Sve o studijama u Holandiji na jednom mestu

Već nekoliko godina unazad (na osnovu trendova u obrazovanju koje pratimo) Holandija se popela visoko na lestvici što se tiče kvaliteta studija. Nije da to nije bio slučaj i ranije sa univerzitetima iz ove zemlje, jedni su među prvima koji su uveli programe na engleskom jeziku, međutim, internacionalnim studentima van EU (u šta spadamo i mi) su studije bile nedostižne zbog visokih cena školarine i generalno visokog standarda života. Меđutim, situacija se znatno promenila za non-EU studente i studenti imaju priliku da studiraju na državnom univerzitetu poput Fontys Državnog Univerziteta za 6000 evra po godini studija.

Ali prvo želimo da nabrojimo zašto je dobro biti internacionalni student u Holandiji!

 

Holandija ima najveći broj stanovnika koji tečno govore engleski jezik! Rame uz rame sa Švedskom i Danskom prema English Proficiency Index (EPI) izračunato je da u Holandiji 9 od 10 stanovnika pričaju engleski kao drugi jezik. I impresivnih 94% populacije Holandije priča još jedan strani jezik pored maternjeg. Studije na engleskom jeziku možete naći gotovo na svakom holandskom univerzitetu.

 • U Holandiji je veći broj bicikala nego stanovnika: Oko 18 miliona bicikala je na ulicama Holandije, a vlada planira da do 2025. zabrani upotrebu vozila na benzin već da u upotrebi budu samo vozila na električni pogon. Definitivno će vas ovo naterati da vodite zdraviji život, a i da živite u ekološki osvešćenom i zdravijem sistemu nego bilo gde drugde u svetu.
 • Aerodrom Schiphol u Amsterdamu nudi najviše direktnih letova ka aerodromima svuda širom sveta – Ovo je sjajna vest za sve studente jer ćete neminovno moći da putujete više nego što biste u bilo kojoj drugoj zemlji. Još jedna dobra vest je i da direktne low cost letove imate iz Srbije do aerodroma u Ajndhovenu koji je pravi studentski grad!  Još jedan interesantan podatak je i da je KLM (Koninklijke Luchtvaartmaatschappij or “Royal Airline Company”), holandska nacionalna avio-kompanija prva avio kompanija u svetu, osnovana davne 1919. godine.
 • Multikulutralna sredina: jedna petina populacije Holandije čine državljani stranog porekla. Ovde se niko ne oseća kao stranac, i posle kratkog vremenskog perioda osećaćete se kao kod kuće.
 • Kultura i umetnost: Veruje se da su upravo Holanđani doneli ulje na platnu kao stil u Evropu. Tokom boravka u Holandiji moći ćete da uživate u kulturnim manifestacijama i umetničkim delima svetski poznatih umetnika. Da ne zaboravimo da su Rembrandt i Van Gogh takođe sa ovih prostora. U celoj Holandiji postoji oko 1000 muzeja, od kojih je veliki broj upravo u Amsterdamu.
 • Visoki standard – Holandija je 13ta u svetu po visini primanja stanovnika! Nije ni čudo da su ljudi ovde tako srećni i zadovoljni svojim standardom i uslovima života!

 • Audio kaseta, video kaseta i CD su poreklom iz Ajndhovena, kao i poznata kompanija Philips. Odličan razlog za sve buduće studente tehničkih nauka da se odluče upravo za ovu zemlju za studije.
 • Otkrića – kad smo već kod inovacija i otkrića, Australija i Novi Zeland su otkriveni od strane Holanđana. Australija je nazvana “New Holland” a Novi Zeland je nazvan prema provinciji Zeeland u Holandiji. Čak je i Njujork prvobitno bio nazvan “New Amsterdam” i bio je osnovan kao holandska kolonija.
 • Rotterdam je najveća morska luka u celoj Evropi, a druga po veličini u svetu!
 • U Groningenu se nalazi najveći bar u Evropi “Drie Gezusters” što znači “Tri sestre” i može da primi 3700 ljudi!
 • Holandija je jedna od šest članica osnivača Evropske Unije! Takođe je osnivač i evra kao valute koji je uvela umesto guldena 1.januara 1999. godine!
 • Bezbednost – Holandija je zatvorila 8 zatvora zbog nedostatka osuđenika! Sjajno mesto što se tiče sigurnosti, a sigurno je ovo jedan od ključnih faktora kada birate buduću zemlju studiranja.
 • Obrazovanje – Krunisana holandska princeza ide u državnu školu – verovatno jedina pripadnica kraljevske porodice na svetu koja pohađa školu regularno kao i deca koja nisu kraljevskog porekla. Ovo je još jedan dokaz o bezbednosti, a i o kvalitetu školstva u Holandiji! Čak 12 holandskih univerziteta je prema QS listi u prvih 200 na svetu u 2016.godini!
 • Ekologija na delu – Naučnici u Holandiji razvijaju sistem za čišćenje okeana koji će koristiti vodene struje da uklone sav plastični otpad. 100 km dug sistem će biti pušten u rad 2020.godine i predviđa se da će očistiti Great Pacific Garbage Patch.
 • Elektronska muzika – evo i za ljubitelje ovog muzičkog pravca dobrih vesti ako planiraju studije u Holandiji – holandska elektronska muzička scena je osvojila svet sa DJ-evima poput Armina van Buurena, DJ Tiesta, Afrojacka i mnogih drugih!

A sada malo da prođemo kroz podatke koji najviše interesuju buduće studente osnovnih i master studija u Holandiji.

 

U odnosu na broj stanovnika Švajcarska, Švedska i na trećem mestu Holandija su tri države sa najvećim brojem univerziteta u prvih 100 na svetu prema popularnoj Šangajskoj listi (Academic Ranking of World Universities).

Postoji preko 2100 programa na engleskom jeziku, a cena studija se za EU studente kreće u proseku oko 2000 evra godina, dok je za non-EU studente (u koje spadaju skoro sve zemlje Balkana) prosečna cena po godini za osnovne studije između 6-15 hiljada evra, a za master studente između 8-20 hiljada evra. Cene života su između 800-1100 evra mesečno sa uključenim smeštajem. Ako vam se čini da su studije skupe, podsetićemo vas da je cena godine na nekom britanskom univerzitetu koji je rangiran među prvih sto na QS listi od 20-50 hiljada funti. Dakle, dobijate kvalitetne studije koje će blistati u vašem CV-ju i to sve po jako niskoj ceni u poređenju sa kvalitetom!

Postoji i holandska stipendija koja iznosi 5000 evra na prvoj godini studija a za koju se aplicira u periodu između 1.novembra i 1. februara svake godine, a za više detalja nas možete kontaktirati ili više pričitati na ovom linku. Mnogi univerziteti poput Maastrichta i Erasmus univerziteta nude i univerzitetske stipendije za istaknute studente koje pokrivaju iznos školarine plus dobijate i džeparac od 2500 evra za godinu studija.

Još jedna od prednosti studija u Holandiji je i  to da internacionalni studenti nakon diplomiranja mogu aplicirati za boravišnu dozvolu kako bi pronašli posao u svojoj struci ili započeli sopstveni biznis u roku od 3 godine nakon diplomiranja. Više o zaposlenju možete pronaći na linku  career in Holland ili se učlanite u Holland Alumni network da biste povećali svoje šanse na tržištu rada.

 

Državni research univerziteti u Holandiji su:

 1. University of Amsterdam (58. mesto na QS listi)
 2. VU Amsterdam (218. mesto na QS listi)
 3. University of Groningen (113. mesto na QS listi)
 4. Leiden University (109. mesto na QS listi)
 5. Maastricht University (200. mesto na QS listi)
 6. Radboud University Nijmegen (204. mesto na QS listi)
 7. Erasmus University Rotterdam (147. mesto na QS listi)
 8. Tilburg University (357. mesto na QS listi)
 9. Utrecht University (109. mesto na QS listi)
 10. Delft University of Technology (54. mesto na QS listi)
 11. Eindhoven University of Technology (104. mesto na QS listi)
 12. University of Twente (179. mesto na QS listi)
 13. Wageningen University and Research Centre (124. mesto na QS listi)
 14. Nyenrode Business Universiteit
 15. Open University
 16. The Protestant Theological University
 17. TIAS School for Business and Society
 18. University of Humanistic Studies

Od Univerziteta primenjenih nauka (University of Applied Sciences – univerziteti koji ne nude PhD programe ali je njihova diploma priznata isto kao i diploma Research univerziteta) u Holandiji možete studirati na:

Aeres University of Applied Sciences

Amsterdam School of the Arts

Amsterdam University of Applied Sciences

ArtEZ Institute of the Arts

Avans Hogeschool, University of Applied Sciences

Business School Netherlands

Business School Notenboom

Christelijke Hogeschool Ede

Christian University of Applied Sciences

Codarts, University for the Arts

Design Academy Eindhoven

Driestar Hogeschool

EuroCollege University Rotterdam

Fontys University of Applied Sciences

Gerrit Rietveld Academie

HAN University of Applied Sciences

Hanze University Groningen, University of Applied Sciences

HAS Den Bosch University of Applied Sciences

HKU University of the Arts Utrecht

HU University of Applied Sciences Utrecht

HZ University of Applied Sciences

Hotelschool The Hague

Inholland University of Applied Sciences

Katholieke Pabo Zwolle, Teacher Training Institute

New Business School Amsterdam

NHL University of Applied Sciences

NHTV Breda University of Applied Sciences

Rotterdam University, University of Applied Sciences

Saxion University of Applied Sciences

STC-Group

Stenden University of Applied Sciences

The Hague University of Applied Sciences

TIO University of Applied Sciences

University of Applied Sciences Leiden

University of the Arts, The Hague

Van Hall Larenstein, University of Applied Sciences

Webster University, University of Applied Sciences

Windesheim University of Applied Sciences

Wittenborg University of Applied Sciences

Zuyd University of Applied Sciences

Ako bismo izdvojili univerzitet po grupama gde je prema rangiranju najbolje studirati određenu oblast (u ovo rangiranje ulaze samo Research univerziteti na Šangajskoj listi, mada univerziteti primenjenih nauka nemaju ništa manje kvalitetne programe). Posebno ćemo podebljati one koji su rangirani u prvih sto na svetu iz ovih oblasti:

Ekonomija: Tilburg Univerzitet, Erasmums Univerzitet, Vrije Univerzitet Amsterdam, Maatricht Univerzitet, Univerzitet Amsterdam.

Pravo: Univerzitet Amsterdam, Leiden, Utrecht, Vrije Univerzitet, Maastricht Univerzitet i Tilburg univerzitet.

Političke nauke: Univerzitet Amsterdam, Leiden, Univerzitet Wageningen, Vrije Univerzitet, Maatricht Univerzitet

Psihologija: Univerzitet Amsterdam, Radboud Univerzitet, Vrije Univerzitet, Utrecht, Groningen, Erasmum Univerzitet, Leiden Univerzitet

Biznis studije: Erasmus Univerzitet, TIlburg Univerzitet, Groningen Univerzitet, Maastricht Univerzitet, Vrije Univerzitet, Amsterdam Univerzitet

Menadžment: Erasmus Univerzitet, Tilburg Univerzitet, Groningen Univerzitet, Univerzitet Amsterdam, Vrije Univerzitet, Eindhoven Tehnički Univerzitet, Maastricht Univerzitet

Turizam: Wageningen Univerzitet, Vrije Univerzitet

Medicina: Erasmus Univerzitet, eiden Univerzitet, Groningen Univerzitet, Utrecht Univerzitet, Radboud Univerzitet, Vrije Univerzitet, Maatricht Univerzitet

Kompjuterske nauke i IT: Delft Univerzitet, Eindhoven Univerzitet, Amsterdam Univerzitet, Twente Univerzitet

Komunikacije: Univerzitet Amsterdam, Vrije Univerzitet, Erasmus Univerzitet, Radboud Univerzitet, Twente Univerzitet

Edukacija: Utrecht Univerzitet, Amsterdam Univerzitet, Groningen Univerzitet, Leiden Univerzitet, Maastricht Univerzitet, Twente Univerzitet, Vrije Univerzitet.

Elektrotehnika: Delft Univerzitete

Za Water Resources Delft univerzitet je najbolji na svetu, zauzima veličanstveno prvo mesto, a odmah za njim na petom mestu je i univerzitet Wegeningen, zatim 22.mesto zauzima univerzitet Utrecht, zatim Twente…. Univerzitet Wegeningen zauzima prvo mesto što se tiče studija poljoprivrede i šumarstva jer u Holandiji se zaista dosta pažnje posvećuje ovim granama privrede i oni su najveći izvoznici cveća na svetu!

Amsterdam zauzima 36. mesto na listi najboljih studentskih gradova (prema ocenama samih studenata, dok Univerzitet Delft zauzima 47.mesto na svetu prema zapošljivosti studenata nakon završenih studija na ovoj instituciji.

Nakon ovog preseka po obastima studiranja shvatili ste da izabravši Holandiju kao zemlju budućih studija dobijate izuzetno kvalitetno obrazovanje u jednoj od najbezbednijih zemalja na svetu, i sve to u Evropi sa direktnim letovima prema velikom broju destinacija u celom svetu, a i low-cost letovima do kuće. Aplikacioni rokovi se približavaju pa bi bilo dobro informisati se na vreme i početi sa pripremom dokumentacije. Za više informacija u vezi sa studijama u Holandiji možete nas kontaktirati na office@viacademica.com, stojimo vam na raspolaganju za sva vaša pitanja.

Srećno u apliciranju!

Via Academica tim

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Ukoliko imate pitanje u vezi sa studijama u Holandiji, pošaljite nam besplatan upit popunjavanjem upitnika ispod, i dobićete odgovor u najkraćem mogućem roku. 

Administrator
Comments
 • Avatar
  August 22, 2017 at 7:54 am

  …..troskovi su mnogo veci….
  U poslednje vreme je cena sobe oko 600 evra.
  Fakulteti obicno nemaju kampuse i obezbedjuju smestaj samo za prvu godinu studija osnovnih ili mastera.
  I treba znati da je sistem skolovanja veoma surov. Sasvim drugaciji nego u Srbiji, UK ili SAD.
  Takodje, ukoliko ne ispunite kriterijume za prelazak u npr. drugu godinu studija, nemate pravo 3 godine da upisete isti ili slican smer na istom fakultetu. Takodje se srudije moraju zavrsiti za 6 godina.
  Pozdrav

  • Avatar
   November 29, 2017 at 5:00 pm

   Draga Nikoleta, sistem jeste možda surov ali mi zaista ne znamo ni jedan primer nekoga ko nije uspeo da daje godinu za godinom. Troškovi zavise i od grada u kome se nalazite. Takođe, određeni univerziteti obezbeđuju smeštaj u kampusima, mada većina studenata živi privatno u iznajmljenom smeštaju. Ukoliko želite da napišete Vaše iskustvo i da ga objavimo na sajtu, javite nam se.
   Srdačno, Via Academica tim

Comments are closed.