OSNOVNE STUDIJE

NAJČEŠĆA PITANJA O OSNOVNIM STUDIJAMA U INOSTRANSTVU

Da li se polaže prijemni ispit?

Imamo dobru vest za vas! Programi osnovnih studija za koje se ne polaže prijemni ispit je procentualno više nego onih za koje se prijemni ispit polaže. Tada selekciona komisija kandidate procenjuje na osnovu postignuća iz srednje škole, CV-ja, motivacionog pisma i preporuka koje student priloži. Zato je važno da ako aplicirate na ove programe imate savršeno upakovanu i konciznu aplikaciju. Za pomoć oko pisanja CV-a, motivacionog pisama i preporuka, javite se našem ekspertskom timu.

Programi gde se traži polaganje prijemnog ispita zavise od zemlje u kojoj biste studirali, politike fakulteta i samog programa. Vrlo često se za upis na određene programe polaže specijalizovani ispit koji su priznale institucije širom sveta, poput SAT ispita (o kome više možete pročitati OVDE). Takođe, prijemni ispit organizuju fakulteti za programe za koje vlada veliko interesovanje kandidata, a upisne kvote su niske, kao na primer za medicinske nauke, psihologiju i vrlo često studije ekonomije i finansija.

Koje su vrste programa osnovnih studija i diploma?

  • Bachelor of Science degree (B.Sc.) – Diploma osnovnih studija iz oblasti nauke, tehnike, IT, mehanike, ekonomije i finansija.
  • Bachelor of Engineering (B.Eng ili LLB) – pojedine zemlje razgraničavaju Diplome osnovnih studija iz oblasti inženjerstva na ovaj način.
  • Bachelor of Arts degree (B.A.) – Diploma osnovnih studija iz oblasti društvenih nauka: istorija, političke nauke, sociologija, psihologija.
  • Bachelor of Laws degree (LL.B.) – Diploma osnovnih studija iz oblasti prava.
  • Bachelor of Civil Law (B.CL) – Diploma osnovnih studija iz građanskog prava.
  • Bachelor of Business Administration (B.B.A) – Diploma osnovnih studija poslovne administracije.
  • Bachelor of Medicine and Surgery (MBBS, MBBCh, BMBS, BMBCh) – Diploma osnovnih studija medicine i hirurgije.
  • Bachelor of Dental Surgery (BDS) – Diploma osnovnih studija stomatologije.

Kako da odaberem pravi fakultet?

Ponuda programa i fakulteta zna da bude vrlo zbunjujuća i prenatrpana, što čini da ne možete da se snađete. Vrlo često ne možete da nađete konkretne informacije o visini školarine, krajnjem roku za apliciranje ili koju dokumentaciju treba poslati.

Zbog toga je vrlo važno da sistematično pristupite ovom poslu i da odvojite puno vremena, jer je ova faza najvažnija. Najpre je nužno da SUZITE izbor: odredite zemlje u kojima biste voleli da studirate (najviše 3), oblast studija, jezik studija (nemojte ulaziti u avanture sa studijama na nemačkom na primer, a znate ga na nivou A2), i koliko novca možete da izdvojite (vodite računa da ova cifra mora da uključuje i školarinu i troškove života!). Ukoliko niste sigurni u kojoj zemlji je najbolje da studirate, uradite naš veliki Via Academica besplatan test i donesite odluku.

Zatim posetite neki od internet pretraživača i pokušajte da pronađete neke opcije, koje ćete dalje dubinski da istražite posećivanjem sajtova samih univerziteta i fakulteta. Više o detaljnim savetima za izbor univerziteta možete pročitati OVDE. Savetujemo da zakažete svoj termin sa našim mentorima koji će detaljno analizirati Vaš profil i ponuditi opcije koje su najbolje za Vas.

Takođe, možete da ostavite sav posao nama i naručite izradu Vašeg Personalizovanog spiska programa i stipendija za studije u inostranstvuMi smo tu da napravimo listu odgovarajućih programa i stipendija za Vas sa detaljnim informacijama, a na Vama je da izaberete najbolje.

Koje vrste univerziteta postoje u inostranstvu?

Kao što u našem obrazovnom sistemu postoje Fakulteti i Više škole pri Univerzitetima tako u inostranstvu postoji ova podela i to na University ili zvaničnije nazivani Research Universities i University of Applied Science (na nemačkom bi to bilo Hochschule).

  • Regularni Univerziteti (Research University) nude osnovne, master i doktorske studije. Dakle, ako ste neko ko ima jasnu sliku o svojoj karijeri od upisa studija do PhD odnosno Doktorata, za vas bi svakako bolji izbor bio Research University.
  • University of Applied Science ili ako bismo preveli na američki sistem – Koledži, su u našem slobodnom prevodu ekvivalent za Više škole. Bukvalan prevod bi bio Univerzitet primenjenog znanja i ovo je ono na šta vi treba da obratite pažnju! Primenjeno znanje. Dakle, znanje koje ove institucije nude je vrlo upotrebljivo za karijeru studenata i osposobljava ih za tržište rada. Ovi koledži nisu lošije rangirani i nemaju negativan prizvuk kao što to na našem podneblju ima Viša škola, dosta su jeftiniji i lakši za upisivanje.

Ako u toku ovih osnovnih studija student želi dalje da se usavršava, može nastaviti i master studije na ovoj instituciji, ali za doktorske studije se uvek prebacuju na regularne odnosno Istraživačke Univerzitete. Oni koji ne žele da studiraju duže i žele odmah da započnu svoju karijeru to mogu da urade odmah nakon osnovnih studija na Univerzitetu primenjenih znanja. Imaju isto zvanje kao i oni koji su završili osnovne studije na Istraživačkom Univerzitetu što je BA (Bachelor of Arts) ili BSc (Bachelor of Science).

Da li je studiranje u inostranstvu skupo?

Nije. Ovaj deo najčešće predstavlja ključno pitanje kada je reč o upisu studija u inostranstvu. Iz našeg iskustva, veliki broj studenata odustane i pre nego što je ušao u proces apliciranja upravo zbog finansija, što je po našem mišljenju velika greška. Postoje programi u određenim državama koji su daleko jeftiniji od programa u našem regionu gde za godnu studija odvajate 150-350 eura (kod nas su te cifre trenutno mnogo veće). I u inostranstvu postoje studentski domovi, menze, stipendije i studentske olakšice. U zemljama poput Italije, Nemačke i Francuske godina studija se kreće od 0 do maksimum 600 EUR! Kada započnete studije u inostranstvu imate pravo sa studentskom vizom da radite do 20h nedeljno što može predstavljati ozbiljan prihod ako uzmemo u obzir standard mnogih zapadnoevropskih država. Dakle, nije stvar u novcu već u tome da li ste spremni za ovu avanturu ili ne. Naravno, mi smo tu da Vam pomognemo da dobijete dobre stipendije za svoje školovanje u inostranstvu. Koji god da je vaš slučaj, kontaktirajte nas i posavetujte se, naći ćemo zajednički najbolje rešenje i savet za vas.

Kako da odaberem oblast studija?

Nije retkost da student završi osnovne studije, ali ne zna ili nije siguran šta bi trebalo da izabere za master studije. Ukoliko još uvek niste odlučili oblast Vaših budućih studija, a voleli biste da studirate nešto što će Vam se isplatiti, za šta ste talentovani i što ćete raditi sa elanom i uspehom, predlažemo Vam da dođete kod nas na Akademsku i profesionalnu orijentaciju. Ova usluga je koncipirana kao kompletna profesionalna orijentacija i izrada Vašeg ličnog profesionalnog projekta uz pomoć stručnog mentora. Kroz niz pažljivo formulisanih pitanja i vežbi cilj je da i Vi sami, uz našu pomoć, dođete do ključnih odgovora, razbistrite svoje ideje, jasno koncipirate Vaš akademski i profesionalni put, i definišete šta je potrebno da uradite da ostvarite svoj cilj.

Koliko traju osnovne studije u inostranstvu?

Osnovne odnosno Bachelor studije su studije koje po Bolonjskom sistemu školovanja traju najčešće 3 godine, ali u nekim zemljama traju 4. U posebnu kategoriju spadaju studije iz oblasti medicinskih nauka gde, u zavisnosti od zemlje, studije traju od 3 do 6 godina. Upisuju se nakon završene četvorogodišnje srednje škole i položene mature ili nakon završenog IB programa (International Baccalaureate).

Da li moram da znam jezik države u kojoj želim da studiram?

Dokle god znate engleski jezik i želite da studirate na engleskom jeziku, jezik države u kojoj studirate ne morate da znate. Sve o pripremi i polaganju testova za sertifikate engleskog jezika možete pročitati OVDE. Ali, bi bilo dobro da znate i lokalni jezik. Države poput Nemačke i Austrije ne nude veliki broj programa na engleskom jeziku, te ako planirate da studirate u ovim državama preporučujemo da svakako upišete kurs nemačkog i jezik naučite.

Mnoge države poput Holandije, Italije, Belgije su otvorile veliki broj programa upravo na engleskom jeziku, dakle jezik sredine Vam ne treba za studije. Ali Vam treba za svakodnevni život. Naš savet vam je da ipak uzmete makar početni kurs jezika zemlje u koju idete pre samog odlaska na studije zbog olakšane komunikacije sa stanodavcima, administrativnim organima države itd. Jer mnogi ne pričaju engleski. Nemojte se opterećivati jezikom, jer ćete svakako u toku osnovnih studija ovladati kojim god jezikom ako se malo potrudite, a sigurni smo da hoćete!

Kako da napišem CV i motivaciono pismo?

CV ili biografija studenta je lična karta aplikacije i kao takvoj joj treba posvetiti posebnu pažnju kada je apliciranje u pitanju. Mentori naše agencije su dobro upoznati sa formom i obimom informacija koje kvalitetan CV treba da pruži da bi ispunio uslove Admission board-a ili izborne komisije svake obrazovne ustanove u inostranstvu. Danas postoje brojni načini da napišete svoj CV, ali treba napraviti jasnu razliku između onog koji služi za apliciranje na posao i CV-ja koji se šalje kada se aplicira na studije, odnosno akademski oblikovanog CV-ja. Kontaktirajte nas ukoliko Vam je potrebna pomoć.

Motivaciono pismo je srce svake aplikacije i ovom delu naši mentori posvećuju najviše vremena i pažnje kao ključnom faktoru pri apliciranju. Motivaciono pismo je ono što vas, kao kandidata, izdvaja od drugih i deo koji je ključan kod izborne komisije koja ga čita. Ono mora biti određene dužine, pružiti dovoljno pravih informacija a zaobići irelevantne informacije, jezik kojim se kandidat obraća obrazovnoj instituciji mora biti jasan i komisiji mora biti jasna slika kandidata koji je pisao motivaciono pismo. Ovo je prelomna tačka gde stvarate svoj identitet pred prestavnicima komisije i time pridobijate njihovu pažnju, ili je gubite. Odlika motivacionog pisma koje će vam sastaviti i prilagoditi naši mentori je konciznost, relevantnost, poštovanje forme, dostupnost i tačnost podataka, individualni pristup u izradi i individualni pečat svakog kandidata. Kontaktirajte nas ukoliko Vam je potrebna pomoć.

Kada početi sa pripremama?

Naša preporuka je da za upis studija u inostranstvu počnete da se pripremate GODINU DANA. Ali i šest meseci ume da bude dovoljno ako se stvarno tome intenzivno posvetite. Tri meseca priprema je izvodljivo, ali ovo je ako sebe želite da stavite pod veliki pritisak, a mesec dana samo u slučaju da imate već položene testove jezika, informacije o studijama i ako su još otvoreni rokovi na univerzitetima u inostranstvu.

Dakle, pazite na rokove, učite jezik i polažite neki od međunarodno priznatih testova jezika što je pre moguće. U svakom slučaju, najbolje bi bilo da nas kontaktirate i zakažete savetovanje 1 na 1 sa svojim ličnim mentorom gde ćemo proceniti Vašu situaciju i dati vam spisak sledećih koraka koje morate preduzeti da biste se uspešno upisali na studije.