Netherlands

Studije u Holandiji – Iskustva jedne mame

Olivera Vukasinovic

Olivera Vukašinović, autorka bloga Pohod na vetrenjače, podelila je iskustva studija u Holandiji i svoje uvide u visokoškolsko obrazovanje u Holandiji.
Svojim petogodišnjim iskustvom u Amsterdamu približava nam atmosferu života u Holandiji i ukazuje na razne pogodnosti odvažne odluke selidbe u inostranstvo.

Holandski obrazovni sistem je visokog kvaliteta i njihovi univerziteti su priznati širom sveta
po svojim dobro osmišljenim, modernim kursevima

Holandski univerziteti nude najveći broj programa na engleskom jeziku u kontinentalnoj Evropi. Čak oko 2.000 programa se predaje u potpunosti na engleskom jeziku! Holandija je poznata kao prva zemlja sveta, u kojoj engleski jezik nije maternji, u kojoj su univerziteti počeli da osmišljavaju studijske programe visokog obrazovanja na engleskom jeziku, kako bi privukli studente koji dolaze iz inostranstva. Stil nastave se fokusira na timski rad, što olakšava međunarodnim studentima u Holandiji da upoznaju Holanđane, kao i druge internacionalne studente!

University
Students

Holandija je toliko više od predrasuda i klišea
koji joj se često dodeljuju

Ovo malo kraljevstvo, postalo je novi dom mojoj porodici pre 5 godina. Kao roditelj i prosvetni radnik, doživela sam mnoštvo pozitivnih iznenađenja, otkrivajući njihov obrazovni sistem i sve što ga čini. Iako je ćerka tek na početku osnovnoškolskog obrazovanja, bila sam u prilici da (ne)posredno svedočim tome kako je to biti student u Holandiji. I sama sam pohađala kurs holandskog jezika kao stranog na amsterdamskom univerzitetu.

Prošle jeseni došlo je do povećanja upisa na holandskim univerzitetima za 4% (preko 340.000 u 2021/22), a veliki deo ovog povećanja može se pripisati međunarodnim studentima, koji čine 23% ukupne studentske populacije (29% na nivou osnovnih studija – do 5% tokom dve godine).

Takođe, 95% Holanđana govori engleski, tako da je lako komunicirati u svakodnevnom životu. Ovaj faktor čini život, učenje i rad u Holandiji veoma pogodnim, udobnim i prijatnim za međunarodne studente. Nema stresa i pritiska da se što pre nauči holandski jezik, iako većina fakulteta studentima nudi tu mogućnost po veoma povoljnim uslovima.

Prema EF indeksu znanja engleskog jezika 2021. godine (EF EPI), Holanđani su najbolji govornici engleskog jezika kojima on nije maternji jezik na svetu — i to treću godinu zaredom! Holandija je odnela pobedu nad čak 112 država. I ne samo to, i Amsterdam je odneo pobedu kao najbolji u kategoriji gradova u kojima se govori engleski jezik kao nematernji!

Holandija je svetski prepoznata kao centar znanja sa bogatom tradicijom studiranja i poznatim univerzitetima. Naučna istraživanja na holandskim univerzitetima su veoma cenjena i na nacionalnom i na međunarodnom nivou. Obrazovanje u Holandiji ispunjava sve međunarodne standarde i ima dobru reputaciju širom sveta. Diploma sa holandskog univerziteta pruža priliku za pokretanje sopstvenog biznisa i može biti veoma korisna u smislu uspešne karijere u bilo kojoj zemlji sveta.

Holandija

Mnogi međunarodni studenti u Holandiji dolaze iz više od 160 različitih zemalja!

Holandsko društvo je raznoliko i inkluzivno. Snažno je povezano sa drugim kulturama, poslovnom zajednicom i svetom. Holanđani su otvoreni i direktni, pa ih je lako upoznati i razmeniti ideje.

Holandija je poslovično veoma tolerantna, pozivajući i podržavajući svakoga da podeli svoje mišljenje i izrazi svoju autentičnost. Ovo se veoma ohrabruje i tokom studija. Holandski stil podučavanja je interaktivan i usmeren na studente. Samim tim spontano i lako se razvijaju vredne veštine kao što su analiza, rešavanje praktičnih problema i kreativno razmišljanje.

Holandski univerziteti stavljaju snažan naglasak na dobre lične odnose između profesora i studenata. Većina tutorijala i seminara odvija se u malim grupama od oko 15-30 studenata. Većina kurseva se sastoji od grupnog rada, razvijajući ne samo akademske veštine već i sposobnost za kooperativni rad. Holandski univerziteti uključuju mnoge praktične elemente u svojim diplomskim kursevima. Akcenat je na relevantnim praktičnim iskustvima, a univerziteti imaju dosta partnerstava sa holandskim i međunarodnim kompanijama.

I studentima i njihovim roditeljima veoma je važna činjenica
da se Holandija smatra “kapijom Evrope”!

Za samo tri sata vožnje vozom možete biti u Parizu. London i Berlin udaljeni su samo pet ili šest sati vožnje vozom. Ili ako više volite avione, tamo ste za oko sat vremena! Holandija je centralno locirana u Evropi i lako je dostupna svim većim evropskim gradovima. Takođe, ima odlične veze i dostupnost vozovima do svih većih evropskih gradova.

Studenti imaju mnogobrojne popuste na prevoz. Topla preporuka i za lokalni OV Chipkaart, kojim možete za malo novca proputovati čitavom Holandijom. Holandija ima bogatu istoriju sa svojim starim gradovima i najvećom gustinom muzeja na svetu. Tu su vetrenjače, piktoreskna sela, ali i moderni gradovi, sjajni disko klubovi, festivali i koncerti.

Holandija je 18. najveća ekonomija na svetu. Neke od najvećih svetskih multinacionalnih kompanija, uključujući Philips, Heineken, KLM, Shell, ING, Booking i Unilever, su zapravo holandske. Holandija je i svetski lider u mnogim oblastima, uključujući poljoprivredu, upravljanje vodama, umetnost i dizajn, logistiku, IT industriju i održivu energiju.

Holandija snažno podržava inovacije i startup kulturu. Godišnji Global Innovation Index rangira Holandiju na 2. mesto u EU. Holandija se nalazi i među prvih 5 globalnih lidera u inovacijama, prema Globalnom indeksu inovacija 2020.

Postoje ogromne mogućnosti i izbor studentskih poslova. Ako se student odluči da radi uporedo sa studiranjem, može prijaviti i ove troškove, i dobiti nešto novca nazad od poreza. Pored toga, mnogi holandski univerziteti nude kredite i stipendije koje mogu smanjiti ili u potpunosti pokriti školarinu studijskih programa.

Prosečani studentski mesečni troškovi kreću se od 800 do 1.000 evra. Ovim iznosom međunarodni student može lako upravljati radeći poslove sa skraćenim radnim vremenom (do 20 sati nedeljno). Dok mogu raditi puno radno vreme tokom praznika.

Holandija bicikli
Holandija vozovi

Svi studenti ostvaruju popuste u mnogim barovima,
restoranima, muzejima i bioskopima

Kao obavezne kartice sa popustima preporučujem Museumkaart (godišnja karta za neograničen ulaz u preko 400 muzeja u celoj Holandiji, po ceni od 65 evra) i Cineville (mesečna karta za bioskop i gledanje neograničenog broja filmova u 40 bioskopa u 20 holandskih gradova, cena za mlađe od 30 godina je 17 evra). Većina kampusa ima svoje teretane i različite sportske klubove, gde studenti mogu trenirati po niskim cenama. Svakako bi trebalo istražiti i ISIC studentsku karticu kako bi dobili mnogo više informacija o pogodnostima i popustima.

Najlakše kretanje po gradu jeste ono na biciklu. Ovo nije samo tipično holandsko, već i najjeftinije prevozno sredstvo. Da ne pominjem što se na taj način čuva životna sredina i održava dobra forma! A infrastruktura je besprekorna i osećaj da ste deo holandskih biciklističkih statistika neprocenjiv.

Holandija je jedna od najbezbednijih zemalja na svetu, prema Globalnom indeksu mira za 2018. i spada u prvih 10 najsrećnijih zemalja na svetu. A u njoj, po UNESCO-u žive i najsrećnija deca na svetu!

I sama jedva čekam da nastavim sa svojim učenjem holandskog jezika na unverzitetu. Ovaj kurs mi je osim znanja jezika, doneo i blisku prijateljicu iz Poljske. Radujem se i budućnosti u kojoj će moja ćerka birati fakultet po svojoj meri. Verujem da i nas, i bilo koga ko poželi da oproba studiranje u Holandiji, čeka jedna velika životna avantura i skustvo, posle kojih ništa neće biti isto.

Olivera Vukašinović

Excited students

JOŠ KORISNIH TEKSTOVA

Administrator