gde su sve otvoreni rokovi u januaru

Gde su sve otvoreni rokovi u januaru?

Sezona praznika je istovremeno i sezona pripreme prvih aplikacija za studije širom Evrope

Saznaj gde su sve otvoreni rokovi u januaru, zašto vredi da požuriš i kako da što pre spremiš aplikaciju

Gde su sve otvoreni rokovi u januaru

ITALIJA

U Italiji su na nekim univerzitetima rokovi otvoreni već početkom novembra. Cattolica University ima prvi rok za osnovne studije do 18. januara, a za master studije do 1. februara. Ca Foscari iz Venecije tradicionalno ima 4 upisna roka za studente koji nisu iz EU, od kojih prvi traje do 10. januara, a zatim od 18.01. do 21.02. Na Univerzitetu u Padovi do 2. februara možeš da apliciraš na programe koji imaju ograničeni broj studenata. University of Pavia ima rok do 15. januara, a zatim od 16.1. do 28.2. dok na Univerzitetu LUISS iz Rima postoji samo jedan upisni rok koji traje do juna.

HOLANDIJA

Programi koji primaju ograničeni broj kandidata kao što su psihologija, business administration i tehničke nauke (većina na TU Eindhoven) imaju rokove do 15. januara. Do tada treba da se popune online formulari na platfomi Studielink i da se pošalje dokumentacija. Nakon toga će uslediti prvi krug selekcije, a studenti će biti obavešteni o daljim koracima i prijemnim ispitima. Utrecht University ima stipendije za master studije za koje moraš aplicirati do 31. januara. O tome saznaj više u ovom tekstu.

VELIKA BRITANIJA

Oni koji žele da studiraju u Britaniji, verovatno znaju da je to zemlja koja tradicionalno ima najranije rokove za aplikacije za osnovne studije, tako da naše mentorke već sada rade na velikom broju aplikacija. Ove godine, prema zvaničnom saopštenju, umesto 15. januara, krajnji rok za aplikacije je pomeren na 29. januar u 18h po britanskom lokalnom vremenu. Do ovog datuma potrebno je da se popune formulari i pošalje dokumentacije preko platforme UCAS, što znači da do tada moraš imati i Personal Statement koji mnogim našim kandidatima zadaje muke. Mnogo korisnih saveta o pisanju ovog dokumenta saznaćeš u ovom tekstu.

NEMAČKA

Oni koji žele da studiraju u Nemačkoj, ali na engleskom jeziku, i da pritom dobiju umanjenje školarine na osnovu uspeha, onda treba da razmotre ponudu našeg partnerskog univerziteta University of Europe for Applied Sciences. Rok za apliciranje je do 15. januara, a možeš dobiti umanjenje za prvu godinu studija koje iznosi između 15% i 30% u zavisnosti od toga da li upisuješ osnovne, master ili MBA studije.

Koja je prednost prijave u januarskom roku?

Veća prolaznost kandidata

Oni koji apliciraju u prvom roku imaju veće šanse da budu primljeni. U svakom sledećem roku mesta se popunjavaju, a selekcija je stroža. Ako sumnjaš u kvalitet svoje aplikacije i šanse za prolaz, a nisi u mogućnosti da polažeš dodatne ispite kao što je SAT, onda ti savetujemo da pošalješ aplikaciju što pre. Pored toga, najkasnije mesec dana nakon prijave će ti stići rezultati, tako da ćeš vrlo rano znati ishod i imati vremena na pretek za druge pripreme.

Veća šansa za stipendije

Kada univerziteti daju pune stipendije kao što su to Ca Foscari u Italiji i Utreht u Holandiji, onda takođe računaju na to da će najbolji kandidati najpre aplicirati. U Holandiji postoje striktini rokovi za stipendije, dok u Italiji postoje šanse da dobiješ oslobađanje od školarine i dodatnu finansijsku pomoć ako pošalješ aplikaciju i u narednim rokovima. Ali zato moraš imati izvanredan prosek i druge aktivnosti koje će zaseniti konkurenciju i oduševiti izbornu komisiju.

Kako da ne propustiš priliku?

Ako imaš spremnu dokumentaciju, pošalji nam je na reviziju i proveru. Ako nemaš CV i motivaciono pismo, možemo ti pomoći oko toga. Javi nam se ako želiš da apliciraš na partnerske univerzitete i besplatno ćemo poslati aplikaciju!

Dakle, naši mentori imaju rešenje za svaku situaciju.

Piši nam na info@viacadmica.com ako su ti potrebne dodatne informacije ili saveti.

gde su otvoreni rokovi u januaru

JOŠ KORISNIH TEKSTOVA

besplatna letnja škola univerzieta iulm
MODUL-UNI-VIA-ACADEMICA
eu business school barcelona
Administrator