stipendija nemačka osnovne master doktorske via academica studije u nemačkoj

Stipendija za osnovne, master i doktorske studije u Nemačkoj

U potrazi si za stipendijom kojom ćeš finansirati svoje studije u Nemačkoj? Društveno si odgovoran pojedinac, angažovan u svojoj zajednici koji neguje vrednosti socijal-demokratije? Pri tom si i sjajan đak ili student? Čestitamo! Ti si idealan kandidat za Friedrich Ebert Stiftung (FES) stipendiju.

Friedrich Ebert Stiftung (FES) je nemačka politička organizacija koja promoviše vrednosti socijal-demokratije. Svake godine dodeljuje 40 stipendija najboljim studentima iz Afrike, Azije, Južne Amerike i Istočne Evrope za studije u Nemačkoj i to svih nivoa – osnovne, master i doktorske. Visina stipendije je 750 EUR mesečno za studente osnovnih studija, odnosno 850 EUR mesečno za studente master studija. Dodatno, ovom stipendijom su pokriveni i troškovi zdravstvenog osiguranja tokom studija u Nemačkoj.

PROFIL KANDIDATA

Idealan kandidat za FES stipendiju je, pre svega, vrhunski akademski potencijal dokazan u svom srednjoškolskom ili univerzitetskom obrazovanju. Drugo, traži se kandidat koji je društveno i/ili politički aktivan bilo u svojoj lokalnoj zajednici bilo na višem nivou. U svom aktivizmu je važno da promoviše i da se vodi vrednostima socijal-demokratije. Neke od tih vrednosti su: sloboda, jednakost, pravičnost i solidarnost.

Takođe, traže se kandidati koji su politički osvešćeni, koji neprestano tragaju za znanjem i usavršavanjem na svim nivoima, koji su tolerantni i otvoreni prema drugima i njihovim različitostima, kao i oni koji su otvoreni za kritiku i samo-promišljanje. Važno je napomenuti da, iako se traže određene političke vrednosti i društveni aktivizam, ova stipendija se dodeljuje za sve oblasti studija bez ograničenja.

 

Uslovi za apliciranje koje treba da ispuniš:

  1. Da si primljen na jedan od studijskih programa na državnom univerzitetu u Nemačkoj.
  2. Da pokažeš dovoljno znanje nemačkog jezika. Ovo važi i za studente koji će studirati na engleskom jeziku. Potrebno je da prikažeš jedan od traženih sertifikata nemačkog jezika: Goethe Institute C1 Zertifikat, DSH nivoa 2 ili Test Deutsch als Fremdsprache nivoa 4.

ROK ZA APLICIRANJE

Nema krajnjeg roka za apliciranje za FES stipendiju, moguće je poslati aplikaciju bilo kada tokom godine. Međutim, savetuju se različiti termini za apliciranje u zavisnosti od nivoa studija:

  • OSNOVNE STUDIJE – Nakon prvog semestra osnovnih studija, i najkasnije do trećeg semestra studija.
  • MASTER STUDIJE – Pre početka prvog semestra master programa. Ukoliko ti studije kreću u zimskom semestru, treba da apliciraš do 30. novembra, dok za letnji semestar apliciraš do 31. maja.
  • STUDENTI MEDICINE – Nakon četvrtog semestra ili nakon Physikum a ne kasnije od šestog semestra.
  • DOKTORSKE STUDIJE – Nema vremenskog ograničenja, bilo kada.

NAČIN APLICIRANJA I SELEKCIJA

Apliciranje i proces selekcije FES stipendije sastoji se od 4 ključna koraka.

  • KORAK 1: Popunjavanje online aplikacije. U ovoj fazi ti nisu potrebna dokumenta za apliciranje, samo popuni kratak online upitnik na osnovu koga će biti procenjeno da li si pogodan kandidat za FES stipendiju.
  • KORAK 2: Slanje dokumentacije. Ukoliko si procenjen kao pogodan kandidat, prolaziš u drugi krug selekcije gde će se od tebe tražiti da dostaviš određenu dokumentaciju putem mejla. Pre svega, potrebno je dostaviti 2 pisma preporuke, odnosno procene od tvojih profesora ili nastavnika, koji će opisati tvoje akademske sposobnosti i veštine, kao i tvoj društveno-politički angažman. U ovoj fazi je bitno da budeš brz: imaš 3 nedelje da skupiš potrebnu dokumentaciju i 6 nedelja da dobiješ pisma preporuke. Topla preporuka je da čim obaviš Korak 1 kreneš sa prikupljanjem dokumentacije, a šta ti je potrebno možeš da pogledaš ovde.
  • KORAK 3: Intervju. U ovoj fazi već postaješ vrlo ozbiljan kandidat za dobijanje FES stipendije. Intervju se radi lično, u predstavništvu FES u tvojoj zemlji. Sve informacije i savete za pripremu intervjua pogledaj ovde.
  • KORAK 4: Finalna odluka komisije

Ukoliko ti je potrebna pomoć pri apliciranju, ili imaš bilo kakva pitanja koja se tiču FES stipendije, slobodno se javi Via Academica mentorima preko upita koji se nalazi ispod. Predlažemo ti da pogledaš i naše specijalno formirane mentorske pakete za studije u Nemačkoj koje ti omogućavaju da uštediš i do 50% na našim uslugama.

Želimo ti puno sreće! 

[contact-form-7 404 "Not Found"]
Administrator