Engineering studies - studije u evropi

Ko želi da postane inženjer?

Da li su inženjeri samo oni koji se bave elektrotehnikom i mašinstvom? Ne, inženjeri su svi oni koji koriste matematiku i prirodne nauke za unapređenje raznih aspekata našeg života.

Koje sve vrste inženjerstva postoje i šta možeš da studiraš u inostranstvu na engleskom?

I ovoga puta naše mentorke ti daju odgovore na sva pitanja o obrazovanju u inostranstvu!

ko želi da postane inženjer - engineering studies

Koje sve vrste inženjera postoje?

Inženjerstvo se odnosi na širok spektar poslova koji koriste prirodne nauke i matematiku za rešavanje različitih problema: tako da postoje mašinski, građevinski, saobraćajni, elektrotehnički inženjeri, a danas i ekološki, inženjeri za informacione tehnologije, itd. Uopšteno rečeno, inženjeri su inovatori koji, koristeći svoje znanje, detaljne analize i kreativnost pomažu u razvoju novih tehnologija, bržih i pouzdanijih rešenja za različite probleme. Ne samo da rešavaju probleme, oni prate i kreiraju trendove.

Neke od trenutno najpopularnijih profesija u okviru inženjeringa su biomedicinski inženjer, inženjer za zaštitu podataka, IT inženjer.

Starenje stanovništva i sve veći fokus na zdravstvena pitanja dovešće do potražnje za boljim medicinskim uređajima i opremom, a oni čiji je zadatak da je kreiraju su upravo biomedicinski inženjeri. Njihov posao je kombinovanje inženjerskih znanja sa znanjem iz medicine i biologije. Oni stvaraju opremu, uređaje, računarske sisteme i softvere koji koriste zdravstvu, a osim toga baviće se i stvaranjem veštačkih organa i zamenama za delove tela.

Što se tiče zaštite podataka, u digitalno doba napadi hakera postaju sve češći, a zaštita osetljivih podataka ima sve veću vrednost i taj trend će se još više povećavati u budućnosti. Za njihovu sigurnost zaduženi su inženjeri za zaštitu podataka, a nazivaju ih još i analitičarima informacione bezbednosti.

Konkretni poslovi iz IT inženjeringa mogu se odnositi i na samo radno mesto inženjera za pouzdanost web lokacija, JavaScript programere, BackEnd programere, programere softvera, inženjere platforme, itd.

Studijski programi iz različitih oblasti inženjeringa

Na našem blogu smo već pisali o nekim inženjerskim programima. Predloge osnovnih studija iz oblasti kompjuterskog inženjeringa možeš naći u ovom tekstu, a pregled master programa u Evropi na engleskom možeš videti u ovom tekstu. Ako te ipak zanima obrada podataka, onda pogledaj gde možeš da studiraš Data Science na engleskom, bilo da se radi o osnovnim ili o master studijama.

Svi tehnički univerziteti nude inženjerske nauke iz oblasti mašinstva i elektrotehnike. Najpoznatiji u Evropi su: Politecnico di Milano, Politecnico di Torino (Italija) Universidad Politecnica de Madrid (Španija) Eindhoven University of Technology, Technical University of Delft (Holandija) Technical University of Munich i Technical University of Berlin (Nemačka) koji imaju master programe na engleskom jeziku.

Fontys University of Applied Sciences iz Holandije ima takođe nekoliko specifičnih programa: Logistics Engineering, Electrical & Electronic Engineering, Industrial Engineering & Management, Mechanical EngineeringMechatronics Engineering.

Ako razmišljaš o inženjerstvu i karijeri u okviru prirodnih nauka, poseti naš online sajam CAREERS OF THE FUTURE

GDE? na našoj virtuelnoj plaftormi. KADA? 10. april od 10 do 18h

Prijavi se popunjavanjem kratkog formulara, i na mejl će ti stići dalje instrukcije za pristup platformi.

JOŠ KORISNIH TEKSTOVA

otvoreni rokovi za studije u inostranstvu
nove mogućnosti za studiranje u belgiji
Administrator