Saveti za apliciranje

Kako obogatiti aplikaciju za fakultet tokom srednje škole?

Šta to treba da sadrži tvoja aplikacija za studije u inostranstvu kako bi oduševila izbornu komisiju na univerzitetu i kako bi baš tebe izabrali?

U ovom tekstu Via Academica mentori ti prenose nekoliko praktičnih saveta kako možeš obogatiti svoju univerzitetsku aplikaciju i unaprediti svoje veštine!

Put do tvoje blistave aplikacije

Čuli ste da univerziteti u inostranstvu insistiraju na motivacionim pismima, bogatim rezimeima, te da tragaju za talentovanim srednjoškolcima koji su postigli mnogo toga tokom školskih dana? To jeste delimično tačno, jer dobre kvalifikacije povećavaju šanse vašeg upisnog uspeha, ali ono što želimo da prenesemo kroz ovaj tekst jeste da svako od vas može izgraditi svoju aplikaciju na najbolji mogući način bez da je postigao neke retke visine tokom srednje škole! Dovoljno je da u aplikaciji pokažeš vašu veliku želju, spremnost na predan radi i napredovanje, i motivaciju za što bolji uspeh tokom studija.

Prilikom izrade aplikacije za upis studija u inostranstvu mnogi srednjoškolci se suoče sa upisnim politikama internacionalnih univerziteta koje ne podrazumevaju samo prosek ocena i formalno znanje, već uspeh njihovog budućeg studenta na različitim poljima tokom srednje škole, sa akcentom na vannastavne aktivnosti koje su na neki način povezane sa studijskim programom koji se upisuje. Neki studenti imaju više vannastavnog iskustva, neki manje, ali ako si treća ili četvrta godina srednje škole još uvek nije kasno da se aktiviraš na tom polju i stekneš iskustvo. Ono što se vrednuje nije kvantitet nego upravo kvalitet! 

Zašto su vannastavne aktivnosti toliko važne? Ove aktivnosti mogu izgledati kao hobi kada ih radiš, ali zapravo nude i pokazuju mnogo više. One svedoče o širokom spektru tvojih interesovanja i karakteristika koje stvaraju pozitivan utisak, kao što je na primer spremnost za učenje novih veština ili rad sa drugima u timu.

Ove aktivnosti mogu pokazati univerzitetima da si aktivan/a i pored pohađanja nastave, što ističe tvoje veštine rasporedivanja vremena i generalno naglašavaju tvoju svestranost.

Volontiranje
Studije u inostranstvu

EVO NEKOLIKO PRAKTIČNIH SAVETA:

Volontiraj!

Volontiranje je životno važno delovanje, ne samo u kontekstu upisa na fakultet, već prvenstveno za vaš lični i profesionalni razvoj. Ono što univerziteti vole da vide jeste predanost, posvećenost i doprinos koji ste dali u svojoj zajednici, ma koliko mali on bio. Počni odmah, volontiraj dva sata sedmično u nekoj nevladinoj organizaciji, društveno-odgovornoj kompaniji ili udruženju. To može biti bilo šta – od zaštite životne sredine, do pomoći starim i nemoćnim ljudima, pomoći životinjama, humanitarni rad ili rad na otklanjanju nekog fizičkog problema u najbližoj okolini.

Pokaži im da si lider!

Liderske aktivnosti su jedne od najvažnijih koje treba uvrstiti u svoju prijavu. Mnogi univerziteti vole da vide liderske veštine ili liderski potencijal kod kandidata za upis. To su sve one aktivnosti na vašoj aplikaciji koje pokazuju da ste bili na liderskoj poziciji i koje vam mogu pomoći da se istaknete među konkurencijom. Bilo da ste bili predsednik odeljenja, nekog srednjoškolskog kluba ili druge organizacije ili kapiten sportskog tima, ove aktivnosti pružaju univerzitetima dokaz da imate ono što je potrebno da biste bili na liderskoj poziciji. Koje vrste aktivnosti univerziteti smatraju liderskim iskustvom? Pored nabrojanih, primeri uključuju članstvo u savetu učenika, iniciranje neke školske kampanje, vođenje društvenog ili volonterskog projekta. Univerziteti žele da vide da imate samopouzdanje da vodite grupe ili projekte, što sjajno ilustruje vaš tip ličnosti kroz nekoliko stavki na CV-ju.

Počni sa pripremama za standardizovane testove (TOEFL, IELTS, SAT, ACT…)

Kako bi ostvario/la što veći broj bodova na standardizovanim testovima poput SAT-ja ili testovima jezika poput TOEFL-a, predlog je da se postepeno počneš pripremati za njih već tokom drugog i trećeg razreda srednje škole. Iako je u nekim slučajevima, u zavisnosti od prethodnog znanja, moguće pripremiti se za test u roku od 6 meseci ili manje, postepena priprema donosi manje pritiska i stresa. Prikupljanjem materijala ili pomoću kurseva možeš dostići izuzetno visoke rezultate i time unaprediti kvalitet svoje aplikacije.

ONO ŠTO JE TAKODJE BITNO:

Radno iskustvo

Iako radno iskustvo nije presudno i univerzitetska komisija ne očekuje od tebe da si tokom srednje škole već bio/la zaposlen/a, uvrštavanje ovog segmenta u tvoju aplikaciju je vrlo pametan potez. Bilo da si nekada uradio/la internship, stažirao/la ili imao/la part-time posao, to će pokazati koliko si odgovoran/a, te da već imaš menadžerske sposobnosti i osećaj rada u kolektivu.

Školske sekcije i takmičenja

Najbolje vannastavne aktivnosti uključuju klubove ili sekcije u kojima si bio/la u srednjoj školi. Kroz njih pokazuješ da si našao/la način da produbiš svoje razumevanje određene teme ili zanimanja, kao npr. debate, sekcije iz hemije, takmičenja iz matematike ili geografije, Model Ujedinjenih nacija…Pitanje koje često muči studente jeste da ako ste bili u nekoliko akademskih timova i klubova, treba li ih sve uključiti u svoju prijavu? Iako bi to moglo biti primamljivo, bolje je odabrati samo one najrelevantnije koje su usko vezane za program koji želiš da upišeš. Ukoliko se još nisi učlanio/la u neku sekciju, opet savetujemo da ne insistiraš na kvantitetu, već da izabereš jednu ili dve sekcije koje će zaista doprineti onom što ćeš u budućnosti studirati. 

Sport

Učešće u sportskim aktivnostima pokazuje fakultetima da imaš snažan osećaj posvećenosti i da si spreman/a raditi naporno da bi postigao/la svoje ciljeve. Bavljenje timskim sportovima, kao što su fudbal ili košarka, takođe daje do znanja da si u mogućnosti da funkcionišeš kao deo tima. Bavljenje sportom zaista oduzima dosta vremena i zahteva značajan napor, ali to će ilustrovati tvoju snagu volje. Ako imaš iskustva kao kapiten tima ili si kroz profesionalni sport osvajao/la neke nagrade, kratko to zabeleži, pogotovo ako tvoj željeni univerzitet poseduje sportske timove ili je tvoj studijski program povezan sa sportom. Kada uključiš svoje sportsko iskustvo u aplikaciju, komisiji to neće biti presudan faktor, ali će svakako biti jedan od značajnijih.

Studije u inostranstvu
Sport

Ukoliko ti je potrebna pomoć i želiš da tvoja univerzitetska aplikacija bude na visokom nivou, Via mentorke su tu da ti olakšaju celokupan proces. Zakaži savetovanje, a onda možeš da se odlučiš za neki od paketa u našoj ponudi kroz koje ti pomažemo da tvoj CV, motivaciono pismo i svi segmenti aplikacije oduševe komisiju!

JOŠ KORISNIH TEKSTOVA

Administrator