Razmena srednjoškolaca u Americi – priča Milice Stamenković

Milica Stanković je danas uspešna i samostalna mlada dama koja krči svoj put ka uspešnoj karijeri. Ali kada bismo pogledali samo nekoliko godina unazad, videli bismo stidljivu devojčicu koja se sprema da godinu dana svoje srednje škole provede na studentskoj razmeni u Americi. Kako je ovo neverovatno iskustvo uticalo na nju i njen život i buduće odluke pričitajte u ovom iskrenom intervjuu koji Milica piše za Via Blog.

VIA BLOG: Napišite nam ukratko nešto o sebi.

Ja sam Milica Stanković iz Beograda. Završila sam XIV Beogradsku gimnaziju. Sa 17 godina sam otišla u Minesotu preko international Experience-a, nakon čega sam studirala Psihologiju na Američkom Univerzitetu McDaniel College-u u Budimpešti. Trenutno studiram Internacionalni Marketing u Bostonu na Hult Interantional Business School i radim za IVY. U poslednjih 6 godina sam zivela u  3 države i puno putovala.

VIA BLOG: Kako se rodila ideja o odlasku na studentsku razmenu? Kada ste počeli sa pripremama?

Uvek sam se osećala kao da ne pripadam svojoj sredini u kojoj sam odrasla. Želja za novim iskustvom, drugačijim životom i društvom me je odvela u Ameriku. Sa pripremama sam počela na jesen da bih na leto naredne godine otisla u Mineapolis.

VIA BLOG: Na koji način ste se informisali? 

Moja mama je ta koja me je informisala o toj mogućnosti. Malo je reći da sam bila presrećna. Doneti odluku da odem negde na godinu dana, da učim, živim drugačijim životom i otvorim svoj pogled na svet je sve što sam ikada želela.

VIA BLOG: Koje procedure su Vam zadale najviše muke a šta biste izdvojili kao najlakše u procesu apliciranja?

Morala sam puno formulara da popunim pri aplikaciji za international Experience, a zatim odvojeno i za vizu. Ne znam šta bih izdvojila kao najlakši deo procesa jer sam imala podršku lokalnih predstavnika iE.

VIA BLOG: Da li ste zadovoljni podrškom International Experience organizacije tokom priprema za razmenu, i u toku same razmene?

Tokom pripreme sam imala punu podršku koordinatora iz moje zemlje, ali sam imala malo teže iskustvo sa lokalnim koordinatorom u Americi. Na svu sreću sam imala divno iskustvo sa porodicom kod koje sam boravila. 

VIA BLOG: Kakve utiske nosite iz Vaše host family u Americi?

Najlepše moguće. U kontaktu smo i juče sam rezervisala kartu da odem da ih posetim nakon 3 godine. Veoma se radujem tom susretu i smatram da sam sam nakon godinu dana provedenih kod njih stekla prijatelje i još jednu porodicu, pored moje, za ceo život.

VIA BLOG: Opišite nam školu koju ste pohađali i život u Americi.

Iz te školske godine nosim samo najlepše uspomene. Društvo je bilo izuzetno, profesori uvek spremni da pomognu, a kvalitet nastave odličan. Pohadjala sam Patrick Henry High school i ponosna sam što sam bila njihov đak. Bila sam u step team-u, jer nisam sportski tip, a uvek sam volela ples. Takmičili smo se i osvojili treće mesto! Život je jako brz i ima puno domaćih zadataka i grupnih radova, ali sam jako zadovoljna svime što sam iskusila.

VIA BLOG: Koji je najveći izazov s kojim ste se susreli u toku razmene?

Najteži je početak, navići se na život 24 časa na engleskom. Posle sve postaje rutina, i danas, 6 godina kasnije, engleski mi je “maternji jezik”. Ništa mi nije bilo posebno teško, jer kada osoba ima otvoren um i srce, sve što mu se nadje na putu će biti šansa, a ne prepreka.

VIA BLOG: Koje su glavne razlike života i školovanja između mesta iz koga dolazite i mesta gde ste otišli na razmenu?

Sve je drugačije: kultura, jezik, prevozna sredstva, autoputevi, prodavnice, merne jedinice, način komunikacije itd. Ali sam se na sve jako brzo i lako navikla. 

VIA BLOG: Šta je po Vašem mišljenju najvrednije iskustvo koje ste stekli tokom studentske razmene?

Od stidljive devojke sam postala otvorena i komunikativna i pre svega samostalna.

VIA BLOG: Šta biste voleli da poklonite budućim srednjoškolcima kao najvredniji savet ako se odluče da odu na studentsku razmenu?

Jedina stvar za kojom žalim je sto nisam otišla ranije. Završila sam 4. godinu u Americi, ali ako imate plan da odete, predlažem da povežete 3. i 4. razred u različitim porodicama, jer će to biti neprocenljivo iskustvo kasnije.

Ukoliko imate pitanje u vezi sa studijama i stipendijama u inostranstvu, pošaljite nam besplatan upit popunjavanjem upitnika ispod, i dobićete odgovor u najkraćem mogućem roku.

    Administrator