Trendovi u obrazovanju

Trendovi u obrazovanju za 2024. godinu

Šta se promenilo u odnosu na 2023. godinu, koje trendove je važno da ispratiš i šta možeš da očekuješ u narednoj godini kao međunarodni student?

Via Academica, potkrepljena iskustvom i svetskim istraživanjima, daje ti odgovore na ova pitanja!

Online programs

1. ONLINE PROGRAMI

Nakon pandemije korona virusa, obrazovanje je prošlo kroz ubrzani proces digitalizacije. Svi svetski univerziteti morali su da se prilagode merama prevencije virusa i da predavanja prebace u digitalni prostor. Mnogi univerziteti su se, i nakon pandemije, odlučili da određeni broj programa ostave u digitalnom formatu, ali i da otvore nove online programe. Prelazak na onlajn učenje je dao institucijama priliku da optimizuju svoje digitalne platforme, čineći njihov sadržaj dostupnijim i lakšim za korisnike. Napredak u online ponudi povećao je kvalitet digitalnog učenja, a velika potražnja studenata ukazuje na to da ponuda online programa na univerzitetima mora rasti.

Internacionalizacija

3. INTERNACIONALIZACIJA UNIVERZITETA

Mnogi državni i privatni univerziteti iz različitih zemalja Evrope i sveta sve više otvaraju vrata internacionalnim studentima. Univerziteti su prilagodili svoje programe osnovnih i master studija internacionalnim studentima, te se sve više programa može pohađati na engleskom jeziku. Neki univerzitetu su se okrenuli internacionalizaciji kroz zajedničke studijske programe, nastali kao saradnja dva ili više univerziteta, a neki i kroz dovođenje predavača sa drugih univerziteta.

Mentalno zdravlje

5. MENTALNO ZDRAVLJE STUDENATA JE NA PRVOM MESTU

Statistički podaci pokazuju da je mentalno zdravlje studenata stalno opadalo tokom poslednje decenije. Tokom školske 2020-2021. godine, više od 60% studenata pati od teške depresije i anksioznosti, što je povećanje od 50% u odnosu na 2013. godinu. Zbog ovakve statistike, univerziteti sve više obraćaju pažnju na mentalno zdravlje studenata i pružaju im pomoć kroz podršku psihologa. Univerziteti se trude da razumeju probleme sa kojima se studenti suočavaju i da prave planove za poboljšanje mentalnog zdravlja studenata.

Tehnologija

2. NOVI PROGRAMI PRILAGOĐENI TRŽIŠTU RADA

Od 2022. do 2025. godine, lista zanimanja budućnosti izgleda značajno drugačije u odnosu na period do 2020. godine. Svet se rapidno menja, a naročito u polju zanimanja budućnosti i trendova u zapošljavanju. Danas je, čini se više nego ikada, važno ulagati u znanje i veštine, jer je to investicija koja će se najbrže isplatiti. Zato su se i univerziteti, prateći tržište rada, odlučili za otvaranje novih programa koji će studentima pružiti određene veštine potrebne za tržište rada.

Saznaj više o zanimanjima budućnosti i programima koje univerziteti nude u ovom tekstu.

Podrska

4. PODRŠKA STUDENTIMA PRI ZAPOŠLJAVANJU

Suočeni sa skupim školovanjem i neizveznosti u budućnosti, studenti danas žele da unapred znaju da će se studije u koje ulažu na kraju isplatiti i da će nakon završenih studija imati zagarantovan, dobro plaćen posao u svojoj oblasti studija. Zbog toga, mnogi univerziteti otvaraju karijerne centre, gde rade agenti koji studentima pomažu u pronalasku prakse ili posla. Zato univerziteti sve više ulažu u svoja partnerstva sa kompanijama, kako bi svojim studentima obezbedili praksu tokom studija, a nakon studija i eventualno zaposlenje.

6. HOLANDIJA - PROMENA POLITIKE ZA MEĐUNARODNE STUDENTE

U poslednjih nekoliko godina, mnogi holandski univerziteti bili su suočeni sa nedostatkom stambenog prostora za smeštaj velikog broja međunarodnih studenata. Ukupan broj studenata na holandskim univerzitetima, u poslednje dve decenije, udvostručio se sa 170.000 na 340.000 studenata. To je razlog zašto su mnogi univerziteti najavili da će u narednom periodu smanjiti broj međunarodnih studenata koje mogu prihvatiti u novoj akademskoj godini, između ostalog kroz politike poput savetovanja studenata da ne dolaze ukoliko nisu obezbedili smeštaj pre početka akademske godine. Više informacija o situaciji u Holandiji pročitaj u ovom tekstu.

Via Academica i ove godine organizuje Careers of the Future - sajam obrazovanja kroz trendove tržišta rada, koji se održava 8. decembra online na specijalno dizajnirajom digitalnoj platformi i 9. decembra u hotelu Marriott u Beogradu. Učešće je potpuno besplatno, a potrebno je samo da se registruješ na linku u nastavku.

JOŠ KORISNIH TEKSTOVA