Srednja škola

Srednjoškolske razmene u Evropi i Americi

Upoznajte svet i steknite prestižno obrazovanje kroz programe razmene za srednjoškolce u SAD ili Evropi

Srednjoškolske  razmene predstavljaju kraće ili duže boravke tokom školske godine u inostranstvu. Tokom razmene učenici stiču prestižno formalno obrazovanje i kroz nova iskustva, kulturu i običaje stiču nove veštine i razvijaju istraživački duh.

Pored toga, programi razmene se dodatno vrednuju prilikom aplikaciranja na univerzitete.

Ukoliko želite da nastavite školovanje na nekom od prestižnih svetskih univerziteta ovo je idealna šansa za Vas da krenete u tom smeru. Imate mogućnost da jedan semestar, ili celu školsku godinu, provedete u SAD-u ili u Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Danskoj, Irskoj ili Italiji.

Za više informacija kontaktirajte nas i iskusni članovi našeg tima će vam pomoći pri pronalasku i odobiru idealnog programa i pružiti vam sve potrebne informacije i podršku.

Via Academica razmene srednja skola

Via Academica je ekskluzivni partner International Experience kompanije za region Zapadnog Balkana. Takođe, naš partner je i IBA Consulting, specijalizovana kompanija za prestižne boarding srednje škole u Americi. Pronađite srednju školu ili razmenu u inostranstvu idealnu za Vas ili Vaše dete, ali i Vaš budžet kroz potpuno individualno prilagođen pristup!

IE – International Experience

 

iE – international Experience – osnovana je 2000.godine u Lohmaru blizu Kelna kao nemačka neprofitna organizacija. Najiskusniji članovi tima su već 40 godina u sistemu razmena studenata, a osnivači, braća Tomas i Kevin Gilner, su i sami bili studenti na razmeni u Americi pre skoro 35 godina. Njihov otac, Manfred Gilner je bio pionir u razmeni studenata i bio je profesor u Americi i Nemačkoj gde je mogao da se upoznao sa sličnostima i razlikama sistema na dva kontintenta. Ovo iskustvo je bilo od izuzetnog značaja, i on se u potpunosti posveti internacionalnim razmenama, a ovu ljubav i posvećenost je preneo i na svoje sinove koji danas vode iE sa strašću i entuzijazmom koji ne jenjava godinama. 2000.godine Tomas i Kevin zajedno sa svojim američkim partnerima osnivaju International Experience u formi u kojoj postoji i dan danas. Danas, iE postoji u više od 10 zemalja, a ogranak iE za Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Kosovo i Albaniju je Via Academica Konsalting za visoko obrazovanje.

International Experience je nevladina organizacija za razmenu srednjoškolskih studenata čija glavna sedišta se nalaze u Evropi i Americi. Ova kompanija već 17 godina uspešno šalje studente na razmenu u Sjedinjene Američke Države, i Nemačku, Austriju, Švajcarsku, Dansku, Irsku i Italiju, i do sada je kroz njihov program prošlo blizu 10 000 studenata iz celog sveta. Ogranak ove organizacije u SAD-u je specijalizovano telo US Department of State za J-1 studentske vize za SAD i punopravan i akreditovan član Saveta za Standarde za Međunarodna Obrazovna Putovanja (CSIET – Councile on Standards for International Travel) za J1 i F1 programe. International Experience raspoređuje studente iz čitavog sveta u pažljivo birane porodice u Americi kako bi pohađali jedan semestar ili čitavu godinu u nekoj od državnih, privatnih ili bording škola u Americi.

iE je razvila platformu i poseban softfer koji prati svakog studenta kroz čitav proces pronalaska odgovarajuće škole i smeštaja u porodicama širom američkog i evropskog kontinenta. Njihov zaštitni znak je posvećenost svakog studentu, njegovim željama, ambicijama, sklonostima i veštinama. Svaki potencijalni student za razmenu prolazi kroz intervju upoznavanja i u ovaj proces su uključeni i njegovi roditelji, uprava škole za koju student aplicira, porodica koja će mu pružiti smeštaj u Americi i lokalni koordinatori koji brinu o studentu tokom čitavog trajanja programa. Cilj je da kroz ovo jedinstveno međunarodno iskustvo student otkrije svoje talente, upozna se sa drugačijom kulturom, stekne prijatelje za ceo život, usavrši znanje jezika i veštine koje će mu olakšati kasniji izbor akademskih studija.

iE ističe bitnost interkulturalne razmene i stvaranje generacija koje će kroz upoznavanje različitosti moći da unaprede svet i društvo u kome žive i da daju svoj doprinos i zajednici iz koje dolaze i zajednici u koju odlaze na razmenu.

Orijentacioni vikend – GAMECHANGER za srednjoškolce i njihove roditelje

 

Via Academica tim je imao tu čast da kao ogranak iE za zemlje Zapadnog Balkana prisustvuje Orijentacionom vikendu u Groningenu u Nemačkoj, gde se za razmenu pripremalo 55 studenata iz Nemačke. Tokom tri dana budućim studentima na razmeni su predstavljene sve potencijalne situacije u kojima se mogu naći, približena im je američka kultura i sličnosti i razlike u mentalitetu. Mogli su da pričaju sa studentima koji su već prošli kroz program razmene, dobili su informacije iz prve ruke o tome kako je to biti odvojen od svoje porodice i prijatelja na 6 meseci ili godinu dana, i mada je ovo kao ideja delovalo zastrašujuće, na kraju orijentacionog vikenda došli su do zaključka da će steći nove prijatelje za ceo život, a neće izgubiti stare, da će steći novu porodicu, a da ih njihova porodica čeka kod kuće i da će se sa ovakvog putovanja vratiti kao kompletnije osobe sa pregršt novih iskustava. Razbijeni su strahovi i strepnje i otvorena su pitanja koja studente koji se spremaju za razmenu naročito interesuju. Posebno dirljiva sesija je bila sa roditeljima koji su tek tada zaista shvatili da svoju decu šalju u životnu avanturu i da je to jedan od najleših darova i iskustava koji su mogli da priušte svojoj deci. Pažljiva organizacija i posvećenost detaljima i svakom studentu pojedinačno se videla u svakoj sesiji, pri svakoj radionici. Studenti su moralli da prate stroga pravila, ali su takođe i uživali upoznavajući svoje vršnjake koji su se odlučuli na isti korak kao i oni i delili iste motive, strahove, nade i očekivanja kao i oni sami. Na kraju orijetacionog vikenda nije moglo da se sakrije zadovoljstvo na licima kako studenata, tako i njihovih roditelja, a mi smo se uverili kako je međunarodna razmena i odluka na taj korak velika prekretnica (milestone) u životu svakog mladog pojedinca, i koliko hrabrosti i želje je potrebno da bi se upustilo u ovu životnu avanturu. A kada jedno uđete u svet razmene, the sky is the limit!

Glavne vrednosti koje su naglašavane sve vreme trajanja orijentacionog vikenda bile su:

Učenje: Razvijanje svesti prihvatanja o svetu koji se stalno menja.
Prihvatanje: Prihvatanje različitih običaja, verovanja i snaga koja dolazi i nudi se iz različitosti.  
Lični rast: Transformacija koja za posledicu ima lični rast svakog pojedinca koji prolazi kroz pozitivnu kulturnu razmenu.
Posvećenost: Investicija za budućnost i ulaganje u razvoj i osamostaljivanje dece u tom uzrastu.
Individualnost: Osiguravanje ličnog pristupa svakoj individui i značaj njenog doprinosa zajednici i celini.

Srednjoškolska razmena nije trošak za roditelje, već investicija u nešto najvrednije što imaju – svoju decu

iE naglašava da su mladi budućnost ovog sveta, i otvaranje njihovog uma za nove stvari i različite kulture u toku njihovog razvoja pomaže im u razvoju njihovog ličnog identita i omogućava im da postanu svestrani i da razviju lični osećaj o svetu u kome žive, da postanu ličnosti kakve žele da budu i stalno proširuju svoja znanja.

Stereoptipi i predrasude se ublaže a neretko i potpuno nestanu nakon provedene godine u drugoj kulturi. Studenti nakon ovoga budu sposobni da preskoče barijere nerazumevanja, kulturološke i jezičke razlike, izgled i ponašanje i proniknu u suštinu razumevanja i tolerancije.

Škole koje primaju studente imaju na ovaj način priliku da se informišu o drugačijem edukacijskom sistemu školovanja, nastavnim metodama sa drugog kontinenta. Studenti na razmeni se uvek lako uklope i budu prihvaćeni, brzo se naviknu na novi sistem rada, vannastavne aktivnosti kojih je u Americi mnogo kao i druženja u školi i van škole sa njihovim novim prijateljima.

Ako ste srednjoškolski student, roditelj srednjoškolskog studenta ili poznajete nekoga kome je ovakvo iskustvo potrebno i ko želi da provede godinu dana na razmeni u Americi ili Evropi, kontaktirajte nas.

Tu smo za sva vaša pitanja, prenećemo vam lično iskustvo iz razgovora sa upravom iE i uputićemo vas u proceduru apliciranja i odlaska na godinu dana srednjoškolske razmene.

Nadamo se da ćemo se sresti na welcome partiju kada se budete vratili sa vaše razmene, i verujte nam, nećete moći da skinete osmeh sa lica.