Nemačka

Osnovne informacije o studijama u Nemačkoj

Ukupno stanovnika

80.636.124

Ukupno studenata

2.500.000

Strani studenti

250.000

Rangirani univerziteti

49

Prosečna cena studija

300 – 3.000 €

Rok za apliciranje

15. jul

Nemačka, posle Britanije i SAD-a privlači najveći broj inostranih studenata. Preko 250,000  internacionalnih studenata, što predstavlja 10% od ukupnog studentskog tela, odlučilo se baš za Nemačku iz više razloga – niske cene školarina, odlično rangirani univerziteti, 409 zvanično priznatih univerziteta i koledža koji nude više od 14.500 hiljada programa. Nemačka je i kolevka mnogih velikih umova poput Ajnštajna, Kanta, Ničea, Marksa, Getea, Hesea i drugih.

Nemački obrazovni sistem je proizveo 103 dobitnika Nobelove nagrade!

OSNOVNA I SREDNJA ŠKOLA

Deca u Nemačkoj opciono idu u obdanište (Kindergarten) koje je besplatno nakon čega je osnovna škola obavezna za svu decu. Sistem nije ujednačen u celoj Nemačkoj već vaira od pokrajine do pokrajine koje same odlučuju o obrazovnom sistemu unutar njih. Većina dece prvo pohađaju osnovnu školu (Grundschule) od šeste do jedanaeste ili dvanaeste godine života.

Srednjoškolsko obrazovanje je podeljeno u pet tipova školi i to:

 1. Gymnasium – nakon ove škole polaže se Arbitura i to vam daje mogućnost da upišete više akademske studije
 2. Gesamtschule –  nakon ove škole polaže se Arbitura i to vam daje mogućnost da upišete više akademske studije
 3. Realschule
 4. Fachoberschule
 5. Mittelschule

Peti i šesti razred su faza profesionalne orijentacije (Orientierungsstufe) tokom koje đaci, njihovi roditelji i nastavnici odlučuju za koju vrste srednje škole bi trebalo dete da se opredeli.

VISOKOŠKOLSKO OBRAZOVANJE

U Nemačkoj postoje sledeće vrste visokoobrazovnih institucija:

Kao što smo već spomenuli, većina nemačkih univerziteta su javne institucije i školarine koje se naplaćuju studentima su više formalne za troškove nekih od ponuđenih sadržaja na samom univerzitetu. Najstariji od rangiranih univerziteta su Univerzitet u Hajdelbergu koji datira iz 1386. godine i Univerzitet u Kelnu koji datira iz 1388. godine!

 • Universititäten – isto što i Research University

U Nemačkoj, samo institucije označene kao Universitäten imaju pravo da izdaju doktorske dizertacije doktorantima. U ovu grupu spadaju i univerziteti tehničkih nauka – Technische Universitäten, pedagoški univerziteti – Pädagogische Hochschulen (Universities of Education), umetnički univerziteti – Kunsthochschulen (Universities of Arts) i muzičke akademije –  Musikhochschulen (Universities of Music). Excellence initiative je nagradila čak 11 univerziteta titulom University of Excellence. U Nemačkoj trenutno postoje 102 univerziteta koji su karakteristični po svojoj pretežno naučnoj orijentaciji.  

 • Fachhochschulen (Universities of Applied Sciences)

Univerzitet primenjenih nauka (Universities of Applied Sciences) nudi iste dipome kao i standardni Research univerzitet sa izuzetkom doktorskih diploma, ali se ovde nauke svode više na praktični rad i usvajanje praktičnih znanja i zapošljivost. Stručne više škole su pravo rešenje ukoliko želite da se vaše studije baziraju na praktičnoj primeni znanja. Studenti se pripremaju za konkretne zadatke u profesiji. Studije obuhvataju  praksu i jedan praktičan semestar. Trenutno postoji 167 viših stručnih škola.

Bitno je naglasiti da se u Nemačku može otići i na pripremnu godinu učenja nemačkog jezika, ukoliko želite da studirate na upravo ovom jeziku u Nemačkoj, Nakon što steknete potreban nivo znanja jezika moći ćete da upišete program studija po vašem izboru.

Apliciranje na nemačke univerzitete može da se vrši dvojako i to apliciranjem na sam univerzitet odnosno podnošenje aplikacije njihovoj studentskoj službi. Putem uni-assist platforme za apliciranje. hochschulstart.de  – Portal za apliciranje na studije iz oblasti: medicine, farmacije, stomatologije i veterine. DAAD patforma za apliciranje nije primenjiva za sve univerzitete, tako da bi bilo dobro da proverite za konkretno univerzitet po vašem izboru na koji način je najbolje da aplicirate.

Potrebna dokumentacija je:

 • Popunjen i potpisan aplikacioni formular u štampanoj verziji/ formular nalazite na sajtu univerziteta ili preko uni-assista (i online verziji naravno)
 • Fotografija pasoškog formata
 • Kopija prve strane pasoša
 • Overene kopije svedočanstva svake godine srednje škole koju ste pohađali
 • Overena kopija diplome srednje škole i maturskog lista
 • Sertifikat jezika (Nemački/Engleski)
 • CV
 • Motivaciono pismo/EsejNemačka je jedna od omiljenih destinacija za studente ne samo zbog kvaliteta programa, već i povoljnih uslova studiranja. Troškovi života u toku studija iznose u proseku oko 850 EUR mesečno.

Troškovi na mesečnoj bazi izgledaju ovako:

 • Troškovi smeštaja 323 EUR
 • Hrana i piće 168 EUR
 • Odeća 42 EUR
 • Knjige i nastavni materijal 20 EUR
 • Javni prevoz 94 EUR
 • Zdravstveno osiguranje 80 EUR
 • Telefon, internet, TV 31 EUR
 • Rekreacija, kultura, sport 61 EUR

UKUPNO 819 EUR na mesečnoj bazi.

Potrebna dokumentacija za apliciranje za studentsku vizu u Nemačkoj je sledeća:

 1. Dve kopije pasoša (prva stranica sa podacima)
 2. Dva obrasca za podnošenje zahteva
 3. Tri fotografije pasoškog formata
 4. Dokaz o uplati takse u iznosu od 60 EUR
 5. Dokaz o uplati zdravstvenog osiguranja
 6. Potvrda o raspoloživim sredstvima za studije u Nemačkoj (najmanje 8.000 EUR na bankovnom računu)
 7. Sertifikat poznavanja jezika studija
 8. Svedočanstva o predhodno završenom školovanju (Svedočanstva i Maturski list)
 9. Potvrda o prijemu na studije/kurs jezika/apliciranju na studije u Nemačkoj (izdaje sam univerzitet/škola)
 10. Lična biografija u dve kopije
 11. Motivaciono pismo u dve kopije
 12. Maloletna lica treba da dostave i izvod iz matične knjige rođenih overen apostilom i dve kopije isto, kao i sudsku overenu saglasnost oba roditelja u dva primerka da im dete studira u inostranstvu.

Za studiranje u Nemačkoj ima veliki broj opcija finansiranja vaših studija, te je zato bitno da se informišete na vreme oko rokova apliciranja za stipendije.

 • Najpoznatija je DAAD stipendija za Master studije, a više o njoj možete saznati na linku.
 • Za Master studije takođe možete biti stipendirani i kroz ERASMUS program mobilnosti u obrazovanju.
 • Kada su u pitanju osnovne studije, možete računati na regionalne stipendije ili za stipendije koje daju sami univerziteti za izuzetno talentovane kandidate.

POPULARNI UNIVERZITETI U NEMAČKOJ

POGLEDAJTE NAŠE MENTORSKE PAKETE

Paketi omogućavaju da uštedite i do 50%

girl-1-1
Administrator