Trendovi za 2022. godinu

Trendovi u obrazovanju za 2022. godinu

Šta se promenilo u odnosu na 2021. godinu, koje trendove je važno da ispratite i šta možete da očekujete u narednoj godini kao međunarodni student?

Via Academica odgovara na ova pitanja potkrepljena iskustvom i svetskim istraživanjima!

Na kampusu student

1. ON CAMPUS PREDAVANJA I HIBRIDNA FORMA

2020. godina je od studenata tražila da se brzo i efektivno prilagode online načinu rada, da budu spremni na promene i konstantna iznenađenja. Veština prilagođavanja često je bila ekvivalent akademskom i profesionalnom uspehu. Iako je digitalizacija obrazovanja donela mnogo prednosti, univerziteti u Evropi i Severnoj Americi od januara 2022. godine vraćaju se ‘On campus’ predavanjima uživo, ili sve učestalijem pristupu – hibridnoj formi! Dakle, predavanja ćete u narednoj godini pratiti iz univerzitetskih učionica, a ukoliko ste sprečeni zbog bolesti – prisustvovaćete online, sa svim benefitima predavanja uživo koje nudi hibridna forma.

2. PANDEMIJA KAO SASTAVNI DEO ŽIVOTA

Svetska zdravstvena organizacija prognozira da će pandemija Covid-19 potrajati još minimalno tri godine, ali da će se čovečanstvo baš kao i sa dosadašnjim bolestima i virusima vremenom potpuno prilagoditi. To znači da će se granice otvoriti, prohodnost će se vratiti na predpandemijski period, a akademska mobilnost međunarodnih studenata naglo porasti. Ono što je važno da znaš jeste da je za akademski život u inostranstvu vakcina neophodna. Covid propusnice od sledeće godine biće obavezne na gotovo svim kampusima, ali i na drugim mestima za razonodu, jelo, shopping, turizam… Savetujemo vam da se vakcinišete kako biste sa što manje komplikacija uživali na studijama u inostranstvu u vreme pandemije!

 

Akademska mobilnost

3. AKADEMSKA MOBILNOST

U 2022. godini sa stišavanjem pandemije, veliki broj studenata više ne odlaže svoje planove zbog čega će se broj aplikacija na inostrane univerzitete vratiti na staro. Najaktuelnije zemlje koje će budući studenti birati ostaju Holandija, Austrija, Švajcarska, Belgija i SAD, zato je važno da usavršiš svoju aplikaciju koja će moći da parira konkurenciji tvojih vršnjaka iz celog sveta!

4. EKOLOGIJA - AKTUELNI STUDIJSKI PROGRAM

Trend u obrazovanju kada su u pitanju studijski programi, pogotovo oni za specijalizaciju poput mastera i doktorata, biće usmereni na studije ekologije i klimatskih promena. 2021. godina bila je u znaku COP26 najveće klimatske konferencije, a pravi planovi za sprovođenje promena čekaju nas upravo u narednoj godini i periodu od narednih 10 godina! Diploma iz ove izuzetno važne i aktuelne oblasti ne samo da je od značaja za čovečanstvo, nego će vam kao moderno zanimanje osigurati uspešnu profesionalnu karijeru bilo gde u svetu!

 

London

5. VELIKA BRITANIJA - PROMENA POLITIKE ZA MEĐUNARODNE STUDENTE

Dobra vest za sve studente koji planiraju studije u Ujedinjenom Kraljevstvu. Prema novom pravilu, svako ko je stekao univerzitetsku diplomu u Velikoj Britaniji od leta 2021. nadalje imaće priliku da ostane u UK i da se zaposli u periodu do dve godine nakon diplomiranja. Ovo je izvanredna prilika za usavršavanje i profesionalni rad u jednog od najrazvijenijih država sveta!

Via Academica je i ove godine sjajno odgovorila zadatku globalnih promena u kontekstu pandemije, te su se online STUDY EXPO sajmovi podigli na nivo interaktivnih platformi koje su kompenzovale odstustvo mogućnosti organizovanja face-to-face sajmova. Naše Via mentorke obišle su nekoliko zemalja i partnerskih univerziteta i tako najavile skori povratak studentskih poseta i naših tradicionalnih putovanja.

JOŠ KORISNIH TEKSTOVA

Administrator