj Gori se za polaganje IELTS-a prijavljujete u prostorijama British Council-a i cena je 210EUR.  

U Bosni i Hercegovini se IELTS plaća 410BAM i polaže se u Sarajevu, dok TOEFL test možete polagati i u Banjoj Luci, u prostorijama naše partnerske škole jezika Oxford Edukativni Centar. Cena za polaganje TOEFL ispita je 200$

Cene variraju od zemlje do zemlje te proveri kolika je cena u državi iz koje dolaziš ili u državi u kojoj ćeš polagati ove testove.

Prijave za polaganje testova radiš sam, u konsultacijama sa nama i školom gde ideš na pripreme. Via Academica ti sugeriše datum, u skladu sa aplikacionim rokovima, a škola jezika u odnosu na neophodno vreme da bi ostvario/la potrebne rezultate na testu.  

Gde i kako da se pripremate za polaganje?

Svim učenicima i studentima, bez obzira na njihovo predzanje iz engleskog jezika, preporučujemo da upišu pripreme u nekoj školi jer se radi o specifičnim testovima. Ukoliko se ipak odluče da se sami pripremaju, onda bi bilo najbolje da uzmu nekoliko individualnih časova pred sam ispit. 

Škole jezika koje preporučujemo za pripremu testova (TOEFL, IELTS, BOCCONI TEST, SAT, GRE, GMAT) neophodnih za školovanje u inostrantsvu:

BEOGRAD: Queen Victoria Education and Translation, kontakt telefon: +381637230352. Nude online pripreme za TOEFL, IELTS, Duolingo, BOCCONI TEST, SAT, GRE, GMAT. Svi Via Academica studenti i učenici imaju popust na online ili uživo pripreme za sve testove.

NOVI SAD: Avalon edukativni centar, kontakt telefon: +381694440690. Nude online pripreme za TOEFL, IELTS i SAT. Svi studenti i učenici koji se jave preko Via Academica imaju 10% popust na online i uživo pripreme.

Savetujemo te da uradiš dijagnostički test u nekoj od škola, kako bi se pozicionirao/la i dobio/la tačan vremenski okvir koliko ti je potrebno vremena da spremiš test.

Kako se prijaviti na testiranje?

Više informacija o samom načinu prijave, registracije ili preuzimanju rezultata, možete pogledati na sledećim linkovima, a možete i pogledati video sa detaljnim instrukcijama.

Kako pogledati i preuzeti rezultate?

Rezultati ispita su dostupni do dve nedelje nakon polaganja (minimum šest dana za rezultate na korisničkom nalogu, kao i štampana verzija koja vam se dostavlja na adresu/mail do 11 dana nakon polaganja testa  za TOEFL i 13 dana za IELTS).

Preuzimanje TOEFL rezultata: Počinješ od linka „Register/Order” u vašem online TOEFL profilu. Imaćeš izbor  u dve opcije: „Test“ i „Services“. Izaberi „Services“, a potom i „Additional Score Report”

Sledi opcija izbora izmene dodatnog izveštaja koji šalješ sebi na kućnu adresu (Additional Paper Candidate Report) i dodatnih primalaca rezultata. Dodatni izveštaj na kućnu adresu od tebe traži samo da izabereš datum testiranja i da platiš karticom navedenu cenu. Ukoliko želiš PDF verziju rezultata, to možeš učiniti registracijom na tvom ETS TOEFL profilu: polje score/ download/ print (ako želiš i da odštampaš rezultate). Preuzimanje PDF rezultata se ne doplaćuje, već je uračunato u cenu polaganja testa. 

Online pregled  TOEFL rezultata: Prvo izabereš opciju na tvojoj početnoj strani “View Scores and Score Recipients”, a zatim klikneš na “View Scores.” kako bi pogledao/la rezultate.

Video prikaz, kako se prijaviti za TOEFL test, možeš pogledati OVDE.

Preuzimanje IELTS rezultata: Možeš se prijaviti na Test Taker portal da bi pregledao/la svoje rezultate. Rezultati IELTS-a ostaju na mreži 28 dana, ali ih ne treba koristiti kao zvaničnu potvrdu tvog učinka.

Ako si položio/la test na papiru, moći ćeš da pregledaš rezultate nakon 13 kalendarskih dana od datuma testa. Rezultate možeš proveriti na Test Taker portalu. 

Ako si test polagao/la na računaru, moći ćeš da pregledaš rezultate nakon 3 do 5 dana od datuma testa. Štampanu kopiju tvoje ocene IELTS testa, Izveštaj o rezultatima testa (Test Report Form), dobijaš oko 13 dana nakon datuma testa u pisanoj formi. IELTS rezultate nije moguće saznati putem telefona ili e-pošte.

IELTS dostupni termini https://www.britishcouncil.rs/exam/ielts/dates-fees-location

Više informacija o samom načinu prijave, registracije ili preuzimanju rezultata za TOEFL i IELTS testove:

Link za registraciju TOEFL: https://www.prepscholar.com/toefl/blog/toefl-registration/ 

Link za registraciju IELTS: https://www.ielts.org/book-a-test/how-do-i-register 

 

Za sve dodatne informacije o polaganju za sertifikate engleskog, preporučujemo ti da se konsultuješ sa školama jezika. U okviru priprema za studije u inostranstvu i mentorskih paketa, Via Academica ti daje smernice za rokove i preporučene datume za polaganje, ali svaki učenik ili student ima odgovornost da se na vreme pripremi i položi.

Želimo vam puno sreće i uspeha!

Ukoliko imaš pitanje u vezi sa studijama u inostranstvu, pošalji nam besplatan upit popunjavanjem upitnika ispod, i dobićeš odgovor u najkraćem mogućem roku. 

    besplatne jezicke radionice queen victoria
    Administrator