PoliMi

Politecnico di Milano – stipendije za master studije

Politecnico di Milano, najbolji univerzitet u Italiji, i ove godine nudi niz stipendija najtalentovanijim internacionalnim kandidatima, koji su primljeni na master studije. Sve stipendije uključuju potpuno oslobađanje od školarine, a neke od njih pružaju i dodatni bruto dodatak do 10.000 evra godišnje. Studenti plaćaju samo administrativnu taksu od oko 170 eura.

Koje stipendije PoliMi nudi internacionalnim studentima?

  • Platinum and Gold Scholarships

PoliMi internacionalnim master studentima dodeljuje 18 Platinum stipendija, u iznosu od 10.000EUR bruto, i 10 Gold stipendija, u iznosu od 8.000EUR bruto. Svi internacionalni studenti, koji apliciraju za upis u prvu godinu Master of Science na engleskom jeziku na jednom od kampusa u Milanu (Leonardo ili Bovisa) za akademsku godinu 2024/2025, mogu aplicirati za ove stipendije.

Prednost će imati studentkinje koje su primljene na programe: Aeronautical Engineering, Automation and Control Engineering, Computer Science and Engineering, Electrical Engineering, High Performance Computing Engineering, Mechanical Engineering (Milan) i Space Engineering.

  • Gold Polo di Cremona Scholarship

Univerzitet ove godine dodeljuje jednu Gold Polo di Cremona stipendiju, u iznosu od 2.500EUR bruto. Svi internacionalni studenti, koji apliciraju za upis u prvu godinu Master of Science in Agricultural Engineering ili Music and Acoustic Engineering na engleskom jeziku u Polo di Cremona za akademsku godinu 2024/2025, mogu aplicirati za ovu stipendiju.

  • Gold “Morigi” Polo di Piacenza Scholarships

PoliMi ove godine dodeljuje i 16 stipendija Gold “Morigi” Polo di Piacenza koje pokrivaju smeštaj studenta u dvokrevetnoj sobi, u domu Collegio Morigi. Ova stipendija uključuje i doručak i još jedan obrok od ponedeljka do petka. Svi internacionalni studenti, koji apliciraju za upis u prvu godinu Master of Science in Sustainable Architecture and Landscape Design or Energy Engineering – Renewables and Environmental Sustainability na engleskom jeziku u Polo di Piacenza za akademsku godinu 2024/2025, mogu aplicirati za ovu stipendiju.

  • Gold Polo di Piacenza Scholarships for Master of Science in Mechanical Engineering – Mechatronics for Manufacturing

Univerzitet ove godine dodeljuje 10 Gold Polo di Piacenza stipendija, u iznosu od 2.500EUR bruto. Svi internacionalni studenti, koji apliciraju za upis u prvu godinu Master of Science in Mechanical Engineering – Mechatronics for Manufacturing na engleskom jeziku u Polo di Piacenza za akademsku godinu 2024/2025, mogu aplicirati za ovu stipendiju.

  • Silver Polo di Cremona, Lecco, Mantova, Piacenza Scholarships

Silver Scholarships uključuju oslobađanje od plaćanja školarine za celu akademsku godinu, a broj stipendija koje će PoliMi obezbediti je 10. Svi međunarodni studenti koji apliciraju za upis u prvu godinu Master of Science na engleskom jeziku u Polo di Cremona, Polo di Lecco, Polo di Mantova ili Polo di Piacenza za akademsku godinu 2024/2025 mogu aplicirati za ove stipendije.

politecnico di milano study abroad via academica studije stipendije
Politecnico di Milano

Rokovi za prijavu

Svi studenti koji su aplicirali za upis na Master of Science programe na
engleskom jeziku počev od prvog semestra (tj. od septembra 2024. godine), mogu aplicirati za stipendiju u različitim vremenskim periodima:

PRVI ROK: od 15. januara 2024. godine do 1. marta 2024. godine u 12 časova
DRUGI ROK: od 8. aprila 2024. godine do 30. aprila 2024. godine u 12 časova

Oni koji su podneli prijavu u PRVOM ROKU, a nisu izabrani za stipendiju, automatski će biti ponovo razmatrani u DRUGOM ROKU. To znači da ova kategorija studenata NEĆE morati podneti novu prijavu tokom DRUGOG OKVIRA. Dakle, ako odluče da njihova prijava NE BUDE dalje razmatrana, moći će se prijaviti na svoj profil i obrisati svoju prijavu.

TREĆI ROK: od 6. maja 2024. godine do 13. juna 2024. godine u 12 časova

Isto tako, svi studenti koji nisu dobili stipendiju, a aplicirali su tokom prethodna
dva okvira, takođe će biti razmatrani i u TREĆEM OKVIRU, osim ako prethodno
nisu otkazali svoju prijavu.

Svi studenti koji su aplicirali za upis na Master of Science kurs predavan na
engleskom jeziku počev od drugog semestra (tj. od februara 2025.) mogu aplicirati u
ČETVRTOM ROKU: od 17. juna 2024. godine do 15. jula 2024. godine u 12 časova.

U okviru ovog vremenskog okvira, bilo koja druga prijava podneta tokom prethodnih
neće biti razmatrana, jer bi se odnosila na upis u prvi semestar.

Kriterijumi za odabir

Kriterijumi za odabir zasnivaju se na evaluaciji prethodnog obrazovanja kandidata i njegovog usklađivanja sa zahtevima za master programe na PoliMi. Prosečna ocena (GPA) i akademska postignuća (uključujući i portfolio kada je to zatraženo) su od najvećeg značaja pri odabiru.

Zašto studirati na PoliMi?

Politecnico di Milano je najveći tehnički univerzitet u Italiji. Osnovan je 1863. godine i najstariji je univerzitet u Milanu. Fokusirajući se na kvalitet i inovativnost svoje nastave i istraživanja, univerzitet učestvuje u nekoliko projekata kroz saradnju sa najprestižnijim univerzitetima u Evropi, ali i svetu. Danas, u težnji ka internacionalizaciji, Politecnico di Milano učestvuje u evropskoj i svetskoj mreži vodećih tehničkih univerziteta i nudi širok spektar programa studija na engleskom jeziku.

OSNOVNE STUDIJE

Politecnico di Milano nudi dva programa osnovnih studija (Bachelor) na engleskom jeziku – Arhitektonski dizajn i Građevina.

Svake godine je velika zaintresovanost studenata za program Arhitektonski dizajn. Univerzitet ukupno prima 90 studenata na ovaj program (50 stidenata u kampusu u Milanu i 40 studenata u kampusu u Pjaćenci), i zbog toga je za upis na ovaj program potrebno ostvariti jako dobar rezultat na prijemnom ispitu. Prijemni ispit je prošle godine bio organizovan u julu i sastojao se od 50 pitanja iz sledećih oblasti: opšta kultura, logičko rezonovanje, istorija, engelski, dizajn, fizika i matematika. Sam prijemni ispit nije težak, ali je potrebna odgovarajuća priprema iz različitih oblasti. Studenti iz našeg regiona uglavnom ostvaruju veoma dobre rezultate na ovom testu, zbog opsežnog znanja koje nose iz srednjih škola.

Za program Građevina potrebno je prethodno položiti SAT, ACT, GRE ili GMAT test.

MASTER STUDIJE

Politecnico di Milano u svojoj ponudi ima veliki broj master programa na engleskom jezikuProgrami traju 2 godine i ekvivalent su diplomi Master of Sciences (Laurea Magistrale). Osnovni cilj master programa jeste da se studenti osposobe za visoko kvalifikovane profesionalce u specifičnim oblastima. Ukupno ih je 43, a kompletnu listu programa master studija na engleskom jeziku možete pronaći na ovom linku.

Milano
Milano

Život u Milanu i prilike za posao nakon završenih studija

Milano je glavni grad italijanske pokrajine Lombardija, grad veličanstvene gotske arhitekture, kulture i mladih. Milano predstavlja spoj starog i novog. Kombinacija uskih kamenih ulica i solitera daje mu poseban šarm i privlači turiste i studente iz celog sveta. Grad se nalazi na raskrsnici evropskih puteva. Nemačka, Austrija, Francuska i Švajcarska udaljeni su samo par sati vozom ili autobusom, a putovati je lako i jeftino.

Milano nudi dosta prilika, a Politecnico di Milano vodi računa o budućnosti svojih studenata. Zato njihov Career Service radi savršeno i kao student imaš pristup online bazi za poslove, prakse i volontiranja u relevantnoj oblasti tvojih studija.

95% studenata koji Na PoliMi završi studije u oblasti inženjerstva dobije posao u roku od godinu dana, 88% onih koji završe studije dizajna, a 80% studije arhitekture. Politecnico je vrlo dobro povezan sa biznis sektorom i industrijom u Lombardiji, te vrlo prisno sarađuje sa kompanijama koje imaju potrebu za novim profilima i mladim, obrazovanim stručnjacima.

Više informacija o ovom univerzitetu, studijama, procesu apliciranja i mogućnostima stipendiranja možeš pronaći u našem tekstu.

Ukoliko ti je želja da studiraš na ovom prestižnom univerzitetu, javi nam se popuvanjem forme u nastavku, a Via mentorke će ti pomoći da se ostvariš svoje snove i studiraš na jednom od najboljih svetskih univerziteta!

JOŠ KORISNIH TEKSTOVA