DELF i DALF testovi francuskog jezika

Ukoliko ste razmišljali o nastavku studija na nekom od univerziteta širom Francuske na francuskom jeziku, prvo o čemu bi trebalo da se pobrinete je da steknete sertifikat poznavanja francuskog jezika.

DELF (Diplôme d’études en langue française- Diploma za učenje francuskog jezika   ) i DALF (Diplôme approfondi en langue française-  Diploma za napredni nivo poznavanja francuskog jezika) su zvanične diplome Ministarstva prosvete republike Francuske koje definišu stepen poznavanja francuskog jezika onih kandidata kojima  francuski nije maternji jezik.

Diplome DELF i DALF nemaju ograničenje validnosti za razliku od TCF (test de connaissance du français) koji je validan dve godine.

DELF I DALF ispiti zvanično su usklađeni sa nivoima Zajedničkog evropskog referentnog okvira za jezike ( CEFR ) tako da se u skladu sa tim, poznavanje francuskog jezika testira u 6 nivoa (od A1 do C2).

Diploma DELF B2 je neophodna za upis na osnovne i master programe na univerzitetima u Francuskoj.

Na pojedinim studijskim programima zahteva se i C1 nivo poznavanja jezika, kao i za upis na doktorske studije na visokoškolskim ustanovama u Francuskoj. Pre samog polaganja ispita, dobro se informišite koji nivo jezika Vam je neophodan za dalji nastavak studija.  

Struktura DELF B2 i DALF C1 testova

Iako se na svim DELF I DALF ispitima proveravaju sve 4 jezičke kompetencije: usmeno i pismeno razumevanje, kao i usmeno i pismeno izražavanje, provera se razlikuje od ispita do ispita, kao i satnica samog ispita.

DELF B2 ispit traje 2 sata i 30 minuta, ukupan broj osvojenih poena je 100, a prag prolaznosti za sticanje diplome je 50/100.  DALF C1 ispit traje  4 sata, takođe je zbirna ocean 100, a prag prolaznosti je 50/100. Više informacija o detaljnoj strukturi testa možete pronaći  na linku.

Cena i datumi polaganja ispita

Cena polaganja DELF B2 nivoa za odrasle iznosi 9.000  dinara, dok cena DALF C1 iznosi 11.000 dinara. Za polaganje testova možete kontaktirati Francuski Institut u Beogradu, Novom Sadu i NIšu. Polaganje se takođe organizuje u navedenim gradovima. Obzirom na to da se ispiti ne mogu polagati svaki mesec,  izuzetno je važno da pratite kalendar objavljanih datuma za polaganje, kako biste se na vreme pripremili i uspešno položili jezičke testove.

Sve informacije o kalendaru polaganja možete pronaći na linku.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Ukoliko imate pitanje u vezi sa studijama u inostranstvu i polaganju testova jezika, pošaljite nam besplatan upit popunjavanjem upitnika ispod, i dobićete odgovor u najkraćem mogućem roku. 

    Administrator