maja rajevac intervju srednjoškolska razmena

Srednjoškolska razmena u Nemačkoj i Americi

 

O MENI

Ja sam Maja Rajevac i imam 17 godina. Već dve godine sam učenica na razmeni u inostranstvu. Prva zemlja u kojoj sam provela godinu dana je bila Nemačka, a ove godine sam u Americi. Jako sam komunikativna i društvena osoba što mi je dosta pomoglo da se prilagodim novom okruženju. U slobodno vreme sviram klavir i bavim se profesionalnim plivanjem što sam nastavila da radim i kada sam otišla na razmenu daleko od kuće. Veoma sam radoznala i oduvek sam želela da vidim druge zemlje i da naučim više o njihovim kulturama. Takođje sam želela da se osamostalim i  bolje upoznam sebe, tako je srednjoškolska razmena bila odličan izbor za mene.

Još u osnovnoj školi bila sam jako zainteresovana za program razmene studenata. Moja želja je bio da odem u Ameriku na razmenu u trećoj godini srednje škole, međutim tokom prve godine srednje škole odlučila sam da ću u drugoj godine otići prvo u Nemačku. Time sam započela svoj program razmene. Pošto sam bila jako zadovoljna svojim iskustvom iz Nemačke odlučila sam da ne odustanem od svoje ideje odlaska u Ameriku. Dok sam boravila u Nemačkoj moja majka je počela da se raspituje o organizacijama i pronašla je international Experience čiji je predstavnik za Balkan kompanija Via Academica.

srednjoskolska razmena - Maja Rajevac 4

SREDNJOŠKOLSKA RAZMENA U AMERICI

Dok sam boravila u Nemačkoj razgovarala sam  sa svojom majkom o ovoj ideji i shvatila sam da upravo takav program razmene želim. Bitno mi je bilo da dobijem što više informacija o školi, hostporodici i načinu života u Americu, u čemu su mi predstavnici Via Academice i international Experience-a zaista puno pomogli. Trebalo je da prisustvujem i pripremnom seminaru pred sam odlazak na razmenu u Ameriku što je bilo malo otežano činjenicom da sam se tada nalazila u Nemačkoj. Međutim, sve je prošlo glatko i uspela sam da sve završim na vreme. Najviše problema izazvao je medicinski deo aplikacije. Različite zemlje zahtevaju različite vakcine. Poneke vakcine se jako teško mogu pronaći u Srbiji, a obavezne su da bi osoba bila u mogućnosti da udje u određenu zemlju. Takođe, znam da mnogo studenata brine o procesu dobijanja vize. Sam proces nije toliko komplikovan, potrebno je imati zahtevanu dokumentaciju i sve će biti uredu. Međutim, ja sam imala više problema oko dobijanja termina u ambasadi.

srednjoskolska razmena - Maja Rajevac 1Što se finansiranja moje razmene tiče, za to se pobrinula moja majka. Za polovinu prve razmene u Nemačkoj sam dobila stipendiju, drugu polovinu je takođe finansirala moja mama. Nisam radila u toku razmene, jer je moja viza bila studentska, a ne radna. Samim tim ja nisam bila u mogućnosti da radim. Boravila sam u hostporodici koju je iE, moja organizacija, pronašla za mene. Najveći broj prijatelja stekla sam u školi, kao i na sastancima organizacije. Takođe, neke od prijatelja sam upoznala preko svoje hostporodice. Mesta za izlaske sam pronašla preko interneta ili čula od svojih prijatelja i hostporodice. Sve u svemu, napravila sam sebi lepo okruženje za život u čemu sam imala pomoć sa više strana zbog čega sam veoma zahvalna.

MOJA ŠKOLA U SAD-u

Moja škola je jako velika za naše standarde, međutim prijatelji su mi često govorili da naša škola nije toliko velika i da u Americi ima i mnogo većih. Škola koju ja pohađam je jako moderna, svaka učionica ima projektor i laptopove za svakog učenika. Ima dosta sala za različite sportove i ples, što je meni bilo izuzetno bitno, kao i poseban prostor za hor i glumu. Program je bio dosta ozbiljniji nego što sam očekivala. Imam dosta domaćeg i veliki broj testova svake sedmice, jer se moja škola smatra za jednu od težih. Moja škola takođe nudi veliki izbor sportova i različitih klubova (plivanje, fudbal, američki fudbal, bejzbol, pozorište, umetnost, šahovski klub….). Za vreme ručka svi bi provodili vreme u kantini u kojoj su se nalazili različiti restorani.

NAJVREDNIJE ŠTO SAM PONELA SA RAZMENE

Istrajnost i sposobnost da stanem iza onoga što mislim. Budite otvoreni i dajte sve od sebe da godina srednjoškolske razmene bude najbolja godina vašeg života

 

Ukoliko imate pitanje u vezi sa srednjoškolskim razmenama u inostranstvu, pošaljite nam besplatan upit popunjavanjem upitnika ispod, i dobićete odgovor u najkraćem mogućem roku.

  upis na osnovne studije u inostranstvu za srednjoskolce via academica

  PROČITAJ JOŠ

  maja rajevac intervju srednjoškolska razmena
  Srednjoškolska razmena u Nemačkoj i Americi
    O MENI Ja sam Maja Rajevac i imam 17 godina. Već dve godine sam učenica na razmeni u inostranstvu. […]
  upis na osnovne studije u inostranstvu za srednjoskolce via academica
  Kako da u srednjoj školi počneš pripreme za studije u inostranstvu?
  Ne treba da čekaš četvrti razred srednje škole da počneš pripreme za studije u inostranstvu. Privlači te promena sredine i […]
  Administrator