univerzitet utreht stipendije

Koje master stipendije daje Univerzitet Utreht?

Univerzitet Utreht nudi najveći broj studijskih programa na engleskom u Holandiji! Zato privlači najveći broj inostranih kandidata!

Ako upisuješ master, imaš sjajan prosek i zanima te kako do stipendije na Univerzitetu Utreht, u ovom tekstu ćeš dobiti sve informacije o aplicikacijama.

najbolje stipendije za master studije u inostranstvu holandija

Koji master programi i koje stipendije su ti na raspolaganju?

Univerzitet Utreht je na 51. mestu na svetskog rang listi i ima preko 100 master programa na engleskom jeziku! To je više nego dovoljna preporuka za obrazovanje koje nudi. Pored toga, to je nastariji univerzitet u Holandiji, u gradu gde studenti čine dvadeset procenata ukupnog broja stanovnika!

Ono što Univerzitet Utreht čini dodatno privlačnim za inostrane kandidate, jeste to što ima nekoliko odličnih stipendija za inostrane kandidate koji imaju visok prosek i velike ambicije da se akademski usavršavaju u inostranstvu. Rok za apliciranje je 31. januar 2021, a stipendije se odnose na mastere na kampusu univerziteta. Tvoja prijava za stipendiju biće uzeta u razmatranje samo ako se prijaviš istovremeno i za master program univerziteta. Obrati pažnju na specifične rokove pojedinih mastera.

Celu listu mastera na osnovu naučnih oblasti pogledaj na ovom linku. Na ovom univerzitetu zaista možeš studira sve, od biznisa i finansija, preko materimatike, informatike, do raznih oblasti biologije, ekologije i održivog razvoja. Ali obrati pažnju na to da Univerzitet Utreht ima visoke kriterijume za upis i da okuplja veoma uspešne kandidate iz Holandije i celog sveta.

stipendije na univerzitetu u utrehtu

Holland Scholarship

Ovu stipendiju dodeljuje holandsko Ministarstvo obrazovanja, kulture, nauke za studije na holandskim istraživačkim univerzitetima i univerzitetima primenjenih nauka. Namenjena je inostranim kandidatima koji nemaju pasoš Evropske Unije.

Za narednu akademsku godinu planirano je 17 stipendija. Iznos koji je dobija može biti: 5000, 10 000 ili 15000 eura i odnosi se samo na prvu godinu studija, čak i za studente koji upišu dvogodišnje mastere. Dakle, radi se o državnoj stipendiji Holandije koja se iz godine u godinu raspoređuje na univerzitete i programe.

Više informacija pogledaj na ovom linku.

Utrecht Excellence Scholarship

Ova stipendija je najzahtevnija u pogledu kriterijuma, ali daje ubedljivo najviše sredstava. Može da podrazumeva oslobađanje plaćanja školarine, ali i da pored toga, dobiješ 11000 eura finansijske pomoći. Za 2021/2022. akademsku godinu biće podeljeno između 20 i 25 stipendija, koje će biti raspoređene na šest fakulteta. Stipendiju je moguće dobiti na celokupno trajanje master programa, bilo da traje godinu ili dve.

Kandidati se rangiraju na osnovu ocena sa osnovnih studija, predispozicija za program koji upisuju, motivacionog pisma, kao i pisma preporuke. Pored toga, važno je da dostave zvanični dokument koji potvrđuje da su među 10% najboljih u generaciji.

Više o potrebnoj dokumentaciji i uslovima pogledaj na ovom linku.

Bright Minds Fellowships

Ova stipendija ima za cilj da privuče i zadrži talentovane master studente iz širokog spektra nauka i da podrži internacionalizaciju univerziteta. Namenjena je studentima koji imaju pasoš Evropske Unije. Iznos koji se dodeljuje je između 5 000 i 10 000 eura, a godišnje se dodeli 10 stipendija.

Od kandidata se traži da imaju visoka akademska dostignuća na osnovnim studijama, rezultate na testovima kao što su GMAT ili GRE, i da na neki način mogu da doprinesu raznolikosti univerziteta, u pogledu socio-ekonomskog podneblja sa koga dolaze, kulturnog nasledstva i slično. Pored toga, važno je da imaju razvijene veštine, kroz radno iskustvo, volontiranja i druge aktivnosti.

Lična iskutva dobitnika ove stipendije možeš videti na ovom linku.

Koji je tvoj sledeći korak?

Ako želiš da apliciraš na neki master program Univerziteta u Utrehtu, ili želiš da dobiješ više informacija, obrati nam se za besplatno savetovanje sa mentorom. Pored toga, dajemo ti bespatnu pomoć za apliciranje za programe. Možemo ti pomoći oko pisanja motivacionog pisma, jer će to biti veoma važan deo tvoje aplikacije. Piši nam na info@viacademica.com da zakažeš svoj termin.

JOŠ KORISNIH TEKSTOVA

SBS Madrid
Administrator