IMAT test – sve što treba da znaš o polaganju prijemnog ispita za medicinu na državnim univerzitetima u Italiji

Registracija za polaganje ovogodišnjeg IMAT testa zvanično je otvorena na Universitaly platformi, gde se možeš prijaviti do 29. septembra!

Želiš da studiraš medicinu na nekom od prestižnih univerziteta u Italiji, poput Univerziteta u Padovi, Paviji ili Bolonji? Studije medicine na engleskom jeziku na državnim univerzitetima u Italiji dostupne su i studentima sa Balkana, ali jedan od uslova za apliciranje jeste i položen IMAT test. U ovom tekstu možeš naći sve potrebne informacije o IMAT testu.

Obavi predupis ukoliko imaš Non-EU državljanstvo

Pre same registracije za polaganje IMAT testa, svi kandidati koji imaju državljanstvo nek od država van Evropske Unije moraju izvršiti predupis na portalu Universitaly.

Predupis je neophodan kako bi mogao/la da podnoseš zahtev za vizu u italijanskom diplomatskom predstavništvu u zemlja boravka.

Registruj se za IMAT test na portalu

Registracija za IMAT test moguća je u periodu od 18. septembra do 29. septembra 2023. godine u 15.00 časova. Sva komunikacija u vezi sa testom biće poslata na e-mail adresu koja je registrovana na Universitaly portalu. Odgovornost kandidata je da proveri i ažurira bilo kakve promene e-mail adrese.

Registracija za test se vrši isključivo u onlajn režimu putem procedure na portalu Universitaly.

Taksa za registraciju IMAT testa iznosi 130 EUR. Potrebno je da imaš karticu za onlajn plaćanja, poput Visa, MasterCard, MaestroCard.

Polaganje IMAT testa

IMAT test je zakazan za 17. oktobar 2023. godine. Početak testa je predviđen za 12:00 časova tj. u podne. 

Kandidati koji nisu iz Evropske unije treba da vode računa o izboru univerziteta na portalu, s obzirom na to su ograničeni na izbor samo jednog univerziteta. Kandidatima iz Evropske unije dozvoljeno je da poređaju univerzitete po prioritetima (ukupno 13).

Studenti koji odaberu npr. Padovu i Paviju kao prvi izbor, IMAT prijemni moraju da polažu na izabranom univerzitetu.

Dajemo ti spisak centara za polaganje u Italiji:

BARI
Università degli Studi di Bari

MILANO
Università degli Studi di Milano
Università degli Studi Milano – Bicocca

RIM
Università degli Studi di Roma “La Sapienza”
Università degli Studi di Roma “Tor Vergata”

NAPULJ
Università degli Studi della Campania “Luigi Vanvitelli”
Università di Napoli Federico II

BOLONJA
Università di Bologna

TORINO
Università degli Studi di Torino

KATANIJA
Università degli Studi di Catania

PAVIJA
Università degli Studi di Pavia

PARMA
Università degli Studi di PARMA

SIJENA
Università degli Studi di Siena

PADOVA
Università degli Studi di Padova

ANKONA
Politecnica delle Marche

Ovde možeš pogledati sve centre za polaganje u Italiji i drugim državama.

Na dan polaganja prijemnog sa sobom treba da poneseš  dokaz o registraciji na test i pasoš.

Evaluacija i rezultati testa

Na testu se može ostvariti devedeset (90) poena. Bodovanje ovako izleda:
1,5 poen za svaki tačan odgovor
– 0,4 poena za svaki pogrešan odgovor
0 poena za svako pitanje koje ostane neodgovoreno

Minimum poena za rangiranje koji treba da ostvariš je 20. Kandidati koji ne ispunjavaju ovaj uslov neće biti stavljeni na rang listu. Iako je potrebno 20 poena za prolaz, kandidatima savetujemo da postignu što viši rezultat jer je konkurencija velika. Na osnovu aplikacija iz prethodnih godina, dobrim rezultatom se smatralo ako student ima 60-65 bodova od 90. Njima su ponuđena mesta na programu.

Sertifikat jezika se računa kao plus i student treba da ga priloži do 29. septembra.

Rezultati IMAT test biće dostupni na portalu Universitaly 26. oktobra, dok će 31. oktobra kandidati moći da vide svoj test, bodove i liste sa podacima. 

7. novembra će na Universitaly portalu biti objavljena zvanična lista sa imenima kandidata pod oznakom „ASSIGNED” ili “BOOKED”, prema kursu i univerzitetu koji su navedeni kao prvi prioritet. Prijave kandidata na toj listi mogu imati status „ASSIGNED”, “BOOKED” ili “WAITING LIST“. Oni kandidati koji su na listi u statusu “ASSIGNED” i “BOOKED” prate instrukcije za upis u rokovima koji će biti naznačeni. Ukoliko ti kandidati propuste rok iz bilo kog razloga, gube mesto na programu. “BOOKED” kandidati koji propuste rok za prihvatanje ponude biće skinuti sa rang liste.

Objavljivanje rang-liste na Universitaly i na sajtu odabranog fakulteta smatraće se zvaničnim saopštenjem rezultata. Kandidati neće biti lično obavešteni o plasmanu, i na njima je da proveravaju svoju poziciju na rang listi tokom celog procesa.

Ukoliko imaš pitanja, Via Academica je tu da ti da odgovore na njih. Popuni upitnik u nastavku:

JOŠ KORISNIH TEKSTOVA