Stipendije za PhD i post-doktorske studije u Švedskoj

Iznos stipendije koja se dobije je 15.000 SEK (1.570 EUR) mesečno za PhD studente, a 18,000 SEK (1.880 EUR) mesečno za post-doktorske studente i istraživače. Kandidati koji dobiju stipendiju osigurani su od strane Swedish State Group u slučaju nezgoda ili bolesti u toku trajanja stipendije. Svi koji dobiju stipendiju mogu postati članovi SI mreže za buduće svetske lidere (NFGL) koja nudi jedinstvene mogućnosti tokom i nakon boravka u Švedskoj.

SI stipendija za zemje Zapadnog Balkana za PhD i post-doktorske studije

 

Ukoliko planirate da PhD ili post-doc studije završite u Švedskoj, informišite se o stipendiji koja je na raspolaganju za studente sa Zapadnog Balkana, a koju stipendira Ministarstvo Spoljnih poslova Švedske a aministrira Švedski institut. Konkurs se otvara na jesen (obično 1. novembar) i traje do početka januara, za sledeću školsku godinu 2018/2019. 

Stipendiraju se obasti društvenih nauka da bi se ostvarile snažne veze između zemalja Zapadnog Balkana i Evropske Unije i da bi se radilo na osnaživanju demokratije u regionu. Dodeljuju se samo 4 stipendije. Zemlje koje su u konkurenciji su Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Makedonija, Crna Gora i Srbija.

Potencijalni aplikanti

Kandidati koji bi da apliciraju za ovu stipendiju bi trebalo da imaju izražene liderske veštine i imaće priliku da dožive švedsku kulturu i da naprave trajne veze Švedske i svoje matične države. Kandidati bi trebalo da budu mladi profesionalci sa izuzetnim akademskim kvalifikacijama i jasnom idejom kako će period istraživanja u Švedskoj doprineti boljitku u državama iz kojih dolaze.

Oblasti studija kojima je dat prioritet su:

 • democratic accountability
 • gender equality, anti-discrimination
 • human rights, tolerance, minority groups
 • independent media
 • pluralistic civil society
 • rule of law
 • transparency, anti-corruption

Kandidati apliciraju za:

PhD student koji želi da deo doktorskih studija provede u Švedskoj (maksimum 12 meseci).
Postdoctoral researcher, prioritet se daje onima koji su doktorirali 2012. godine i kasnije (maksimum 12 meseci).

Stipendija neće biti dodeljena kandidatima koji:

 • žive u Švedskoj dve i više godina u trenutku početka stipendije.
 • imaju švedsku boravišnu dozvolu.
 • imaju švedsku radnu dozvolu.
 • apliciraju za PhD studije a nisu upisani već na PhD studije na univerzitetu u nekoj drugoj zemjli Zapadnog Balkana.
 • apliciraju na post-dok studije a nisu završili PhD studije.
 • su dobili 3 ili više stipendija od strane Švedskog instituta.
 • imaju dvojno državljanstvo neke od navedenih zemalja Zapadnog Balkana i zemlje koja nije na list DAC ili ODA.

Kriterijumi prilikom selekcije kandidata

Evaulaciju prijava vrši Švedski institut (SI) i akademski odbor. U obzir se uzima akademska pozadina kandidata, lična motivacija, kvalitet istraživanja koje aplikant želi da sprovede i ekspertiza u oblasti kojom aplikant želi da se bavi. Predlog istraživanja će biti ocenjen u odnosu na inovativnost, naučni značaj, originalnost, metodološki pristup, relevantnost. Vodiće se računa i o nacionalnosti i polu kandidata.

Stipendija

Iznos stipendije koja se dobije je 15.000 SEK (1.570 EUR) mesečno za PhD studente, a 18,000 SEK (1.880 EUR) mesečno za post-doktorske studente i istraživače. Kandidati koji dobiju stipendiju osigurani su od strane Swedish State Group u slučaju nezgoda ili bolesti u toku trajanja stipendije. Svi koji dobiju stipendiju mogu postati članovi SI mreže za buduće svetske lidere (NFGL) koja nudi jedinstvene mogućnosti tokom i nakon boravka u Švedskoj. Ovo članstvo obezbeđuje učešće na brojnim događajima gde mladi lideri iz celog sveta razmenjuju ideje i stvaraju mreže poznanstava koje kasnije utiču na lični i profesionalni razvoj pojedinaca.

Aplikaciona procedura i bitni datumi

Na sledećem linku možete pronaći instrukcije za apliciranje kao i online aplikacioni portal – LINK.

Kandidati koji su ušli u uži izbor za dobijanje stipendije biće obavešteni krajem maja o rezultatima konkursa i očekuje se da pošalju konačan odgovor o pristanku ili odbijanju stipendije u roku od 14 dana. Aplikacioni period se otvara u novembru i traje do januara.

Ukoliko imate pitanje u vezi sa studijama i stipendijama u inostranstvu, pošaljite nam besplatan upit popunjavanjem upitnika ispod, i dobićete odgovor u najkraćem mogućem roku. 

  sweden via academica
  Administrator