Zašto su srednjoškolske razmene životna investicija?

Polugodište ili dva u inostranstvu kao vidikovac budućnosti

 

Zašto su brojniji mladi studenti nego srednjoškolci ili gimnazijalci koji se odlučuju da provedu neki period školovanja u inostranstvu, ako ne i celokupan program? I zašto je tako kada srednjoškolci koji su se obrazovali van domaćih škola imaju mnogo više predispozicija za uspeh od brucoša ili njihovih starijih kolega?

Iako Via Academica pretežno pomaže maturantima ili apsolventima da ukrste interese i znanje sa univerzitetom prigodnim za njih u Evropi, Sjedinjenim Američkim Državama ili negde drugde u svetu, naša kompanija poklanja veliku pažnju i mlađima, koji još uvek ne studiraju, da nađu adekvatnu školu u Nemačkoj, Švajcarskoj, Austriji, Danskoj, NorveškojIrskoj, Španiji, Italiji i SAD-u.

”Srednjoškolske razmene su investicije koje su momentalno isplative i traju tokom čitavog života. Vrednost može samo da im se uveća i neprikosnoveno su značajna podloga za dalje studiranje i stvaranje karijere.”

 

Via Academica ima tu čast da nosi titulu ekskluzivnog partnera internacionalne kompanije International Experience (iE), koja već skoro 20 godina šalje srednjoškolce širom sveta da provedu deo školovanja u inostranstvu. Ono što Via Academicu izdvaja je direktna saradnja sa iE i olakšana procedura prijave, odabira i odlaska učenika sa prostora Zapadnog Balkana – Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova i Albanije na srednjoškolsku razmenu.

Pored toga što je kroz program Intenational Experienca prošlo više od 10.000 učenika sa svih strana sveta, višegodišnjeg uspešnog rada, dela kadra koji je već 40 godina u organizaciji međunarodnih razmena po srednjim školama, i sami osnivači, braća Tomas i Kevin Gilner su prošli kroz isti program u SAD-u pre 35 godina. S obzirom na to su vlasnici ove neprofitne organizacije iz Lohmara blizu Kelna, osetili na svojoj koži kako je odvojiti se prvi put od svega i svih i to na drugom kontinentu, u drugoj porodici, okruženi drugim jezikom, mogu najbolje da razumeju šta je potrebno njihovoj ciljnoj grupi.

Razlozi koji sprečavaju mlade da iskuse školovanje negde van granica svoje matične zemlje su uglavnom nesvesnost koje su to sve dragocene prednosti tokom i posle boravka u inostranstvu. Druga kočnica je strah da se neće snaći, nostalgija ili uplašenost roditelja da su im deca isuviše mlada za takvu avanturu. Česte izjave učenika po povratku kući da bi voleli da se razmene uvedu kao obavezan deo školovanja su vrlo jasna obrazloženja značaja boravka van domovine.

Ono što umanjuje svaki rizik od nesnalaženja u novom okruženju su detaljna prijava, selekcija, intervjui koji ispituju karakter kandidata, vladanje, želju za razmenom i socijalnu inteligenciju. Posle odabira stručnog tima, kristališe se da li je potencijalni kandidat i onaj pravi. Bitna stavka u ovom procesu je da nije neophodno da učenik ima besprekoran i najviši prosek ocena. Kandidati koji nemaju sve petice nemaju prostora da se obeshrabre i pomisle kako su im šanse manje. Celokupan profil učenika i utisak se uzima u obzir.

Sledeći korak koji uklanja zabrinost je upoznavanje sa porodicom koja je rada da bude domaćin. Ove porodice uglavnom imaju članove koji su i sami bili ugošćeni tokom svojih srednjoškolskih dana negde u inostranstvu, koji su željni da upoznaju drugu kulturu i podele svoju, koji imaju decu koju žele da nauče što pre koliko je intenacionalnost bitna. Pročitajte intervju koji je za naš blog pisala Ana Lazareviće o njenom iskustvu sa srednjoškolske razmene kao i koliko je uživala sa svojom izabranom porodicom u SAD-u.

 

 

International Experience izdiže bezbednost na prvom mestu, tako da pored zdravstvenog i putnog osiguranja, svaki učenik  ima zasebnu sobu za spavanje i učenje, deo grada u kom živi je bezbedan, ima redovne obroke i host porodicu na raspolaganju. Čak ukoliko ima dovoljno prostora, neke porodice se opredeljuju da ugoste i dva učenika različitih nacionalnosti.

Takođe, pored Via Academice koja je na raspolaganju za sva pitanja i pomoć i po odlasku i tokom boravka na razmeni, iE ima lokalnog koordinatora u svakom gradu gde su učenici na razmeni, koji su zaguženi za svaku vrstu pomoći. Pored toga, postoji telefonska linija koja je učenicima otvorena non-stop svaki dan zahvajujući kojoj mogu da razbistre nedoumice i dobiju pomoć u svakom momentu.

Ono što umanjuje svaku vrstu nedostajanja, strahovanja od neuklapanja su brojne vannastavne aktivnosti, različite sportske i umetničke sekcije i manjak mogućnosti da je učeniku ikad dosadno. Šta više, infiltriranost u novo okruženje kroz drugačiji obrazovni sistem, boravak u host porodici su najjači pomagači da se upozna kultura određene zemlje. Tako nešto nije moguće iskusiti iz hotelske sobe ili kože turiste sve i da je isti period boravka u pitanju.

 

 

Još jedna u nizu olakšica je orijentaciona nedelja koja se odvija neposredno pred početak programa i gde se novi učenici upoznaju sa svojim budućim drugovima iz razreda, profesorima, ali i onima koji su već prošli program razmene i od kojih mogu da čuju vrlo korisne savete. Takođe, roditelji i prošlih i budućih učenika su dobrodošli da prođu etapu adaptacije.

Posle stečenih svedočanstava i diploma životne škole, ovi učenici ne samo da se vraćaju kućama zreliji, tolerantniji, oslobođeni predrasuda i stereotipa, boljim znanjem stranih jezika, proširenih vidika, njima se svaka naredna vrata mnogo lakše otvaraju. Prijave za bilo koji fakultet ili apliciranje za posao će ih izdizati od konkurencije.

CENE

Učenici najčešće odlaze na jedno polugodište ili na celu godinu, međutim moguće je i da borave u inostranstvu i kraće – tokom jednog tromesečja, na osam ili šest nedelja. Sve cene su navedene u evrima.

Nemačka

Školska godina            7.500,00

Polugodište                 7.100,00

Tromesečje                  5.200,00

Osam nedelja              4.200,00

Šest nedelja                 3.000,00

Švajcarska

Školska godina            8.950,00

Polugodište                 8.450,00

Španija

Školska godina            8.500,00

Polugodište                 7,995,00

Austrija

Školska godina            7.100,00

Polugodište                6.695,00

Tromesečje                  5.250,00

Danska

Školska godina            9.950,00

Polugodište                 8.125,00

Irska

Školska godina (septembar – maj/jun)            10.859,00

Jedno i po polugodište (septembar – Uskrs)   10.505,00

Polugodište (januar – maj)                               7.538,00

Četiri meseca (septembar – Božić)                  6.580,00

Tri meseca (januar – Uskrs)                             5.886,00

SAD

Državne škole

Školska godina            8.345,00

Polugodište                 7.595,00

Privatne škole

Školska godina            7.495,00 + cena školarine

Polugodište                 6.745,00 + cena školarine

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Ukoliko imate pitanje u vezi sa studijama u inostranstvu, pošaljite nam besplatan upit popunjavanjem upitnika ispod, i dobićete odgovor u najkraćem mogućem roku.

    Srednjoškolska razmena u Americi Via Academica
    Administrator