Amsterdam

Zašto holandski univerziteti zatvaraju vrata međunarodnim studentima?

Kompanija Via Academica izdvojila se kao najstručniji i najuspešniji konsultant za studije u Holandiji, a to potvrđuje i nagrada Tilburg Univerziteta koju smo prošle godine dobili kao njihov najbolji agent i partnerska agencija na svetu. Ipak, nova politika države Holandije o smanjenju broja međunarodnih studenata koji će imati priliku da studiraju u ovoj zemlji rezultirala je u prekidu ugovora sa agentima širom sveta, a samim tim i sa nama. Ovu odluku najavila je krovna organizacija Univerziteta u Holandiji (UNL), a kako će odluka izgledati u praksi saznajte u tekstu ispod. Od februara 2023. godine, Via Academica više neće biti partner sa Vrije Univerzitetom u Amsterdamu i Tilburg Univerzitetom u Holandiji. Razumemo da ova vest može biti razočaravajuća za studente koji su planirali da studiraju ili nastave svoje studije u Holandiji. Međutim, važno je znati da postoji još mnogo odličnih opcija za studiranje u Evropi, ali i da smo mi tu da vam pomognemo u upisu studija u Holandiji, međutim vrlo redukovanom broju studenata. Razumemo da ova vest može biti razočaravajuća za studente koji su planirali da studiraju ili nastave svoje studije u Holandiji. Međutim, važno je znati da postoji još mnogo odličnih opcija za studiranje u Evropi.

U ovom tekstu pružamo ti pregled trenutne situacije u vezi sa smeštajem i prijemom međunarodnih studenata na holandske univerzitete, kao i nekoliko saveta kako da pronađeš druge opcije za studiranje u inostranstvu. Pored toga, dajemo ti informacije o zemljama sa atraktivnom lokacijom, pristupačnom školarinom i visokom stopom zapošljavanja nakon završenih studija.

Holandija

Smanjenje broja međunarodnih studenata u Holandiji usled krize stambenog prostora

U poslednjih nekoliko godina, mnogi holandski univerziteti bili su suočeni sa nedostatkom stambenog prostora za smeštaj velikog broja međunarodnih studenata. Ukupan broj studenata na holandskim univerzitetima, u poslednje dve decenije, udvostručio se sa 170.000 na 340.000 studenata, dok je broj novih međunarodnih studenata porastao sa 6.500 u 2015 godini na 18.000 u 2021. godini.  To je razlog zašto su mnogi univerziteti najavili da će u narednom periodu smanjiti broj međunarodnih studenata koje mogu prihvatiti u novoj akademskoj godini, između ostalog kroz politike poput savetovanja studenata da ne dolaze ukoliko nisu obezbedili smeštaj pre početka akademske godine ili hibridnog školovanja.

Neki univerziteti su se odlučili da smanje broj međunarodnih studenata na određenim programima. Tako je, na primer, Univerzitet u Amsterdamu (UvA) saopštio da će u narednom periodu ograničavati broj međunarodnih studenata na studijskim programima kao što su političke nauke, psihologija, media studies, future planet studies i komunikologija. Pored ovog univerziteta, tu su i Vrije Univerzitet koji je najavio ograničavanje broja međunarodnih studenata na programima psihologija, veštačka inteligencija i računarstvo, zatim Univerzitet u Mastrihtu na programu psihologija, kao i TU Delft na programu vazduhoplovska i Univerzitet Twente na nekoliko svojih programa.

Uprkos nedavnim izazovima sa kojima se suočavaju međunarodni studenti u Holandiji, sa zadovoljstvom najavljujemo da ćemo nastaviti da nudimo besplatne konsultantske usluge studentima koji odluče da studiraju na Utrecht Univerzitetu (UU), The Hague University of Applied Sciences i Fontys University of Applied Sciences, za koje nudimo besplatnu podršku u vidu savetovanja, aplikacione strategije i slanja aplikacije. Naše dugogodišnje partnerstvo sa holandskim univerzitetima dokazuje našu stručnost i iskustvo da vodimo studente kroz proces prijave, i verujemo da to ostaje odlična opcija za studente koji i dalje žele da studiraju u Holandiji.

Međutim, svesni smo da je stambena kriza u Holandiji sve više otežala međunarodnim studentima da pronađu odgovarajući smeštaj. Želimo da uverimo naše studente da je Via Academica i dalje tu da vas podrži, čak i ako odlučite da se prijavite na univerzitet koji nije naveden gore. Naša stručnost i iskustvo sa procesom prijavljivanja na univerzitete u Holandiji znači da možemo pružiti stručne smernice i podršku, čak i ako odlučite da se prijavite na univerzitet koji nije naš partner. A ako ste otvoreni za istraživanje drugih opcija, imamo najnovije informacije iz prve ruke o tome gde studenti postižu najveći uspeh u pogledu stanovanja, te vam u nastavku donosimo neke od naših preporuka.

Ako ne Holandija, koje su druge opcije za studiranje u Evropi?

Bez obzira na to što se mnogi holandski univerziteti suočavaju sa izazovima u pogledu kapaciteta smeštaja za međunarodne studente, ovo ne znači da su sve mogućnosti studiranja u inostranstvu izgubljene. Ponosni smo što imamo partnerstva sa visoko rangiranim univerzitetima širom Evrope, nudeći raznovrstan niz akademskih programa i iskustava za studente. Bez obzira da li želiš da studiraš inženjerstvo, biznis, STEM ili humanističke nauke, na raspolaganju su ti odlični univerziteti sa sjajnim uslovima.

Jedna od prednosti studiranja u Evropi je raznolikost i međunarodna zajednica koju ćeš naći na kampusu. Studiranje, zajedno sa studentima iz različitih zemalja i kultura, može biti neverovatno obogaćujuće, a imaćeš priliku da razviješ globalnu perspektivu o odabranoj oblasti studija. Pored toga, mnogi univerziteti sa kojima sarađujemo imaju jak fokus na internacionalizaciji, što znači da ćeš imati mnogo mogućnosti da putuješ i studiraš u inostranstvu tokom svog diplomskog programa. Dakle, iako su mogućnosti u Holandiji ograničene, još uvek postoji mnogo prilika za studiranje u zapadnoj Evropi, a mi smo tu da ti pomognemo da pronađeš ono što ti najviše odgovara.

Hamburg

NEMAČKA

Ukoliko si u potrazi za alternativnom opcijom za studiranje u Holandiji, Nemačka je odlična destinacija za razmatranje. Constructor University (prethodno poznat kao Jacobs University) u Bremenu pruža odlične programe iz oblasti prirodnih i političkih nauka, inženjerstva i ekonomije, kao i siguran i pristupačan smeštaj za studente. Cene života su niske, a postoji i mogućnost dobijanja vize za ostajanje u Nemačkoj nakon završetih studija. Pored toga, visoka zapošljivost i dostupnost stipendija su dodatni bonusi za studente koji se odlučuju za studiranje u Nemačkoj. Ako tražiš nešto malo drugačije, SRH University of Applied Sciences je odlična opcija. Univerzitet ima inovativne programe poput muzičke produkcije, dizajna zvuka, animacije, fotografije, menadžmenta itd, nalazi se na atraktivnoj lokaaciji sa novim kampusom u izgradnji. Cene školarina su takođe povoljne.

DANSKA

Studiranje u Danskoj može biti odlična alternativa za one koji su zainteresovani za programe iz oblasti nauke i inženjeringa. Southern Denmark University (SDU) je jedan od univerziteta koji pruža visokokvalitetno obrazovanje i ima odlične prednosti za studente. Prvo, univerzitet se nalazi blizu granice s Nemačkom, što omogućava lako putovanje i pristup tehnološkim kompanijama u regionu. Drugo, studiranje za studente iz EU je potpuno besplatno, što je velika prednost u poređenju sa drugim zemljama. Treće, univerzitet ima osiguran smeštaj za studente po ceni 300-500 EUR mesečno, sa uračunatom režijom. i zagarantovano zaposlenje za one koji se dobro pokažu tokom svog studija. Takođe, univerzitet ima prelep waterfront kampus, koji čini učenje i život u Danskoj još privlačnijim. Neki od programa koje možeš studirati na ovom univerzitetu su robotika, mašinstvo, mehatronika, primenjena matematika, kao i prirodne nauke poput fizike, hemije i matematike.

Danska
Belgija

BELGIJA

Jedan univerzitet koji se ističe u Belgiji je Karel de Grote University of Applied Sciences (KdG). Osnovan 1994. godine, KdG se nalazi u gradu Antverpenu i posvećen je promovisanju održivog razvoja za studente, zaposlene i društvo, kroz inovativni pristup učenju, životu i radnom okruženju. Univerzitet pruža različite programe osnovnih studija i broji oko 13.000 studenata. Troškovi školarine za studente izvan EU iznose oko 6000 EUR godišnje, a za studente iz EU cena se kreće oko 1000 EUR, što ovaj univerzitet čini pristupačnijom opcijom u poređenju sa Holandijom. Na ovom univerzitetu možeš studirati Applied Computer Science, International Business Management i Multimedia & Communication Technologies. Ukupno, studiranje u Belgiji, na KdG univerzitetu, pruža studentima jedinstveno i raznoliko iskustvo učenja, sa naglaskom na održivom razvoju i interkulturalnom okruženju. Uz činjenicu da se nalazi u Beneluksu, vredi razmotriti kao alternativu studiranju u Holandiji.

FRANCUSKA

Studiranje u Francuskoj pruža mnoge mogućnosti za one koji žele studirati inženjerstvo i biznis. ESME (École Spéciale de Mécanique et d’Electricité) je francuska škola koja se bavi obrazovanjem inženjera za tehnologije budućnosti, kao što su energetika, sistemi i životna sredina, elektronika na vozilima, digitalna inteligencija, itd. Kampusi su smešteni u Parizu, Bordou, Lilu i Lionu, a škola ima oko 1.500 studenata. Osnovne studije traju 3 godine, a master studije 2 godine, a programi su dostupni i na engleskom jeziku. ESME studentima nudi multidisciplinarnu obuku najvišeg nivoa, usredsređenu na inovacije. Još jedna opcija koju preporučujemo je Burgundy School of Business (BSB), poslovna škola sa kampusima u Dižonu, Lionu, Parizu i Bonu, sa dve vrste akreditacije, specijalizacijom za vino i pića, te programima dostupnim na engleskom jeziku, kao što su Arts & Cultural Management, Green Tech & Sustainable Societies, Wine Management, Artificial Intelligence & Digital Technology Management itd.

Obe škole nude stipendije za internacionalne studente.

Lion Francuska
Mađarska

MAĐARSKA

Studiranje u Mađarskoj je odlična alternativa za one koji žele studirati humanističke programe, politiku, ekonomiju i pravo. Corvinus University Budapest je visoko rangiran univerzitet koji se ističe po kvalitetnom obrazovanju u ovim oblastima. Škola je smeštena u Budimpešti, glavnom gradu Mađarske, koja je poznata po odličnom studentskom životu. Što se tiče troškova, školarina je niska u poređenju sa drugim evropskim zemljama, a život u Budimpešti je veoma pristupačan. Corvinus University Budapest je takođe jedan od univerziteta koji učestvuje u stipendijskom programu Stipendium Hungaricum, što pruža još jednu priliku za smanjenje troškova studiranja za međunarodne studente. Neki od programa na engleskom jeziku su International Business, Philosophy, Politics and Economics (PPE), International Relations, Communication and Media Science, itd.

GRČKA

Studiranje u Grčkoj nudi priliku za studiranje po pristupačnim cenama, upoznavanje nove kulture i obrazovanje na visokom nivou u različitim oblastima. U Grkoj se nalaze neki od visoko rangiranih univerziteta, kao što su ACT, York City College i ACG. ACT (American College of Thessaloniki) je američki koledž u Solunu, sa izuzetno dugom tradicijom i klasičnim američkim sistemom školovanja. Ovaj univerzitet se ističe po svojim programima, kao što su biznis, informacione tehnologije, javne politike i društvene nauke. York City College je takođe američki univerzitet sa fakultetima u Atini, koji pruža programe u oblastima kao što su biznis, menadžment, marketing, informatika i društvene nauke. ACG (Athens College) je grčki univerzitet sa fakultetima u Atini, koji pruža programe u oblastima kao što su ekonomija, pravo, psihologija, društvene nauke i tehničke studije. Svi ovi univerziteti su međunarodno priznati i nude programe na engleskom jeziku.

Grčka

Studiranje u Holandiji, sa nedavnim promenama politike usmerenih ka smanjivanju broja međunarodnih studenata, možda nije onako jednostavno kao što je nekada bilo za međunarodne studente. Uprkos izazovima, studiranje u inostranstvu i dalje ti može pružiti neverovatno iskustvo i nadamo se da ti je ovaj tekst pomogao u pronalaženju odgovarajućeg puta za studije u inostranstvu!

JOŠ KORISNIH TEKSTOVA

LET'S PARTNER UP!