najbolji masteri iz biznisa u italijii

Zašto je LUISS idealan univerzitet za mene: iskustvo Milice Urošević

Milica Urošević nije imala dilemu kada je birala univerzitet u Italiji. Njen izbor je LUISS u Rimu, i zbog preporuka koje je dobila i zbog uslova za učenje i razvoj veština

Šta je ono što LUISS čini tako posebnim, Milica nam otkriva u ovom intervjuu

LUISS business school - studiranje u italiji - masster iz biznisa - via academica

Kako i zašto si izabrala LUISS?

Od osnovne škole sam imala želju da studiram u inostranstvu i gledala sam univerzitete u Italiji jer mi se oduvek jako sviđala atmosfera i ljudi. Kako sam čula za LUISS od kolege moje majke koji je pohađao ovaj univerzitet, dodatno sam se raspitala kod drugara iz Rima i svi su mi rekli samo najbolje. Nakon pregledanja svih opcija zaključila sam da je za mene najbolja odluka LUISS Guido Carli . Ono što sam uzimala u obzir je naravno rangiranje univerziteta, smerovi koji se nude na engleskom i vannastavne aktivnosti kojih ima na pretek.

Kako izgleda tvoj studijski program?

Moj studijski program je na engleskom i zove se Economics and Business, traje 3 godine i obuhvata najosnovnija znanja koja su bitna za svet ekonomije. U toku prve godine imamo predmete kao što su principi građanskog prava, principi ekonomije, uvod u ekonomiju i biznis, matematika 1 i mikroekonomija. Što se tiče učenja jezika, LUISS obezbeđuje besplatne časove italijanskog i drugih jezika, a takođe, imamo i mogućnost pohađanja vannastavnih aktivnosti kao što su Radio LUISS, LOFT, aktivnosti u Language Caffee-u, Sport Luiss…

Milica Urošević_LIUSS_Rim

Kako izgleda život u Rimu?

Život u Rimu je uvek zanimljiv, grad koji je slavljen u toku istorije kao jedan od najlepših mi svakodnevno oduzima dah. Jednostavna šetnja nakon učenja ulepša svakome dan. Grad je uvek živ čak i tokom pandemije, naravno, uz sve mere predostrožnosti.

U zavisnosti od smera i programa postoje različiti kampusi rasejani su po celom Rimu. Moje lično iskustvo sa kampusom u Via Romani je odlično. Kampus obuhvata dve velike zgrade, nekoliko manjih objekata i park, a trenutno se gradi još jedan prostor koji će se koristiti za učenje i druženje. LUISS nudi pet studentskih domova, ali takođe sarađuje sa agencijom za nekretnine preko koje studenti mogu iznajmiti  apartmane i slično.

Ja sam smeštena u Residenza Lisbona koja se nalazi na pet minuta od mog kampusa i mogu potvrditi da je dom sveobuhvatan. Imam sobu namenjenu za dvoje i u okviru sobe imam kupatilo, na kraju svakog sprata nalazi se mala kuhinja, sasvim dovoljna za svakodnevno kuvanje, a ukoliko neko možda ne želi da provede sate kuvajući ili jednostavno ne voli preterano da kuva postoji i opcija kantine koja se dodatno plaća. Postoje i učionice koje svi mogu da koriste u bilo kom trenutku kao i zajednički prostor, u podrumu se nalaze i velika kuhinja kao i vešernica i dodatna soba za učenje u tišini. Svaki aspekt doma se može koristiti u bilo kom trenutku, dom obezbeđuje i nedeljno čišćenje sobe u dogovoreno vreme kao i dodatnu dezinfekciju subotom zbog trenutne kovid pandemije.

Koja je najveća prednost studija u inostranstvu?

Najveća prednost lično bih rekla da su poznanstva, stalno sklapanje novih prijateljstva koja će biti značajna i u budućnosti. Svetski priznata diploma je veoma privlačan razlog. Upoznavanje kao i usvajanje novih kultura naravno uvek predstavlja prednost.

Nešto što je mene privuklo ka studiranju u inostranstvu je osećaj nezavisnosti jer ipak mislim da je najteži trenutak taj prvi odlazak od svoje kuće u stranu zemlju, ali verujem da posle prvog koraka svaki sledeći poduhvat će biti lakši. Moji planovi za budućnost u akademskom smislu obuhvataju završavanje osnovih studija i master studije (možda u nekoj drugoj državi), i putovanja, čim budemo u mogućnosti.

LUISS business school - master u inostranstvu - via academica

Ukoliko i tebe zanima Univerzitet LUISS i život u Rimu, onda ti predlažemo da zakažeš BESPLATNO savetovanje sa našim mentorom. Na savetovanju ćeš dobiti sve informacije o rokovima, potrebnoj dokumentaciji i procedurama koje te očekuju. Rok za upis na LUISS traje do 30. juna, i postoje mogućnosti za stipendije, tako da ti preporučujemo da nam se što pre javiš!

JOŠ KORISNIH TEKSTOVA

Politecnico di Milano
Padova
Administrator