7+1 ključnih pitanja i odgovora o studijama u inostranstvu!

Ovog četvrtka gost našeg bloga je Milan Milenković koji je master studije završio na Univerzitetu u Bolonji kao deo JOIN EU SEE programa.

Milan Milenković je trenutno zaposlen u multinacionalnoj IT korporaciji i dalje je aktivan na projektima Friedrich Ebert fondacije kao predavač, trener i facilitator. Alumnista je master MIREES programa, kao i alumnista Univerziteta u Bolonji i  JOIN EU SEE Scholars stipendije.

Milan nam odgovara na 7+1 ključnih pitanja u vezi sa studijama u inostranstvu!

Nulla dies sine linea –  Svakog dana nešto uradi (za sebe ili za druge)

Smatra se da svaka novinska vest i/ili izveštaj moraju da odgovore na 5 osnovnih pitanja kako bi se smatrali svrsishodnim. To su Ko?, Šta?, Gde?, Kad?, Kako?. Slična je situacija i sa mnogim  drugim stvarima u životu. Iskusniji novinari su vremenom dodali i dva nova pitanja koja su ušla u novinarske standarde a to su Zašto? i Šta dalje?. Odgovorima na ovih 7 pitanja pokušaću da temu odlaska na master studije u inostranstvo učinim svrsishodnom. Odgovor na pitanje zašto je ključno u postavci donošenja odluke za odlazak iz zemlje na dalje usavršavanje, dok je odgovor na pitanje šta dalje svojevrsna dalekosežna projekcija vas kroz godinu ili dve sa poželjnom diplomom. Ostalih pet pitanja i njihovi odgovori se nalaze u sendviču odgovora na pitanja zašto i šta dalje.

ZAŠTO na master u inostranstvo?

Odgovor na ovo pitanje je ujedno glavni motiv i cilj koje uvek morate imati pred sobom u dugom procesu traženja, apliciranja i odlaska na master studije. To je obično želja da se krene u akademski život, da se upozna nova zemlja, novi jezik, steknu nova iskustva ili samo puki odlazak odavde i prolongiranje neizbežnog mučenje traženja posla u Srbiji.

Da li je to korak ka PhD ili ka traženju posla upravo u toj zemlji, opet je pitanje na koje morate imati odogovor.

U zavisnosti od tog odgovora morate i krenuti u ovaj komplikovani proces. U mom slučaju sve je trajalo skoro godinu dana.

KO sve Vam može pomoći na ovom putu?

 

Najbolji izvor informacija su najčešće oni koji su već zavšili (ili završavaju) sličan ili isti master koji želite da pohađate. Dakle LinkedIn, Facebook i ostale društvene mreže vam mogu pomoći da ih pronađete ukoliko nisu iz vaše neposredne okoline. Dalje, to su kontakt osobe sa željenog fakulteta. Njima je u opisu radnog mesta i plaćeni su da vam odgovore na sva pitanja koje se tiču mastera koji želite da upišete. To su pitanje poput: da li je neohodan IELTS ili vaš je broj ostvarenih poena sa TOEFL-a dovoljan, da li možete aplicirati a da niste diplomirali, koje su stipendije dostupne za studente sa ovih prostora i sl. Moj savet je da skupite što više releventnih pitanja koja vam bude nedoumicu i pošaljete ih kontakt osobama. Kontakt osoba mastera kog sam upisao mi je puno pomogla u procesu aplikacije i uvek je odogovarala u roku od jednog do dva dana. Takođe, danas postoje stručnjaci za studije u inostranstvu poput Via Academica tima mentora, koji vam mogu uštedeti vreme i novac dajući vam prave informacije i spiskove neophodne dokumentacije koju je neophodno sakupiti, kao i rokove do kada je sve to potrebno uraditi.

Neki od primera koje znam su i da su studenti lično kontaktirali profesore kod kojih su želeli da rade master rad sa već pripremljenom temom za istraživanje i gotovim research proposal-om. Ukoliko ste neko koga određeni profesor sa uticajem na konkretnom univerzitetu želi na svom masteru, to vam otvara vrata željenom masteru i ubrzava celu proceduru.

ŠTA vam je sve potrebno od dokumentacije i GDE to nabaviti?

 

Spisak dokumentata potrebnih za prijavljivanje je uglavnom sličan za većinu master studija. Uvek je potrebna prevedena diploma (ili uverenje da ste diplomirali) ili dosadašnji spisak položenih predmeta koji dokazuje da ste blizu završetka studija. U nekim zemljama poput Italije osim prevedenih i overenih dokumanata morate na istim imati i tzv. Haški apostil koji možete dobiti u Palati pravde.

Dalje, potrebne su preporuke.

Preporuke su jako bitne kao i osoba koja ih piše, iz mog iskustva to ćete upravi biti vi sami, jer profesori su najčešće zauzeti da pišu posebne preporuke te vam mogu dati tzv. tipsku preporuku koja ima manju vrednost od one napisane posebno za vas sa jasnim adresiranjem za određenu instituciju i određeni master.

Što je preporuka konkretnija i ličnija to je bolja. Naravno ukoliko određeni profesor ima renome u zemlji i univerzitetu gde aplicirate, potrudite se da kod istog dobijete 10-ku tokom studija kako bi lakše dobili dobru preporuku. Meni je to veoma pomoglo. Ukoliko imate radnog iskustva koje se tiče mastera koji želite da pohađate obavezno priložite preporuku tog poslodavca. Ukoliko nema ograničenja oko broja preporuke, nije loše priložiti jednu preporuku više, kako biste pokazali svoju motivisanost.

Zatim je neophodno priložiti i određeni dokaz o znanju jezika. Ovde su zahtevi zaista razni, ali ukolko već imate neki dokaz ili sertifikat, pitajte kontakt osobu programa na koji aplicirate da li je to dovoljano. Ukoliko se insistira na određenom standardu i sertifikatu, nemate drugu opciju nego da prionete na pripreme i platite koliko je potrebno za polaganje traženog ispita/sertifikata. Moj savet je da ako već plaćate polaganje ispita (obično je to preko 100 evra) platite i jedan probni test (10 – ak evra).

Prijavno formular obično sadrži motivaciju i study/research proposal. Ne samo da je potrebno jasno objasniti vašu motivaciju za određeni master, koja mora biti utemeljena na određenom istraživanju predmeta koji se pohađaju na predmetnom masteru, već je i poželjno da imate jasan plan koje predmete želite da slušate i da imate već, manje-više, oblikovanu ideju za vaš master rad. Time što imate jasan plan pokazujete da ste ozbiljniji kandidat od onih koji taj plan nemaju. Naravno da se plan može promeniti tokom studija, što se najčešće dešava, ali iskazana spremnost i jasna  vizija su snažan pokazatelj da ste neko ko neće odustati, već će završiti master i iznedriti dobru master tezu. Ako uspešno „prodate sebe“ za ulazak na master, lakše ćete uspeti da dobijete i stipendiju.

Ostala dokumenta mogu dati određenu svežinu i autentičnost vašoj aplikaciji. S obzirom da je master za koji sam aplicirao istraživački i akademski, priložio sam skenirane kopije objavljenih istraživačkih radova sa kratim sižeom na engleskom jeziku. Takođe sam i priložio određene sertifikate i diplome (prevedene i overene kod sudskog tumača) kao dokaz spremnosti stalnog usavršavanja i sposobnosti da uspešno usklađujem obaveza tokom studija i vannastavnu aktivnost što se na zapadnim univerzitetima ceni.

Za sva ova dokumenta, prevode, izvode i testove spremite se da izdvojite do 300 i više evra u zavisnosti od toga da li već posedujete diplomu i sertifikat o znanju jezika.

KAD i KAKO početi sa pripremom?

Počnite ODMAH! Postoji pregršt master programa u svetu i studentima sa ovih prostora se sve više i više otvaraju mogućnosti.

Ne samo da trebata da ste „zakačeni“ na dobro poznate sajtove na kojima možete naći pozive za apliciranje raznih mastera već idite i korak dalje pa npr. postanite član jedne od najvećih akademskih mailing lista na Balkanu koja pruža mnogo mogućnosti i korisnih informacija. Pratite blogove koji se bavi studijama u inostranstvu i čitajte tekstove. Obzirom da su rokovi za apliciranje od septembra do maja/juna sledeće godine, kao i da stipendije nisu uvek vezane za program, morate jasno postaviti krajnje rokove za sve korake koje treba preduzeti. U mom slučaju rok za aplikacija za master koji sam upisao na Univerzitetu u Bolonji je bio izuzetno kasno, sredinom maja a kao jedan od prvih korisnika tada novoustanovljene stipendija JOIN EU SEE, rok za apliciranja za stipendiju je bio 1. septembra iste godine.

U procesu traženja mastera i stipendije sam se rukovodio latinskom izrekom Nulla dies sine linea, jer zaista nije prolazio ni jedan dan da nisam radio nešto na traženju mastera i stipendije ili spremanju aplikacije i radu na svemu onome što mi to može omogućiti. U radu na određenim predmetima na fakultetu i određenim vannastavnim projektima sam se spremao za mogućnost da u tim oblastima ostvarim osnovu  za dobre preporuke. Priprema za TOEFL, iako sam bio solidan u znanju tog jezika, trajala je nekoliko meseci. Ipak pripreme su se isplatile jer su odličan TOEFL skor, dobre preporuke, dodatni sertifikati, priloženi objavljeni radovi i već izrađen research proposal omogućili da budem među najboljim kandidatima što mi je i pomoglo da lakše dobijem stipendiju.

 

ŠTA DALJE posle mastera?

Ovo je pitanje na koje je podjednko važno znati odgovor kao i na ostala pitanja. U Srbiji je neophodno nostrifikovati diplome stranih Unverziteta što je neobično dugačak i skup proces, tako da postoji paradoks da npr. moja diploma važi u Italiji, Mađarskoj, Litvaniji i Rusiji (program je tzv. joint master degree, te diplomu daju svi partneski univerziteti) ali u Srbiji ne važi. Nažalost, retko koji poslodavac u Srbija mari za diplomu stranog fakulteta, što je trenutno stanje koje se se u perspektivi polako menja.

Međutim, neosporivo je da vam master u inostranstvu pruža mogućnosti da upoznate novu zemlju, steknete dragocena iskustva, unapredite i/ili naučite nove jezike, steknete nove veštine i znanja i ono najvažnije – steknete nova poznanstva koja se vrlo lako mogu pretvoriti u odlične poslovne kontakte.

To vam niko ne može osporiti. Ukoliko idete dalje u akademskom usavršavanju, PhD ćete sigurno lakše upisati ukoliko imate master diplomu nekog stranog univerziteta.

Po čemu se razlikuje master u Srbiji i master u inostranstvu i po čemu je MIREES jedinstven program?

 

Bez obzira na relativno nizak rejting naših univerziteta, studenti iz Srbije koji pohađaju master programe u inostranstvu su po pravilu jedni od najboljih iz nekoliko razloga. Prvi razlog je nivo predznanja koji posedujemo i koji je uglavnom na višem nivou u odnosu na ostale studente. Sledeći razlog je sveukupna pozitivna atmosfera koja vlada na većini stranih univerzita.

Tokom skoro dvogodišnjeg boravka na Univerzitetu u Bolonji i MIREES programu stekao sam utisak da su profesori tu zbog studenata, a ne obratno, kakav je najčešće slučaj u Srbiji.

Bez obzira na svoje obaveze i renome, profesori su uvek bili dostupni u periodu predviđenom za konsultacije i veoma brzo su odgovarali na e-mail-ove.

Efikasnost studentske službe je, takođe, bila na zavidnom nivou.

Ono što je možda najvažnije za učenje tokom master studija je izvesnost koju osećate u svakom pogledu. Počevši od finansijske, ukoliko ste dobili stipendiju, pa do izvesnosti datuma predavanja i ispitnih rokova i jasnih kriterijuma ocenjivanja vaših radova. Svesni ste da ocena vašeg mukotrpnog rada neće zavisiti od samovolje jednog profesora, već zaista od vašeg znanja i pripremljenosti.

Ono što izdvaja MIREES program je mogućnost studiranja na više Univerziteta. Sam program je orijentisan ka sticanju akadamskih veština, tako da možete svoje ispitne radove objavljivati (što mi je pošlo za rukom) u nekom od stručnih časopisa širom Evrope.

Takođe, osim usavršavanje engleskog jezika i pisanja na istom, u obevezi ste da učite još jedan istočno-evropski jezik, tako da sam uspeo da naučim ruski jezik u Italiji i da ga uspešno koristim tokom svog studijskog boravka u Rusiji. Sam MIREES program je stacioniran na najboljem Fakultetu političkih nauka u Italiji (Roberto Ruffili u Forliju) sa jednom od najopremljenijih biblioteka za oblast istraživanja Istočne Evrope. Svaki student Univerziteta u Bolonji ima pristup većini akadamskih časopisa i tekstova koji se, inače, plaćaju po nekoliko stotina evra.

Što se tiče vannastavnih aktivnosti izdvojio bih angažman na pripremi stručnih materijala za jednu međunarodnu konferenciju o uticaju ekonomske krize na stabilnost Balkana koja je okupila najpoznatije stručnjake u oblasti Jugoistočne Evrope. Od predavača sa svih strana sveta i poslanika Evropskog Parlamenta možete čuti kako na zvaničnim prezentacijama, tako i uz piće na neformalnim razgovorima izuzetno interesantne političke informacije vezane za dešavanja koja će se tek desiti ili koja se upravo dešavaju. Tako da su se u neformalnim razgovorima često diskutovale teme koje i dan danas oblikuju našu političku sadašnjost, a koje su za to vreme bila nepoznanica većini naših analitičara i bolje obaveštenih medija.

Po završetku studija automatski stupate u MIREES alumni asocijaciju koja se bavi projektima na nivou cele Evrope i pruža pomoć svojim članovima prilikom traženja posla i PhD-a programa.

Ovde možete videti i zvaničnu video prezentaciju MIREES programa master programa Univerziteta u Bolonji, Vytautas Magnus Univerziteta iz Kaunasa; Corvinus Univerziteta u Budimpešti i Ruskog državnog Univerziteta u Sank-Peterburgu.

Srećno i samo napred!

Milan Milenković, MA

Ukoliko imate pitanje u vezi sa studijama u Austriji, pošaljite nam besplatan upit popunjavanjem upitnika ispod, i dobićete odgovor u najkraćem mogućem roku. 

    Administrator