Stay back vize u inostranstvu

Ostanak i zaposlenje u zemlji nakon studija – kako dobiti vizu?

Često pitanje naših studenata je "Kako do radne vize nakon studija u inostranstvu?". Predstavljamo vam države koje nude mogućnost zaposlenja nakon diplomiranja za internacionalne studente.

Sve o stay-back vizi na jednom mestu!

Ukoliko nakon završenih osnovnih, master ili doktorskih studija želite da ostanete u inostranstvu i započnete karijeru, onda je izbor lokacije na kojoj ćete studirati jedan od važnijih faktora, tačnije da li zemlja vaših željenih studija nudi opciju stay-back vize. Imigracione politike različitih država često su komplikovane, striktne, podrazumevaju pregršt pravila i pre svega strpljenje. Iz tog razloga smo za vas na jednom mestu prikupili sve neophodne informacije, zahteve i korisne činjenice o zemljama koje nude mogućnost ostanka i radne dozvole nakon diplomiranja za internacionalne studente!

Ujedinjeno Kraljevstvo

Definitivno najprimamljivija destinacija za ostanak i rad nakon studija jeste Ujedinjeno Kraljevstvo koje je odnedavno uvelo novu šemu radnih viza nakon studija i samim tim obradovalo sadašnje i buduće internacionalne studente. Prema novom pravilu iz 2020. godine, svako ko je stekao univerzitetsku diplomu u Velikoj Britaniji od leta 2021. nadalje moći će da ostane u UK i tražiti posao u periodu do dve godine nakon diplomiranja. Rok ostanka u zemlji može biti produžen na tri godine za studente koji su završili doktorske studije, a u zavisnosti od nekih okolnosti boravak se može produžiti na čak četiri godine!

Nemačka

Nakon što ste diplomirali na master programu u Nemačkoj, možete podneti zahtev za boravišnu dozvolu u roku od 3 meseca nakon završenih studija, a ona vam daje 18 meseci rok za traženje odgovarajućeg posla. Dozvole za zapošljavanje stranih diplomaca važe godinu dana, a naknadne dozvole važe do 5 godina.

Kada dobijete ponudu za zaposlenje koja odgovara vašim planovima za karijeru, možete podneti zahtev za produženje boravišne dozvole. Ako vam je na primer ponuđena plata od 50.800 eura ili više, možete podneti zahtev za plavu kartu EU koja vam omogućava da radite i živite širom EU. Nakon dobijanja Plave karte EU na period od 2 godine, dobija se boravišna dozvola bez vremenskog ograničenja. Kojim god putem krenuli, obično možete aplicirati i za trajnu boravišnu dozvolu nakon dve godine ovog procesa.

Holandija

Holandija je država koja je u ovom pogledu specifična jer nudi priliku da se prijavite za „godinu orijentacije”, tj. zoekjaar koja vam praktično omogućava da nakon završenih master studija tražite posao u Holandiji u roku od godinu dana. Prijava za godinu orijentacije se plaća i košta 171 €. Ne postoje nikakva ograničenja u smislu vrste zaposlenja koje možete preuzeti tokom ovog perioda. Sledeći korak nakon što dozvoljena godina dana u Holandiji istekne jeste zahtev za boravišnu dozvolu koji morate podneti sa statusom visokokvalifiikovanog migranta.

Sjedinjene Američke Države

SAD su nadaleko poznate po kvalitetnom obrazovanju uz fantastične mogućnosti za rad nakon studija, što ih čini jednom od najtraženijih i najpopularnijih destinacija za studiranje u inostranstvu. Budući da u Americi postoji nekoliko tipova viza, sam proces ostanka u zemlji je komplikovaniji, ali je MOGUĆ. Studenti sa F1 vizom mogu pohađati OPT-Optional Practical Training, što im omogućava da rade u svojoj oblasti studija. Ono što je pozitivno jeste da studenti imaju mogućnost promene F1 vize u H1B vizu. Trajanje dozvole je godinu dana nakon završetka studija, sa izuzetkom do tri godine ukoliko su u pitanju diplomci STEM programa, tj. nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike. Ukoliko ste dovoljno uporni i ostvarite pravo na H1B vizu, bićete u mogućnosti da ostanete u SAD-u do 3 godine, što se dalje može produžiti na 6 godina.

Amerika

Italija

Opcija ostanka u Italiji moguća je i dozvoljena samo u slučaju ako ste završili master program drugog nivoa ili doktorske studije. Boravak u Italiji nakon studija poznat je kao “Permesso di Soggiorno”, dakle boravišna dozvola. Na osnovu programa i samog univerziteta koji ste završili, boravak je dozvoljen od 6 do 12 mjeseci. Ukoliko student nije u mogućnosti da nađe posao u tom periodu, mora se vratiti u svoju zemlju porekla. Pored dozvole za rad na koju imate pravo ukoliko radite skraćenim radnim vremenom od 20 sati nedeljno tokom studiranja, internacionalni studenti koji traže posao sa punim radnim vremenom u Italiji nakon završetka studija mogu raditi do 40 sati nedeljno tokom 12 meseci, a zatim razmotriti dalje produženje na osnovu statusa zaposlenja.

Španija

„Viza za traženje posla“ ili „estancia por estudios superiores que cesa, para búsqueda de empleo“, jednokratna je jednogodišnja boravišna dozvola koja omogućava diplomcima da traže posao u Španiji. Ova dozvola se ne može produžiti  jer ne obuhvata ista prava koja dolaze sa boravišnom dozvolom. Međutim, ako uspešno nađete posao tokom tog perioda, u mogućnosti ste da podnesete zahtev za boravak sa dozvolom za rad. Trebali biste boraviti u Španiji u vreme podnošenja prijave, a aplikaciju treba podneti neposredno pre ili odmah nakon diplomiranja kako biste imali najbolje šanse za odobrenje. Španija je jedna od onih zemalja u kojoj je studentima koji nisu iz EU veoma teško da dobiju radnu dozvolu nakon diplomiranja. Ne postoji viza koja je posebno određena za strane diplomce španskih univerziteta.


Komplikacija se javlja u činjenici da pre nego što dobijete radnu dozvolu već bi trebalo da ste zaposleni usled nekih specifičnosti. To znači da poslodavac mora opravdati vaše zaposlenje dokazujući da nije bilo odgovarajućih kandidata iz Španije ili EU. Nakon što uz pomoć poslodavca dobijete radnu i boravišnu dozvolu, možete podneti zahtev za radnu vizu. Kao što se da zaključiti iz priloženog, u Španiji za razliku od mnogih drugih zemalja EU, dozvola i viza nisu ista stvar.

Irska

Irska poseduje tzv. šemu za diplomiranje trećeg nivoa u skladu sa kojom možete ostati u državi u svrhu traženja posla. Ova šema postoji kako bi omogućila diplomcima trećeg stepena koji nisu iz EU, a legalno borave u Irskoj, da traže zaposlenje ili zelenu kartu/radnu dozvolu. Tokom odobrenog boravka u okviru radnog programa, diplomcima je dozvoljeno da rade puno radno vreme, 40 sati nedeljno, u trajanju od dve do četiri godine.

Znanje o stay-back vizama i prilikama koje države nude značajno je za sve studente koji svoju profesionalnu karijeru žele da započnu van granica matične države. Zato, kada birate svoj idealan univerzitet i državu, pogotovo kada su u pitanju master ili doktorske studije, uzmite u obzir politiku prihvatanja stranih državljana te zemlje!

JOŠ KORISNIH TEKSTOVA

Administrator