Mogućnosti za zaposlenje nakon studija u inostranstvu

Često dobijamo pitanja o tome koje su mogućnosti za zaposlenje nakon studija u inostranstvu. Za odgovor na ovo pitanje, morate poznavati zakonske okvire svake zemlje

Master studenti su posebno zainteresovani za ovu temu, pa vam u ovoj tekstu Via mentorke prenose osnovne informacije po zemljama za koje vlada najveće interesovanje

zaposlenje u inostranstvu nakon studija_via academica

Život i rad u stranoj zemlji je neverovatan način da saznate više o svetu, sebi i onome što znači biti globalni građanin, posebno ukoliko ste već stekli ili stičete iskustvo studiranja u toj zemlji. Kako svet postaje sve više i više međusobno povezan, studenti se odlučuju da traže posao van svoje matične zemlje, tačnije negde u inostranstvu. Međutim, pitanje „odakle početi?“ i odgovor na njega mogu vam pomoći i oko odabira zemlje budućih studija.

Kako bismo vam pomogli da odaberete državu u kojoj možete započeti svoju karijeru, sastavili smo listu nekih od najboljih zemalja za rad u inostranstvu. Prilikom stvaranja ove liste uzeli smo u obzir nekoliko kriterijuma uključujući lakoću dobijanja radne vize i mogućnosti zaposlenja u toj zemlji. Čitajte dalje kako biste saznali zašto smo odabrali svaku od ovih zemalja i zašto biste baš u njima mogli započeti vaš profesionalni razvoj u inostranstvu.

Kakve su konkretne mogućnosti za zaposlenje po zemljama?

ITALIJA

 • Privremeni boravak nakon završetka studija: 6-12 meseci
 • Možete raditi do 20 sati nedeljno

Radna viza po završetku studija u Italiji je dozvola koju ova zemlja daje studentima kako bi im omogućila nastavak boravka u zemlji u svojstvu radnika sa punim radnim vremenom na lokalnom tržištu rada i priliku da znanje stečeno u ovoj zemlji stave u praksu.

Kao međunarodni student nakon studija možete dobiti prebivalište u Italiji. Vizu za privremeni boravak pri prvom dolasku u Italiju moraju dobiti svi državljani koji ne dolaze iz zemlje članice EU. Tek tada možete podneti zahtev za dozvolu stalnog boravka. Studenti koji nisu iz EU i upisuju samo doktorske studije ili master drugog stepena (120 ECTS bodova) mogu da podnesu zahtev za dozvolu privremenog boravka po isteku njihove dozvole za studiranje tokom trajanja studijskog programa, što je produženje za 6-12 meseci. Važno je zaposliti se nakon isteka vize, jer u suprotnom možete izgubiti pravo na boravak u Italiji.

Kao međunarodnim studentima sa važećom boravišnom dozvolom dozvoljeno vam je da radite najviše 20 sati nedeljno i 1040 sati godišnje, ali da biste dobili obnovu boravišne dozvole, uslov je da redovno polažete ispite.

KANADA

 • Možete raditi do 20 sati nedeljno

Kanada je u pogledu mogućnosti za zaposlenje inostranih studenata, definitivno jedna od zemalja sa najviše mogućnosti. Ukoliko studirate full-time, imate pravo da radite do 20 sati nedeljno. Da biste ovo ostvarili, potrebno je da budete registovani kao full-time student, da posedujete validnu studentsku vizu, koja takođe sadrži i uslov da možete raditi van kampusa i da redovno polažete ispite. Da biste imali status full-time studenta, potrebno je da pohađate 3 od 4 semestra koliko ih ima na kanandskim univerzitetima.

IRSKA

 • Dozvola od 6, 12 ili 24 meseca u zavisnosti od studijskog ciklusa
 • Možete raditi do 20 sati nedeljno i 40 sati nedeljno za vreme praznika

Budući da Irska nudi odlične mogućnosti za karijeru i kvalitetan način života, nije ni čudo da međunarodni studenti koji diplomiraju u zemlji žele da ostanu, rade i žive u njoj. Od 2007. godine u Irskoj postoji mogućnost da diplomci ostanu u zemlji kako bi tražili zaposlenje ili kako bi se prijavili za zeleni karton ili radnu dozvolu. Studenti moraju diplomirati sa bachelor, master ili doktorskim stepenom.

Studentima koji završe postdiplomski program može biti dozvoljeno da ostanu ukupno 24 meseca nakon završetka studija. Za to vreme moraju ispuniti uslove studentske dozvole za život u zemlji, naime studenti mogu raditi samo do 40 sati nedeljno bez radne dozvole. Oni čiji je stepen 8 na nacionalnom okviru kvalifikacija mogu da ostanu u Irskoj pod šemom do 12 meseci.

Kada prođe 6, 12 ili 24 meseci (u zavisnosti od nivoa vaše diplome), studenti moraju da imaju ili zeleni karton, radnu dozvolu, dozvolu da ostanu nastavljanjem daljeg studija ili dozvolu po drugoj šemi. Postoje i opcije poput šeme zelene karte i šeme radnih dozvola, gde nedostaje radne snage. Obe opcije omogućavaju pojedincu da ostane u zemlji do dve godine. Dok studirate na Irskom univerzitetu, imate pravo da radite do 20 sati nedeljno u terminu i 40 sati nedeljno za vreme praznika.

Generalno, u Irskoj su oblasti informacionih tehnologija, farmacije, finansija i primenjenih nauka veoma dobro razvijene. Da biste mogli da steknete pravo ostanka u Irskoj, potrebno je da priložite diplomu nekog univerziteta ili druge institucije koja se bavi obrazovanjem i validnu GNIB karticu, odnosno boravišnu dozvolu.

NEMAČKA

 • Privremeni boravak nakon završetka studija: 18 meseci
 • Možete raditi do 20 sati nedeljno, 120 full-time ili 240 dana part-time u godini

Kako trenutno stvari stoje u Nemačkoj sa studentskom vizom možete 240 dana u godini da radite part-time studentske poslove. Takođe možete ostati 18 meseci nakon završetka diplomiranja da tražite posao. To se zove Job-seeking visa, a nakon dobijanja posla možete tražiti boravišnu dozvolu (residence permit) koja može trajati do 5 godina. Nemačka je takođe jedna od zemalja koja traži visokokvalifikovane studente da rade na dobro plaćenim radnim mestima, te podstiče sve mlade i kvalifikovane ljude da dođu u posetu i potraže mesta za rad. Dakle, ako ste odlučili da biste želeli da radite u ovoj zemlji, prvo što trebate je da dobijete vizu za tražioce posla u Nemačkoj (Visum für Arbeitssuchende).

Viza za traženje posla u Nemačkoj je dugoročna boravišna dozvola, koja vam omogućava da ostanete u zemlji šest meseci i tražite posao. Ako na kraju šest meseci nađete mesto zaposlenja, dobićete nemačku radnu vizu ili nemačku radnu dozvolu i biće vam dozvoljeno da ovde živite i radite. Imajte na umu da vam viza za traženje posla ne dozvoljava da odmah počnete da radite u Nemačkoj. To samo znači da tokom boravka možete da posetite zemlju i započnete potragu posla. Takođe, ako ste „freelancer“, Nemačka nudi „umetničku vizu“ kojom se odobrava boravak u svrhu samozapošljavanja.

Dobra vest za studente je da u Nemačkoj postoji Welcome money for students (begrüßungsgeld) što je jednokratna finansijska pomoć koju daje 49 nemačkih univerziteta studentima koji se upisuju na njihove programe. Obično je to iznos između 100 i 200 eura, a može se preuzeti u gotovini, u vaučerima za prevoz i slično. Da biste dobili ovu pomoć potrebno je da ispunite dva uslova: da budete upisani na lokalni univerzietet i da imate prebivalište u gradu gde se univerzitet nalazi.

AUSTRIJA

 • Produžetak boravišne dozvole: 12 meseci
 • Možete raditi do 20 sati nedeljno

Austrija međunarodnim studentima i diplomcima austrijskih univerziteta nudi priliku da rade i započnu posao u zemlji nakon završetka studija. Mogu da produže boravišnu dozvolu za najviše 12 meseci kako bi pronašli posao. Ovo se odnosi na Bachelor, Master i PhD programe.

Kao diplomac koji dolazi iz zemalja koje nisu članice EU, nakon pronalaska posla koji ste tražili u ovih dvanaest meseci, lako možete da se prijavite za „RWR“ (crveno-belo-crveni) karton. Ova dozvola vam omogućava privremeno nastanjenje (na 24 meseca) u Austriji i rad kod poslodavca navedenog u vašoj prijavi.

Kada istekne, imaćete pravo da se prijavite za Crveno-belo-crveni karton plus. Ova dozvola vam daje pravo da kao državljanin države koja nije članica EU na određeno vreme imate neograničeni pristup tržištu rada (kao samozaposleni ili zaposleni, bez ograničenja na određenog poslodavca). Crveno-belo-crveni karton plus važiće godinu dana nakon aplikacije.

U Austriji studenti koji nisu iz EU mogu raditi sa skraćenim radnim vremenom najviše 20 sati nedeljno. Takođe, sve dok kao student ostanete upisani na studijskom programu u Austriji, oni mogu da rade i zarađuju bez potrebe za bilo kojom radnom dozvolom.

HOLANDIJA

 • Produžetak boravišne dozvole: 12 meseci
 • Možete raditi do 16 sati nedeljno

Često visoko rangirana među strancima zbog svojih uslova rada i ravnoteže između radnog i privatnog života, Holandija je još jedna odlična opcija za studije i rad u inostranstvu. Holandija aktivno traži strane preduzetnike i ima mnogo sjajnih programa koji će vam pomoći da investirate u lokalne kompanije ili započnete sopstveni veliki ili mali posao. Kvalitet života u Holandiji je veoma visok, a zemlja je čista, efikasna i ljudi su direktni. Biciklizam, kanali, nepregledna zabava, festivali i opušten način života sigurno će ugoditi gotovo svim stranim državljanima.

Studenti koji imaju pasoš Evropske Unije imaju mogućnosti da rade neograničeno, ali je preporuka da ne prelaze 14 sati po nedelji. Dakle, njima nije potrebna radna dozvola. Studenti koji nemaju pasoš neke zemlje koja pripada Evropskoj Uniji, mogu da rade maksimalno 16 sati nedeljno, ili 3 meseca u toku leta. Pored toga, potrebna im je radna dozvola. Svi studenti koji rade, moraju da imaju osnovno državno zdravstveno osiguranje (Dutch Basic Health Insurance).

Za studente, godina pretrage (zoekjaar) vam omogućava da pred kraj vaših bachelor ili master studija na akreditovanoj holandskoj visokoškolskoj ustanovi nastavite boravak u ovoj zemlji na godinu dana. Ova aplikacija, koja košta oko 600 evra, omogućiće vam boravak u Holandiji i traženje posla do godinu dana od datuma diplomiranja. Za to vreme, bilo koji posao koji nađete neće zahtevati od poslodavca da zatraži radnu dozvolu.

Holandija ima mnogo programa koji pomažu strancima da uđu u zemlju i rade. „Start-up“ viza omogućava stranim investitorima da borave u Holandiji godinu dana kako bi razvili novu inovativnu poslovnu ideju. Holandija takođe podstiče mala preduzeća putem svoje vize za „samozapošljavanje“. Međunarodnim radnicima je dostupno mnogo poslova u oblastima IT, finansija i inženjerstva. Važno je napomenuti da većina iseljenika u Holandiji ima najmanje master studije – što značajno povećava vašu zapošljivost.

FRANCUSKA

 • Produžetak boravišne dozvole: 12 meseci
 • Možete raditi do 964 sati godišnje

Kao sedma najveća ekonomska sila na svetu, Francuska jeste zemlja koja može pružiti mnogo mogućnosti za zaposlenje. Nakon završetka studija, studenti koji nemaju pasoš Evropske Unije mogu da ostanu u zemlji još 12 meseci kako bi našli posao. Međutim, Francuska je zemlja u kojoj će vam za zaposlenje ipak biti potrebno znanje francuskog jezika, pa bi bilo dobro da na vreme počnete da se pripremate u tom smislu.

Da biste ostali u Francuskoj nakon diplomiranja, kao student državljanin zemalja izvan EU morate imati obećanje o zaposlenju ili ugovor o radu i biti plaćeni najmanje jedan i po puta minimalne zarade (2.220 evra bruto mesečno u 2017. godini). Međunarodni studenti koji diplomiraju na francuskom univerzitetu sa master i višim nivoom mogu da se prijave za „Autorisation provisoire de Sejour“ (APS). Ovaj dokument omogućava vam da ostanete u Francuskoj da biste tražili posao.

APS treba zatražiti u roku od 2 meseca pre isteka vaše trenutne boravišne dozvole (prilikom podnošenja zahteva morate imati važeću boravišnu dozvolu). Bez obećanja o zaposlenju, kao strani diplomac izvan EU možete zatražiti APS (privremenu boravišnu dozvolu) dok tražite posao u Francuskoj, a ona važi dvanaest meseci i ne može se obnoviti. Da bi to uradili, treba da imate profesionalnu bachelor ili master diplomu ili da ste u procesu osnivanja kompanije.

Imajte u vidu da studenti iz zemalja sa bilateralnim sporazumima sa Francuskom imaju posebne uslove u vezi sa izdavanjem njihove privremene boravišne dozvole (APS), koje uključuju zemlje Zapadnog Balkana poput Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Francuski zakon odobrava stranim studentima da se bave dodatnim radom u trajanju do 964 sata tokom godine, što je otprilike 60% legalne radne godine.

ŠVAJCARSKA

 • Boravak do 6 ili 4 meseca nakon završetka studija
 • Možete raditi do 15 sati nedeljno

Belgija je zapadnoevropska zemlja poznata po renesansnoj arhitekturi, muzičkim festivalima, vaflima i svojoj reputaciji kao de facto glavni grad Evropske unije. Njena tri službena jezika su holandski, francuski i nemački, a ima reputaciju sigurne zemlje sa živom kulturom i visokokvalitetnom zdravstvenom zaštitom.

Ranije su državljani zemalja koje nisu članice EU mogli da rade u Belgiji samo sa vizom i radnom dozvolom. Da biste dobili radnu dozvolu, morali ste da osigurate ponudu za posao kod poslodavca koji će sponzorirati vašu vizu i podržati vaš zahtev za radnu dozvolu. No, novi predloženi sistem predviđa promene koje će omogućiti jednogodišnji grejs period između diplomiranja i prvog posla. Još uvek čekamo da ova vest bude i ozvaničena, a više informacija pogledajte u ovom tekstu. Zasad su vesti dobrodošle onima koji planiraju da studiraju u EU. Ako ste strani student upisan u belgijsku obrazovnu instituciju i imate važeću boravišnu dozvolu, tokom radnog vremena možete raditi i do 20 sati nedeljno, sve dok to ne ometa vaše studije.

Potražnja za kvalifikovanim radnicima postoji u raznim sektorima u Belgiji, uključujući, ali ne ograničavajući se na javno zdravstvo, socijalne službe, obrazovanje i finansije. Ako studirate bilo šta od gore navedenog, možda ćete želeti da započnete s istraživanjem svojih mogućnosti zaposlenja nakon završetka studija.

BELGIJA

 • Novi predloženi sistem predviđa grejs period od 12 meseci
 • Možete raditi do 20 sati nedeljno

Švajcarski propisi o imigraciji ograničavaju diplomce koji nisu iz EU da započnu profesionalnu karijeru u zemlji. U Švajcarskoj inostrani studenti nemaju pravo da ostanu nakon završenih studija i to je zemlja koja ima vrlo stroga pravila i procedure u pogledu mogućnosti za ostanak u zemlji.. Zapravo, nakon apliciranja i pre nego što počnu studije, moraju potpisati zvanični dokument u kome se izjašnjavaju da će napusiti Švajcarsku nakon što završe studije. Međutim, postoji mogućnost produžetka boravka do 6 meseci u zavisnosti od šeme na osnovu koje studenti borave u zemlji.

Strani državljani koji su diplomirali na švajcarskom univerzitetu i žele da nađu posao u ovoj alpskoj naciji dobili su pomoć od zakona 2011. godine. Na snagu je stupila izmena Zakona o stranim državljanima koja vam omogućava da ostanete u zemlji i tražite posao do šest meseci nakon studija. Zakon stavlja ove diplomce na istu osnovu kao i njihove švajcarske kolege kada konkurišu za posao koji je „od visokog akademskog ili ekonomskog interesa“ za Švajcarsku.

Tokom ovog šestomesečnog perioda, diplomci mogu da rade do 15 sati svake nedelje i moraju da pokažu da imaju smeštaj i dovoljna finansijska sredstva. Međunarodni studenti takođe mogu da rade puno radno vreme sa studentskom vizom 4. stepena nakon završnog roka, ali samo dok ova viza ne istekne, što obično iznosi samo četiri meseca. Kao međunarodni student, možete da počnete da radite samo 6 meseci nakon početka studija i dobijanja radne dozvole, međutim, tokom semestralnih praznika možete raditi punim radnim vremenom.

VELIKA BRITANIJA

 • Radna i boravišna dozvola: 24 meseca
 • Možete raditi do 20 sati nedeljno

Međunarodni studenti koji započnu studije u Velikoj Britaniji od jula ove godine mogu iskoristiti nove radne vize za postdiplomske studije. To obično podrazumeva radnu i boravišnu dozvolu od 24 meseca (2 godine) nakon završetka postdiplomskih studija.

Ministarstvo unutrašnjih poslova najavilo je da će nova ruta za imigraciju stranih studenata na postdiplomskim studijama biti pokrenuta 1. jula 2021. Potpuni detalji o procesu prijavljivanja tek treba da se potvrde. Dozvola da ostanete nakon postdiplomskih studija omogućiće vam da radite ili tražite posao nakon studija tokom 2 godine ili nakon 3 godine za doktorande. Posao može biti u bilo kom sektoru i na bilo kom nivou bez ikakvih minimalnih zahteva za platu ili potrebe za sponzorstvom viza. Studenti će morati da podnesu prijavu u Velikoj Britaniji za dobijanje dozvole po ovoj ruti nakon uspešnog završetka studija.

Trenutno, svaki student koji se upiše na univerzitet u Velikoj Britaniji može ostati u ovoj zemlji nakon diplomiranja do dve godine u svrhu potrage posla koji je u vezi sa diplomom ili kursom. Ovo se odnosi na diplomce svih visokoškolskih ustanova koji su priznati kao „licencirani sponzori viza“. Ova viza diplomiranim studentima pruža više vremena da nađete posao nakon univerziteta i ne utiče na to koliko možete raditi dok studirate. U Velikoj Britaniji kao međunarodni student dozvoljeno vam je da radite najviše 20 sati nedeljno tokom redovnog i punog radnog vremena tokom prazničnih pauza.

ŠPANIJA

 • EU Plavi karton EU: 12+ meseci
 • Možete raditi do 20 sati nedeljno

Španija je jedna od onih zemalja u kojima je studentima koji nisu iz EU veoma teško da dobiju radnu dozvolu nakon završetka studija jer ne postoji posebna viza za strane diplomce španskih univerziteta. Pre nego što dobijete radnu dozvolu, uslov je da morate da pronađete posao. Tada vaš poslodavac mora odobriti vaše zapošljavanje dokazivanjem da je posao raspisan, ali i da nije bilo odgovarajućih kandidata iz Španije ili EU. Nakon što uz pomoć poslodavca dobijete radnu i boravišnu dozvolu, tada možete podneti zahtev za radnu vizu. U Španiji, za razliku od mnogih drugih zemalja EU, dozvola i viza nisu isto.

Međutim, ne biste trebali gubiti nadu, jer postoji mogućnost da aplicirate za „EU Blue Card“ koja je namenjena svim ljudima koji su proveli najmanje 3 godine završavajući visokoškolsku kvalifikaciju koja im omogućava da rade kao kvalifikovani profesionalci. Imaju pravo i oni ljudi koji imaju najmanje 5 godina profesionalnog iskustva na visokom nivou. Kada dobijete ponudu za posao, poslodavac podnosi prijavu u vaše ime. Kada budete odobreni, takođe treba da podnesete zahtev za vizu španske ambasade. EU Plavi karton važi godinu dana, a može se obnoviti dok god ispunjavate uslove za njegovo posedovanje.

Kao međunarodni student, možete raditi maksimalno 20 sati nedeljno, a najviše 4 sata dnevno. Takođe biste trebali dobiti radnu dozvolu i imati drugo glavno sredstvo finansijske podrške, gde bi prihodi od rada sa nepunim radnim vremenom trebali biti samo komplementarni. Punim radnim vremenom možete raditi najviše tri meseca godišnje, a preporuka je da to ne bi trebalo da bude tokom perioda kada ste zauzeti akademskim obavezama.

GRČKA

 • „All-in-one“ boravišna dozvola: 12+ meseci
 • Možete raditi do 22 sata nedeljno

Ova zemlja u mediteranskom raju ima više od 13.600 kilometara obale sa prekrasnim plažama, zapanjujućim planinama i jezerima širom zemlje. Grčka je temelj civilizacije i demokratije koja privlači ogroman broj turista kao i međunarodnih studenata, a neki su čak očarani da ostanu u zemlji nakon završetka studija.

Državljanima izvan Evropske unije potrebna je „all-in-one“ boravišna i radna dozvola da bi legalno boravili u zemlji. Dozvola za rad je uključena u boravišnu dozvolu. Radne dozvole u Grčkoj zavise od poslodavca, zanimanja i lokacije i obično važe godinu dana, a srećom, mogu se i obnoviti. Ukoliko želite da nastavite karijeru u Grčkoj, morate potražiti nekog potencijalnog poslodavca. Kada vas poslodavac zaposli i bude spreman da vas sponzoriše kao svog radnika, tada se može izdati radna dozvola. Ova dozvola važi od jedne do pet godina i može se obnoviti. Takođe, studentima je zakonski dozvoljeno da rade 22 sata nedeljno.

SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE – SAD

 • Grejs period 60 dana do 12 meseci ukoliko završavate praktičnu obuku
 • Možete raditi do 20 sati nedeljno i 40 sati nedeljno za vreme praznika

Navigacija američkim imigracionim procesom često je stresna i zbunjujuća jer postoji onoliko viza koliko ima slova u abecedi. Uslovi podobnosti i zakonske presude se neprestano menjaju, što ne olakšava ovaj postupak. Stoga ćemo se usredsrediti samo na produženje boravka u Sjedinjenim Državama sa studentskom vizom F1.

Student sa F1 vizom uglavnom ima pravo na godinu dana produžetka boravka nakon završetka praktične obuke. Odobrenje za ovu vrstu praktične obuke može se izdati na najviše 12 meseci i započinje nakon što ste diplomirali ili završili kurs. Grejs period za vizu F1 nakon diplomiranja je 60 dana nakon završetka vašeg celokupnog kursa i bilo kog dodatnog perioda odobrene neobavezne praktične obuke. Zbog toga je važno da legalno zadržite svoj vizni status tokom studiranja u SAD-u.

Međunarodni studenti upisani sa punim radnim vremenom i sa važećim statusom F-1 vize mogu uglavnom da rade u kampusu do 20 sati nedeljno tokom trajanja akademske godine i do 40 sati nedeljno kada časovi nisu u toku.

ŠVEDSKA

 • Produžetak boravka do 6 meseci
 • Možete raditi do 25 sati nedeljno na poslovima u okviru vaše diplome

Za studente koji su državljani države koja nije članica EU i žele da ostanu u Švedskoj i rade nakon studija, možete podneti zahtev za produženje dozvole boravka do šest meseci kako biste tražili posao ili pokrenuli sopstveni posao. Kako biste mogli da produžite dozvolu, morate da završite najmanje dva redovna semestra studija i da završite svoj program studija. Takođe morate biti u mogućnosti da se finansijski izdržavate tokom produžnog perioda.

Studenti izvan EU koji planiraju da ostanu da rade u Švedskoj nakon završetka studija moraju prvo da podnesu zahtev za radnu dozvolu preko švedskog odbora za migracije, a to možete učiniti bez napuštanja zemlje pre isteka dozvole boravka za studije, pod uslovom da ispunjavate određene uslove kao što je sticanje najmanje 30 kredita za visoko obrazovanje, završetak jednog semestra postdiplomskih studija u Švedskoj ili vam se nude uslovi zaposlenja koji su u skladu sa normom za vaše zanimanje ili industriju u Švedskoj. Takođe, kao državljanin zemlje izvan EU možete raditi do 25 sati nedeljno i to samo ukoliko je taj rad deo praktične obuke u okviru vaše diplome.

DANSKA

 • Produžetak boravka do 6 meseci
 • Možete raditi do 20 sati nedeljno

Kao međunarodnom studentu izvan EU u Danskoj, dozvola za studiranje (koja je ujedno i radna dozvola) vam daje pravo da radite 20 sati nedeljno. Zajedno sa dozvolom za studiranje dobijate dodatnih 6 meseci dozvole za traženje posla, što vam omogućava da ostanete do 6 meseci u Danskoj nakon završetka studija da biste tražili posao. Takođe, uslov za studijsku dozvolu je da se student sebe sam izdržava tokom boravka u Danskoj. Stoga, ako imate samo normalnu studijsku vizu, nećete moći dobiti naknade za nezaposlene.

Međutim, kao strani državljanin koji je završio master ili danski doktorat, možete podneti zahtev za dozvolu boravka s ciljem da se nastanite u Danskoj (matična karta). Ako ste dobili boravišnu dozvolu u skladu sa šemom matične karte, možete legalno boraviti u Danskoj i možete prihvatiti ponude za posao uz prethodnu najavu od jednog dana. Međutim, diplomac koji ima boravišnu dozvolu u okviru šeme matične karte ne možete primati naknadu za nezaposlene nakon pravila diplomca tokom boravka u Danskoj, bez da je to suprotno uslovima boravišne dozvole. Sa dugoročnom boravišnom dozvolom, možete da radite sa skraćenim radnim vremenom u Danskoj najviše 20 sati nedeljno.

Napominjemo da su svi podaci iz ovog teksta preuzeti sa zvaničnih stranica i prezentacija univerziteta, ili sa relevantnih sajtova. Via Academica se bavi upisom na studije u inostranstvu, ali ne i zaposlenjem, tako da je ovaj tekst informativnog karaktera i način da vas ohrabrimo da razmotrite sve mogućnosti pre nego što se odlučite za neku zemlju studija ili konkretan univerzitet.

Pored toga, svaki univerzitet ima karijerni centar i pruža pomoć studentima da razvijaju profesionalne veštine, postoje i karijerni dani, i sajmovi obrazovanja, tako da ćete u toku studija dobiti dovoljno prilika da radite na svom profesionalnom razvoju.

Via mentorke žele vam puno sreće i uspeha!

JOŠ KORISNIH TEKSTOVA

Politecnico di Milano
Padova
Administrator