5 razloga zašto je Švajcarska idealna zemlja za studije u inostranstvu

Švajcarska je zemlja poznata po svojim izvanrednim univerzitetima, istraživačkim centrima i ulaganju u karijere budućnosti. Svake godine veliki broj studenata iz celog sveta dolazi da studira u Švajcarsku, kako bi stekli visoko priznatu švajcarsku diplomu visokog obrazovanja i sebi otvorili put ka uspešnoj karijeri. Ako tražiš zaista jedinstveno iskustvo kao međunarodni student, evo nekoliko razloga zbog kojih bi trebalo da razmotriš opciju studiranja u Švajcarskoj.

SRH Fernhochschule - The Distance Learning University

1. Mesto kulturnog i jezičkog diverziteta

Švajcarska je centar inovacija, tehnologije i finansija i zbog toga privlači ljude iz celog sveta, stvarajući posebno kosmopolitsku atmosferu u svojim gradovima. Iako ima zvanična četiri jezika (nemački, francuski, italijanski i retoromanski), u poslovnim sredinama, na univerzitetskim kampusima i u gradovima poput Ciriha, Ženeve i Berna, svi pričaju engleski jezik.

Privlačeći hiljade internacionalnih studenata svake godine, švajcarski kampusi su poznati po tome što su uzbudljiva i živopisna mesta gde se susreću različite kulture.

Kao zemlja gde se govori više jezika, Švajcarska je odlično mesto za učenje novih jezika, što značajno unapređuje tvoje šanse za zaposlenje nakon diplomiranja. Učeći nemački jezik, sebi otvaraš vrata nemačkom govornom području. Nemačka ima jednu od najjačih ekonomija u Evropi, puna je vodećih kompanija koje nude odlične programe praksi za diplomce. Sa druge strane, francuski je još jedan vrlo koristan jezik za one koji žele da se bave međunarodnim poslovima, s obzirom na to da je drugi najrasprostranjeniji jezik u Evropskoj uniji i zvanični je jezik u čak 29 zemalja.

2. Švajcarska je lider u turizmu i hospitality-ju

Studenti u Švajcarskoj vikendom imaju priliku da istraže jednu od najlepših zemalja na svetu. Švajcarska obiluje prirodnim bogatstvima. Za ljubitelje zimskih sportova i prirode tu su Alpi i švajcarska jezera, ali i mnogobrojni živopisni gradovi i sela.

S obzirom na neverovatne pejzaže i aktivnosti za turiste, ne treba da nas iznenadi činjenica da je Švajcarska lider u turizmu i hospitality-ju, kao i studijama u ovoj oblasti! Zapravo, Švajcarska se smatra kolevkom hospitality-ja. Njena duga i bogata istorija u ovoj oblasti datira 150 godina unazad, kada su veliki, luksuzni hoteli izgrađeni duž rivijere Montreux, što se smatra početkom luksuznog turizma u zemlji. Ono što je privlačilo plemstvo i posetioce iz visokog društva jeste klima, priroda, ali i avantura. Industrija hospitality-ja je odgovorila na njihove potrebe i zahteve i time postavila temelje švajcarske hospitality industrije kakva je i danas, donoseći zemlji 17 milijardi dolara svake godine!

3. Visok nivo zaposlenosti i jedna od najviših prosečnih plata na svetu

Oko 25% zaposlenih u Švajcarskoj čine strani državljani, uključujući veliki broj bivših internacionalnih studenata koji su ostali u zemlji nakon diplomiranja. Zašto se tako mnogi od njih odlučuju da grade karijeru u Švajcarskoj?

Prvo, prvih 15-ak kompanija na svetskoj rang listi Fortune 500 ima svoje sedište u Švajcarskoj, što je najveća koncentracija sedišta kompanija sa ove liste bilo gde u svetu. Štaviše, velike kompanije imaju veoma bliske poslovne odnose sa univerzitetima u Švajcarskoj, s obzirom na kurikulume koji podrazumevaju prakse tokom studija. Orijentacija na praksu je popularan pristup u mnogim švajcarskim biznis školama i daje rezultate za diplomce.

Studenti koji razmišljaju o studiranju u Švajcarskoj će nesumnjivo biti zadovoljni saznanjem da ova zemlja ima jedne od najviših prosečnih plata na svetu! Takođe, minimalna zarada je relativno visoka, što znači da studenti koji rade tipične studentske poslove tokom studija, kao što su prodaja i poslovi u restoranima, takođe imaju finansijske beneficije, čak i pre završetka studija.

4. Visok standard života i nivo bezbednosti

Švajcarska ima reputaciju kao mirna, čista, ekonomski razvijena i progresivna zemlja. Zemlja je očuvala neutralnost u vremenima rata, i sa svojim strogim zakonima i poštovanjem građana, ostala je mirno mesto i danas.

Postoji mnogo praktičnih koristi od studiranja u Švajcarskoj. Ima nisku stopu kriminala, jedna je od najčistijih zemalja na svetu, ima odličan javni prevoz i svetski poznat zdravstveni sistem.

Švajcarci uživaju u visokom standardu života, koji je daleko iznad globalnog proseka i otvorena, uzbudljiva i progresivna je nacija koja shvata vrednost ulaganja u mlade talente. To je mesto gde možeš dobiti obrazovanje svetskog ranga, upoznati neverovatne ljude i možda čak pokrenuti svoju karijeru.

5. Lepota zemlje leži u prirodi, umetnosti i gastronomiji

Bilo da si zaljubljenik u prirodu ili više voliš umetnost i arhitekturu, Švajcarska ti nudi širok spektar zabave. Priroda Švajcarske, sa svojim fascinantnim planinama, jezerima i rekama, idealna je za bežanje od stresa studentskog života. Tokom toplih letnjih dana, možeš planinariti na jednom od vrhova, voziti bicikl ili kajak, dok zimi možeš skijati niz predivne švajcarske planine.

Što se tiče ljubitelja umetnosti, poseta muzejima, pozorištima i operama sigurno će biti prijatno iskustvo. Švajcarci su poznati po svojoj finoj čokoladi i siru, tako da nemoj propustiti priliku da probaš i nacionalnu švajcarsku kuhinju.

Počni svoje istraživanje tražeći svoj program u Švajcarskoj na sajmu STUDY IN GERMANY, AUSTRIA & SWITZERLAND, koji se održava 17. marta u hotelu Moxy u Beogradu!

JOŠ KORISNIH TEKSTOVA