ako pandemija utiče na studije u inostranstvu covid-19 virus

Kako pandemija utiče na studente u inostranstvu?

Nedavno proglašena pandemija virusa korona, uticala je i na studente u inostranstvu. U najugroženijim zemljama, Italiji i Španiji, preduzete su najstrože mere kao bi se sprečilo širenje virusa. Između ostalog, to je i obustavljanje svih aktivnosti na fakultetima i kampusima.

Univerziteti su prešli na nastavu preko interneta, što znači da studenti slušaju predavanja preko onlajn platformi i drugih resursa koji će im biti na raspolaganju u narednom periodu. Inostranim studentima preporučeno je da se vrate kućama. Ono što je najbitnije jeste da ova situacija neće uticati na kraj akademske godine. Ispiti se obustavljaju do početka aprila i do naredne odluke na nivou država. Sve dok je moguće, testovi će umesto usmenih, biti pismeni.

Da li ova situacija utiče na aplikacije? 

Proces apliciranja se neometano odvija. Aplikacije se u poslednjih nekoliko godina šalju putem interneta, tako da ova situacija nije poremetila aplikacioni proces niti selekciju kandidata. Naši studenti uveliko apliciraju na univerzitete u Italiji i Španiji, kao i u ostalim zemljama. Veliki broj kandidata već je primljen, i u toku su pripreme za naredne rokove.

Naši mentori prate situaciju i u redovnom su kontaktu sa predstavnicima univerziteta, pa ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima na našem blogu, kao i na društvenim mrežama facebook i instagram.

Šta vam preporučuju naši mentori?

Najpre je važno da zaštitite svoje zdravlje, poštujete preporuke stručnjaka i preduzmete sve preventivne mere.

Vanredno stanje i period izolacije možete iskoristiti da se informišete, dodatno istražite opcije za studije u inostranstvu, čitate naš blog na kome imate mnogo korisnih informacija, kako o programima, tako i o stipendijama.

Možete se spremati za polaganje testova jezika i tekstove znanja koji će vam biti potrebni za aplikaciju. Naše partnerske škole Queen Victoria Education and Translation u Beogradu i Edukativni centar Avalon iz Novog Sada imaju onlajn pripremnu nastavu za polaganje tekstova neophodnih za upis studija u inostranstvu (TOEFL, IELTS, BOCCONI TEST, SAT, GRE, GMAT).

Ovde imate još nekoliko predloga kako da najpametnije iskoristite slobodno vreme:

  • Možete posetiti neki od dvanaest svetskih muzeja koji su besplatno otvorili svoje virtuelne ture. Listu pogledajte na ovom linku.
  • Narodno pozorište u Beogradu uživo će prenositi svoje dramske, operske, i baletske predstave. Na ovom linku pratite koje će predstave biti odabrane za striming.
  • Grupa prestižnih američkih univerziteta Ivy League daje 450 besplatnih kurseva iz najrazličitijih oblasti! To je sjajna prilika da se upoznate sa nekim studijskim oblastima i steknete znanje. Celu listu besplatnih kurseva možete pogledati na ovom linku.
  • Platforma za onlajn i audio knjige Bookmate u narednih mesec dana daje besplatan pristup svim svojim sadržajima! Sajtu možete da pristupite preko ovog linka, a potrebno da je da unesete kod SEDIGDESI. Možete da istalirate aplikaciju na telefonu, ili da čitate na vebsajtu.
  • U ovoj privatnoj onlajn biblioteci možda ćete takođe naći knjigu koju ste poželeli da pročitate.

U skladu sa preporukama, Via Academica tim prelazi na rad od kuće. Savetovanja 1-1 sa mentorom ćemo u narednom periodu održavati isključivo putem skajpa. Pišite nam na mejl info@viacademica.com kako bismo vam zakazali termin. Savetovanja za naše partnerske univerzitete su i dalje besplatna, a celu listu možete naći na ovom linku.

Nadamo se da ćemo se uskoro vratiti redovnim uslovima, a do tada, želimo vam da ostanete zdravi i iskoristite dane koji su pred nama na najkorisniji mogući način.

Ukoliko imate dodatna pitanja i nedoumice o studijama u inostranstu, pošaljite nam upit preko sledeće kontakt forme i odgovorićemo vam u najkraćem mogućem roku.

[contact-form-7 404 "Not Found"]
mentrorski proces via academica
Administrator