studentska viza za ameriku

Studentska viza za Ameriku: sva upustva na jednom mestu

F1 viza je jedina zvanična studenska viza za koju apliciraju „degree seeking students“, odnosno učenici i studenti koji nastavljaju svoje obrazovanje u Sjedinjenim Američkim Državama.

U ovom tekstu naše mentorke ti prenose instrukcije i objašnjavaju korake koji te očekuju u procesu dobijanja studentske vize za Ameriku.

Sa F1 vizom možete ostati u Americi sve dok pohađate programe nekih od sledećih nivoa obrazovanja: primary school, high school, university, master, phd. Možete da radite samo na kampusu i to part-time tokom školske godine (20h nedeljno) ili full-time tokom letnje pause (summer break). Postoji viza za razmenu studenata, M1- ali sa njom ne možete da ostanete u USA duže od godinu dana.

Proces dobijanja F1 vize i potrebna dokumentacija

Kada student upiše fakultet, odnosno dobije Acceptance letter, mora da plati depozit školi kako bi dobio dokument I20.  Depozit se plaća fakultetu i to je uglavnom oko 15% iznosa školarine. I20 je kao studentski pasoš, tako da bez ovog dokumenta, student ne može aplicirati za vizu, i ne moze ući u Sjedininjene Američke Države.

Nakon što student dobije I20, započinje aplikaciju za vizu.

Prvi korak je popunjavanje formulara DS 160. To je zapravo potvrda o popunjenoj aplikaciji koju popunjavate putem ovog linka: https://ceac.state.gov/genniv/. Sadrži veoma detaljna pitanja o studentu koji aplicira za vizu, o njegovim roditeljima, obrazovanju, itd. Ovaj formular mora da se popunjava na sajtu ambasade, ali preporučujemo da kandidat sačuva Application ID čim se učita, kako bi, ako ga server izbaci, mogao da se vrati na tu istu aplikaciju.

Kada popuni DS160 formular, student zakazuje intervju putem sledećeg linka: https://ais.usvisa-info.com/

Tu je potrebno da izabere Non immigrant opciju, pa onda državu i jezik, a zatim da klikne na Continue/nastaviti (ne na Apply).

U ambasadi na intervjuu studentu se postavlja nekoilko standardnih pitanja koja možete videti na ovom ilnku. Savetuje se da se karte ne kupuju pre dobijanja vize i da studenti na intervjuu napomenu da nemaju plan da ostanu u SAD-u nakon studija.

studentska viza za ameriku - sve informacije na jednom mestu

Potrebna je sledeća dokumentacija:

  1. I20 dokument;
  2. DS 160 formular;
  3. Confirmation and instructions page koja se dobija nakon zakazivanja intervjua;
  4. I 901 Fee Receipt, takozvani SEVIS broj koji se jednom plaća i to je dokument sa kojim imigraciono može da prati studente Ova taksa se mora platiti najkasnije u roku od 48 stati nakon intervjua u ambasadi. Bez njega se ne moze ući u Ameriku sa F1 vizom;
  5. Bank statement tj. izvod iz banke za određei iznos novca koji je naglašen na I20 dokumentu pod “personal expenses”. Ime koje stoji na “bank statement” mora da se poklapa sa osobom koja je navedena u DS 160 fornularu da će sponzorisati/plaćati put. Ako je to roditelj, onda je potreban izvod iz banke na ime roditelja, ako je sam student, onda njegov izvod iz banke, itd.
  6. Slika formata 5×5;
  7. Svedočanstva ukoliko upisujete osnovne studije ili transkript ocena sa osnovnih studija ukoliko upisujete master studije.

Pasoš sa vizom ambasada šalje studentu DHL-om.

Ukoliko planirate studije u Sjedinjenim Američkim Državama, pogledajte ponudu naših partnerskih univerziteta na ovom linku.

Svi studenti koji su koristili Via Academica usluge i aplicirali preko nas na američke univerzitete, mogu nam se javiti da besplatno dobiju dodatne instrukcije za studentske vize.

Kao i uvek, Via mentorke se trude da vam pruže celokupnu pomoć za studije u inostranstvu, od početnog savetovanja, do samog odlaska na studije.

JOŠ KORISNIH TEKSTOVA

Careers of the future
Administrator