Kako do pune stipendije u Americi – iskustvo Jovane Miljanović

Jovana Miljanović, devojka koja je dokazala da je sve moguće kada je želja jaka i kada se neko posveti svojim snovima. Mogli bismo da je predstavimo kao jednu od najuspešnijih blogerki na našim prostorima, ali Jovana je mnogo više od toga, pa nam to deluje malo nepravedno za najavu. Uvek dobar đak, uspela je da dobije punu stipendiju za studije u Americi, a tom iskustvu iz Amerike i znanjima koje je tamo stekla duguje ovo što je ona danas.

jovana miljanović via academica studije u inostrasntvu amerika

Sada se opet sprema za američku avanturu MBA studija i vredno radi na pripremama. Prenosimo Jovanino iskustvo jer osim što je ona neko ko je puno putovao, video i doživeo, neko ko ima šta da kaže i to nesebično deli na svom blogu jovanamiljanovic.com, Jovana je pre svega osoba koja motiviše, puna pozitivne energije, promoviše male preduzetnike i one koji su tek na početku svog biznisa, drži radionice i pomaže ženama da rade ono što vole i za to budu dobro plaćene. Njena Facebook i Instagram stranica su prepuni korisnih saveta kako da se osećate dobro u svojoj koži, i energija koju emituje vas motiviše da se i vi otisnete u avanturu i uradite nešto lepo za sebe. Inspirišući intervju o svojim studijama Jovana je pristala da podeli sa našim čitaocima i na tome smo joj veoma zahvalni!

VIA BLOG: Napišite ukratko nešto o sebi 

Rođena sam i odrasla u Beogradu. Štreber i vukovac tokom srednje škole, sa takmičenjima iz francuskog, engleskog, fizike i brojnih nagrada u pisanju pesama i priča, stalni rad i usavršavanje omogućili su mi da uvek dobijam stipendije pomoću kojih sam usavršavala svoje znanje jezika u inostranstvu tokom osnovne i srednje škole. Osnova koju sam stekla u IX gimnaziji, uz radne navike koje sam sticala na treninzima tenisa pored škole i u pripremi CPE ispita iz Engleskog u Galindo školi kod Monike Marinović je ono što je za uvek obeležilo moj životni i poslovni put.

Na drugoj godini FON-a sa prosekom 9.00 dobijam punu UGRAD stipendiju za treću godinu, kako bih studije nastavila u Americi na Montlclair biznis školi.

Uzori u poslu su mi bili i ostali Seth Godin, Marie Forleo i Ramit Sethi, a posao me je nakon 5 država sveta i osnivanja 3 startupa, odveo u smeru edukacije. Više od godinu dana, bavim se predavanjem na radionicama gde učim žene kako da iskoriste digitalne medije da bolje prodaju svoj proizvod ili uslugu, da kreiraju digitalne proizvode, pasivan prihod i osamostale se. Moju radionicu prošlo je preko 350 žena iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Makedonije.

Interesuje me društveno preduzetništvo, unapređivanje okruženja, kreiranje digitalnih proizvoda i psihologija. Hobiji su mi učenje stranih jezika, putovanja, pisanje i blogovanje, crtanje i stalno kreiranje nečega ni iz čega.

VIA BLOG: Kako se rodila ideja o studijama u inostranstvu? 

Od osnovne škole sam želela da odem u inostranstvo ili makar privatnu školu na stranom jeziku u Beogradu. Međutim, cene privatnih škola bile su previsoke, a u inostranstvu još više, pa je moj tata rekao da ako želim takav luksuz, moraću sama sebi da ga obezbedim, jer je on smatrao da su srpske škole dovoljno dobre, a ko želi više, neka se sam snađe. To me je motivisalo da stvari uzmem u svoje ruke dosta rano, da shvatim da me niko neće spasiti, niti će mi pomoći više nego što može, i da svoje lude snove moram da ostvarim sama. Kao što rekoh, tokom srednje škole polagala sam CPE iz engleskog i DELF B2 iz francuskog jezika, a na fakultetu sam pre odlaska u Ameriku polagala TOEFL ispit. Uz polaganje TOEFL-a najviše vremena oduzelo mi je pisanje motivacionog pisma, jurenje profesora za preporuke prevođenje svih dokumenata i transkripta ocena i diploma na engleski jezik. Kada je sve to bilo spremno, puna stipendija je ubrzo usledila.

 

VIA BLOG: Šta/Ko Vam je najviše pomogao pri apliciranju/upisu studija u inostranstvu? 

U srednjoj školi želela sam da studiram u Engleskoj ili Francuskoj, jer sam mislila da nema šanse da dobijem punu stipendiju za Ameriku. Međutim, kada sam to uspela, probala i videla, Amerika je za mene postala prvi i jedini izbor. Na UGRAD programu sam bila 2011, a sada se spremam da se ponovo otisnem u Ameriku na postdiplomske studije, pa spremam GMAT ispit, jer me interesuju biznis škole. Pri apliciranju nisam imala pomoć, sve sam radila sama, guglala, vukla za rukav one koji su uspeli, a kada sam uspela da nađem punu stipendiju, učinila sam sve što je bilo u mojoj moći da je dobijem.

Sa Amerikom nema zezanja, ne možeš da budeš na pola, ili hoćeš samo nju, ili je nećeš dobiti.

VIA BLOG: Koje procedure su Vam zadale najviše muke a šta biste izdvojili kao najlakše u procesu apliciranja?

Najlakše mi je bilo da pišem motivaciono pismo, jer sam oduvek bila vrlo motivisana da dobijem ono što želim i znala sam tačno zašto mi to treba, pa mi taj deo nije padao teško. Pošto mrzim papirologiju, najviše me je smaralo prevođenje svih dokumenata, polaganje ispita, itd.

VIA BLOG: Na koji način ste se finansirali studije? Da li ste bili stipendista ili ste sami plaćali troškove života i programa? Da li ste radili u toku studija i gde?

Sve mi je bilo plaćeno, od avionskih karata, hrane, knjiga, smeštaja, džeparca, baš nisam ni dinar potrošila tokom svojih studija u Americi. Radila sam neplaćene prakse za kompanije VEVO i Estro Communications u Njujorku tokom studija u Americi, kao i volontiranje.

VIA BLOG: Šta biste voleli da ste znali tada kada ste aplicirali a što bi Vam mnogo olakšalo ceo postupak?

Volela bih da je postojala agencija poput vas da lepo dođem sama i raspitam se sve, a ne da guglam danima i noćima i navigiram svetlo na kraju tunela u moru dezinformacija online.

 

VIA BLOG: Kako ste pronašli svoj prvi smeštaj, prijatelje, mesta za izlaske, čitaonice…?

Smeštaj mi je bio obezbeđen na kampusu, koji je jedan od deset najlepših kampusa u Americi, a teretana je bila moja omiljena zgrada, jer je imala predivan pogled na Njujork, bazene, terene, opremu za sve i svašta. Tamo sam provodila svaki dan na treninzima joge i kik boksa. Pored teretane, volela sam i univerzitetsku biblioteku i čitaonicu, jer su tamo postojali magazini na svim jezicima sveta na sve teme, tako da bih tu provodila sate uz Starbucks ice latte. Po Njujorku sam izlazila sa najboljom drugaricom Jelenom Marašević, koja je tada upisala doktorat na Columbia University, pa smo zajedno otkrivale sve čari Njujorka i Amerike. Drugu drugaricu upoznala sam preko Twittera, Marijanu Bajić, koja je tada završavala modni  marketing na Parsonsu, a naša poznata jazz pevačica Sofija Knežević i ja upoznale smo se preko zajedničke drugarice iz Beograda.

Prijatelje sa fakulteta u Americi upoznala sam kada sam se učlanila u Marketing asocijaciju na univerzitetu, kao i kada sam postala predsednica Francuskog kluba. Dan danas se čujem i viđam sa prijateljima koje sam tu upoznala.

VIA BLOG: Opišite nam Univerzitet na kome ste studirali, slušaonice, sistem, profesore, program nastave, studentski dom/kantinu, aktivnosti… Sve što mislite da je relevantno za Vaš život i studiranje.

Pisala sam o tome ovde:

http://digitalizuj.me/2012/04/najbolje-iskustvo-u-zivotu-studije-u-americi/

Prednosti studija u Americi

Kako da odeš u Ameriku na studije?

VIA BLOG: Šta je najveći izazov života i studija u inostranstvu?

Usamljenost i što kroz sve moraš da prolaziš sama, a prijatelji kod kuće te sve manje razumeju i sve se manje čujete kako vreme odmiče. Najteže je preseći da ne živiš život na Skajpu, jer ne možeš biti jednom nogom tamo, a drugom ovde.

VIA BLOG: Koje su glavne razlike života i studiranja između mesta iz koga dolazite i mesta gde ste studirali?

Razlike u studijama su ogromne i pisala sam o tome ovde. O najvećim kulturološkim razlikama pisala sam OVDE

VIA BLOG: Šta je po Vašem mišljenju najvrednije iskustvo koje ste stekli tokom studija u inostranstvu?

Studije u Americi su najbolja stvar koja mi se desila u životu i volela bih da to mogu još bliže da dočaram nego samo kroz svoje tekstove. Oduvek sam bila samostalna, ali Njujork i Montclair su mi doneli neverovatnu mrežu ljudi, profesionalnih kontakata, prestižne prakse o kojima bih mogla samo da sanjam iz Srbije.

VIA BLOG: Šta biste voleli da poklonite budućim studentima kao najvredniji savet ako se odluče da deo studija ili ceo program završe negde u inostranstvu?

Da ne odustaju zato što je apliciranje naporno, a dobiti punu stipendiju skoro nemoguće, jer sam ja dokaz da ko može, taj i hoće i da se za sve vredne stvari u životu morate izboriti sami, niko vam ih neće servirati na tanjiru.

Ukoliko imate pitanje u vezi sa studijama i stipendijama u inostranstvu, pošaljite nam besplatan upit popunjavanjem upitnika ispod, i dobićete odgovor u najkraćem mogućem roku. 

    jovana mba studije u americi via academica
    Administrator