Master na Univerzitetu Ca’ Foscari u Veneciji – iskustvo Ane Bošnjak

 

Zovem se Ana Bošnjak, dolazim iz Sombora, trenutno sam studentkinja master studija Engleske i američke književnosti i kulture na Univerzitetu Ca’ Foscari u Veneciji. Moje polje interesovanja je književnost, prevođenje i komunikacije i to je nešto čime bih u budućnosti želela da se bavim. Obzirom na to da slična, ako ne i identična interesovanja delim sa svojom majkom, koja je profesor engleskog jezika i sudski prevodilac, moram da priznam da mi je ona u profesionalnom i obrazovnom smislu bila velika podrška i uzor. Tokom života se vodim stavom da ukoliko čovek da svoj maksimum u svemu što radi, i da se pritom posla prihvata odgovorno i savesno, rezultati ne mogu izostati.

Gimnaziju,Veljko Petrović” sam završila u mom rodnom gradu Somboru, a zatim sam upisala studije Engleskog jezika i književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu. Tokom studija nisam bila nešto preterano aktivna u organizacijama pri fakultetu, ali sam tu i tamo volontirala za neke druge organizacije, uglavnom u polju prevođenja. Sigurno je da su mi te stavke u biografiji koju sam slala u aplikacijama i pomogle da upišem studije u inostranstvu, jer je volontiranje i angažovanost u slobodno vreme nešto što komisija veoma ceni, pored, naravno, ocena i predmeta koje ste slušali na osnovnim studijama a koji su u skladu sa programom koji želite da upišete.

studije u italiji besplatne studije u italiji regionalna stipendija besplatne master studije besplatne osnovne studije ana bošnjak venecija

VIA BLOG: Kada ste počeli sa pripremama za upis studija?

Oduvek sam volela da putujem i da upoznajem nove kulture i jezike, tako da je logičan korak bio da isprobam život u inostranstvu, a za mene je najbolja opcija u tom slučaju bila da nastavim obrazovanje u nekoj drugoj državi. Aplikaciju sam poslala početkom aprila 2017. godine, programe sam tražila u decembru 2016, a počela sam intenzivno da se pripremam već u januaru, jer priprema iziskuje mnogo vremena, koncentracije, i da ne kažem, jurcanja po gradu u svrhu prikupljanja sve potrebne dokumentacije, štampanja i skeniranja.

O ponudi master studija sam se informisala putem raznih portala koji nude detaljan pregled aktuelne ponude. Ja sam želela da se posle studija Engleskog jezika, oprobam u polju komunikacija, međutim, nisam našla adekvatan program za mene, tako da sam na kraju rešila da apliciram za program koji trenutno pohađam a to je “Joint Degree in English and American Studies”, jer ne samo što mi je nudio opciju da jedan semestar provedem u još jednoj zemlji, već na kraju studija dobijam objedinjenu diplomu nekoliko evropskih država. Takođe, izbor predmeta je veoma širok, tako da sam prema svojim interesovanjima mogla da napravim svoj plan studija. Što se tiče pomoći pri apliciranju, većinu posla sam uradila sama, ali su mi profesori na fakultetu koji su mi napisali pisma preporuke značajno pomogli.

Najteži su definitivno delovi aplikacije u kojima zavisite od drugih, odnosno od studentske službe na fakultetu itd., jer nekada u aplikacijama traže da ispunite određeni uslov i da obezbedite dokument za aplikaciju koji pod tim imenom zapravo i ne postoji na fakultetu, pa je onda potrebno dešifrovati i objašnjavati ljudima iz studentske službe o čemu se zapravo radi. To je ono što traži dosta strpljenja, vremena i čeličnih živaca. Meni je najlakša bila sama prijava, tj. slanje dokumenata, jer je sajt na kojem sam se prijavljivala bio dobro organizovan i transparentan tako da nije bilo mesta zabuni.

VIA BLOG: Na koji način ste se finansirali studije? 

Prvih nekoliko meseci studija, za finansiranje je bila zadužena isključivo moja porodica, međutim, od fakulteta sam dobila umanjenje školarine, tako da sam umesto pune cene godine, morala da platim samo takse koje su iznosile nekih 200 evra. Takođe, postoji i regionalna stipendija na koju sam se prijavila, i trenutno čekam rezultate, mada naši studenti mahom dobijaju stipendije ovog tipa jer se lista radi na osnovu prosečnih primanja roditelja koja su mnogo manja od onih u Italiji.

Sada kada je sve završeno, shvatila sam da to nije ništa tako komplikovano i strašno, i verovatno bih se svega prihvatila mnogo smirenije i manje bih se nervirala oko birokratije na primer, jer ustvari samo treba pratiti redom korake i dobro se organizovati jer je vrlo lako izgubiti se u silnoj dokumentaciji i neki korak zaboraviti.

VIA BLOG: Kako ste pronašli svoj prvi smeštaj, prijatelje, mesta za izlaske, čitaonice…?

Prvi smeštaj mi je pronašao univerzitet, odnosno ponudili su mi smeštaj u jednom od univerzitetskih domova, gde sam zapravo i upoznala prve prijatelje, jer smo se svi družili u zajedničkim prostorijama. Na Welcome day-u ljudi iz studentske službe su nas poveli u šetnju Venecijom, odnosno u obilazak univerzitetskih zgrada i čitaonica, a usput su nas informisali o dobrim mestima za izlaske, hrani, muzejima itd.

Ca’ Foscari se sastoji iz popriličnog broja zgrada koje su dosta raštrkane. Recimo, moja predavanja se održavaju u 5 različitih zgrada, međutim, obzirom da je Venecija dosta mala, one nisu toliko udaljene jedna od druge. Neke slušaonice su bolje opremljene, a neke slabije. Predavanja su ogranizovana uglavnom tako što profesor predaje, a studenti i nemaju baš priliku da učestvuju u diskusiji, međutim, profesori su veoma otvoreni za pitanja i saradnju sa studentima i angažuju se da nam omoguće što bolje razumevanje nastave. Studentskih domova ima nekoliko, i uglavnom su solidno opremljeni, u nekima skoro da i ne postoji nadzor tako da studenti mogu nesmetano da prave žurke, dok su drugi poprilično strogi. Fakultet organizuje mnogobrojne aktivnosti, što raznih predavanja i konferencija, što sportskih aktivnosti, tako da svaki student može da pronađe neku vannastavnu aktivnost koja mu odgovara, a što je najvažnije, o svemu tome fakultet redovno obaveštava studente putem imejla, tako da redovno imamo uvid u dešavanja i mogućnosti koje nam se pružaju.

studije u italiji - ca foscari venecija - via academica
ca-foscari venecija via academica
ana bošnjak studije u veneciji ca foscari via academica

VIA BLOG: Šta je najveći izazov života i studija u inostranstvu?

Obzirom na to da italijanski govorim, nisam imala toliko poteškoća u komunikaciji, međutim, znam da je drugim studentima poprilično teško da komuniciraju, pogotovo jer su Italijani dosta opušteni i pomalo neorganizovani, tako da je recimo bilo dosta problema oko smeštaja studenata, jer je bilo jako teško doći do adekvatnih informacija o tome gde će biti smešteni, da li će biti smešteni u neku od rezidencija itd.

Ja sam osnovne studije završila u Beogradu, a sada sam na masteru u Veneciji, koja je mnogo manja od Beograda i u svakom smislu posebna u odnosu na svaki drugi grad. Dakle, prva stvar je ta što nema automobila i svuda se ide peške, a druga stvar je što je Venecija prepuna istorije i predivne arhitekture i umetnosti, i gotovo da je kao neki balon, u kome je jako lako upoznati nove ljude i sretati ih po gradu. Što se tiče studiranja, meni mnogo više odgovara taj odnos prema studentu koji postoji ovde, jer fakultet nudi mnogo više mogućnosti što se tiče stažiranja recimo ili vannastavnih aktivnosti nego u Beogradu, a studenti se o svemu tome redovno obaveštavaju. Međutim, ono što mi nedostaje iz Beograda, jesu recimo diskusije na časovima književnosti čega ovde nema.

Obzirom da sam italijanski učila godinama, dok sam bila u Srbiji bilo mi je jako teško da pričam na italijanskom iako sam mogla dosta da razumem. Međutim, kako sam došla ovde i svaki dan sam okružena italijanskim uspela sam da ga progovorim i osetim primetnu razliku, tako da je jezik nešto što mi je najvrednije. Ali ne smem da zaboravim ni činjenicu da sam se potpuno osamostalila i probila zonu udobnosti u kojoj sam bila dok sam studirala u Srbiji, kao ni mnogobrojne prijatelje koje sam stekla za veoma kratko vreme iz svih krajeva sveta. Čak sam pozvana da budem bridesmaid drugarici iz Amerike!

VIA BLOG: Šta biste voleli da poklonite budućim studentima kao najvredniji savet ako se odluče da deo studija ili ceo program završe negde u inostranstvu?

Zainteresovanima bih želela da poručim da nikako ne odustaju i da je to najbolja moguća odluka koju mogu doneti. Naravno da je bitan finansijski momenat, ali postoje brojne opcije i stipendije koje vam mogu omogućiti studiranje u inostranstvu, a iskustvo u pogledu studija, prijateljstava, jezika i druge kulture je nešto neprocenljivo što će vas obogatiti na više načina nego što to možete da zamislite.

 

Srećno pri apliciranju!

Ana Bošnjak

Ukoliko imate pitanje u vezi sa studijama i stipendijama u inostranstvu, pošaljite nam besplatan upit popunjavanjem upitnika ispod, i dobićete odgovor u najkraćem mogućem roku. 

ana bosnjak ca foscari venecija via academica studije u inostranstvu
Administrator