BAYHOST stipendija za master i doktorske studije u Bavarskoj

BAYHOST je još jedna stipendija za master i doktorske studije u Nemačkoj, ovaj put samo za univerzitete koji se nalaze u Bavariji. Bavarsko ministarstvo nauke, istraživanja i umetnosti svake godine stipendira kandidate iz Centralne, Istočne i Jugoistočne Evrope (ovim su obuhvaćene Srbija i Hrvatska od zemalja sa Balkana). Cilj ove stipenije je ojača saradnju i akademsku razmenu znanja između Bavarske i gorenavedenih regiona Evrope.

Nivo studija: Stipendije su namenjene studentima koji žele da nastave Master ili PhD studije na nekom od Bavarskih univerziteta (Listu možete pogledati ovde).

Oblast studija: BAYHOST stipendija se dodeljuje za sve oblasti studija a univerziteti na kojima možete studirati su svi državni univerziteti, univerziteti primenjenih nauka, umetničkim akademijama kao i Catholic University of Eichstätt-Ingolstadt, Catholic Foundation University of Munich i Protestant University of Applied Sciences Nuremberg. 

Visina stipendije: Stipendija se dodeljuje na mesečnoj bazi u iznosu od 735 EUR (što na godišnjoj bazi ispada 8.820 EUR). Studenti koji imaju dete primaju stipendiju u iznostu od 895 EUR mesečno, što na godišnjoj bazi iznosi 10.740 EUR.

Kriterijum – morate ispuniti sledeće uslove da biste mogli da aplicirate za BYHOST stipendiju Bavarske vlade:

 • morate imate državljanstvo jedne od sledećih zemalja: Bugarska, Hrvatska, Poljska, Rumunija, Slovačka, Češka, Mađarska, Srbija ili Ukrajina.
 • morate da živite u zemlji svog porekla u vreme apliciranja.
 • ne smete biti stariji od 30 godina (za master studije) i stariji od 35 godina (za PhD studije) prve godine stipendije (početak 01. oktobar 2018. ).
 • imati finansijske dokaze da niste u mogućnosti da sami finansirate svoje studije kao ni novcem koji ste dobili od neke druge institucije.
 • morate dostaviti dokaz o poznavanju nemačkog ili engleskog jezika na kome ćete studirati (zvanični sertifikat tog jezika) na nivou C1.
 • dostaviti diplomu predhodnih studija gde se pokazuju izvanredni rezultati (navedeno je above-average).
 • dostaviti dokaz da ste primljeni na master ili PhD program na nekom od univerziteta u Bavarskoj (u vreme apliciranja ne morate dostaviti dokaz da ste primljeni, ali stipendija vam neće biti dodeljena ukoliko ne budete primljeni do naznačenog roka).

Potrebna dokumentacija: .

 • Popunjena online aplikacija koju ćete dobiti i na email adresu. Potrebno je da je odštampate i priložite zajedno sa dokumentacijom koja se šalje poštom.
 • Motivaciono pismo na nemačkom ili engleskom jeziku (do maksimum 2 strane)
 • Sertifikat o znanju nemačkog ili engleskog jezika
 • kopije diplome i transkripti ocena kao i kopije prevoda od strane sudskog tumača za nemački/engleski jezik (ukoliko niste diplomirali potrebno je dostaviti potvrdu sa fakulteta da ćete diplomirati do 31. jula 2018. godine)
 • kopija prve stranice pasoša
 • Pismo preporuke (“Betreuungszusage”) od profesora sa univerziteta na koji aplicirate u Bavarskoj (obavezno za PhD studente, a poželjno i za Master studente)
 • tabelarni CV na nemačkom ili engleskom jeziku sa skorašnjom fotografijom
 • opciono: dokaz o volontiranju, stažiranju, publikacijama (maksimum 10 kopija ovih dokumenata bez prevoda)
 • za PhD studente: predlog doktorskog rada na dve stranice
 • ako imate dete i aplicirate za family allowance (dodatan novac) morate dostaviti kopiju detetove krštenicu (prevedenu od strane sudskog tumača)

Stipendija se može dobiti za maksimum tri godine studija. Kao i za većinu stipendija, neophodno je dostaviti i pisma preporuke koje će osoba koja vas preporučuje napisati i poslati samostalno i to u zapečaćenoj koverti. Uputstvo za preporuke možete pogledati na linku. Takođe, obavezno je za one koji apliciraju za PhD programe da obezbede pismo preporuke i od profesora sa Bavarskog univerziteta na koji su aplicirali (letter of endorsement), što za studente koji apliciraju na Master studije nije obavezno, ali svakako jeste poželjno.

Rok za apliciranje: Rok za aplikacije je 1. decembar 2017. (datum do kada je potrebno da celokupna dokumentacije stigne na adresu). Drugi rok je 28. februar 2018.

Link stipendije.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Ukoliko imate pitanje u vezi sa studijama i stipendijama u inostranstvu, pošaljite nam besplatan upit popunjavanjem upitnika ispod, i dobićete odgovor u najkraćem mogućem roku.

  bayhost stipendija via academica
  Administrator