studije inostranstvo prednosti mane 8 stvari koje vam niko nije rekao via academica

8 stvari koje vam niko nije rekao o studiranju u inostranstvu

Sigurno postoji šansa da imate nekog prijatelja koji je studirao u inostranstvu. Verovatno si sedeo/la kod kuće diveći se slikama Ajfelovog tornja na instagramu, novom *šik* izgledu svog prijatelja, ili si slušao/la beskrajne priče o studiranju u inostranstvu. Dok sve ove priče daju neku sliku iz bajke, kako izgleda iskustvo u inostranstvu, ovi prividi izostavljaju neke vrlo važne detalje. Nemojte me shvatiti pogrešno – većinom, šta vidite i čujete je istina. Studiranje u inostranstvu stvarno jeste neverovatno. Da, definitivno treba da studirate u inostranstvu ako vam se ukaže prilika. Međutim, studiranje u inostranstvu nije uvek tako lako, prijatno i magično kao što izgleda. Nastavite sa čitanjem i otkrijte 8 stvari koje Vam ne govore o studiranju u inostranstvu!

 

1. Zaista morate da učite!

Većina mojih prijatelja se vratila kući, pričajući kako su sva predavanja bila ’prelaka’. Iako mnogi inostrani studenti primećuju da predavanja nisu toliko stresna, možda čak i jednostavnija, i dalje su tu testovi koje treba položiti i domaći zadaci koje treba završiti. Lako može da te povede to iskustvo i da počneš da kaskaš, zato ne dozvoli da te prijatelji zavaravaju – i dalje si u školi!

2. Moguće je da ti se ne dopadne!

Dok je većina studenata u inostranstvu, koje sam upoznala u toku godinu dana rada za kompaniju Student travel, oduševljena iskustvom tokom studija u inostranstvu, tu su uvek oni kojima se nije svidelo. Neki se čak i vrate kući. Za neke od ovih studenata, biti daleko od kuće prvi put u životu je izazov, za druge to je užasno iskustvo ili teskoća da se priviknu na drugačiju kulturu. Koji kog da je razlog, moguće je da ti se ne svidi, i to je u redu.

 

studije stipendije inostranstvo via academica

3. Potrošićeš DOSTA novca

Iako izabrani program u inostranstvu košta jednako kao i onaj u tvom gradu, potrošićeš mnogo novca. Budžet. Uštedi koliko god možeš novca pre nego što odeš na studije u inostranstvo. Ponesi više novca nego što ti je potrebno. Taj novac će ti biti od koristi kada tvoji najbolji prijatelji isplaniraju vikend putovanje u poslednjem momentu!

4. Možda će ti, i verovatno hoće, nedostajati kuća

Za mnoge, studiranje u inostranstvu je najdalja distanca i najduže vreme provedeno van kuće. Ovo, kao i iscrpljujuća putovanja, Facebook fotografije prijatelja iz rodnog kraja koje izazivaju FOMO (strah od propuštanja zabavnih događaja), i život u potpuno novom okruženju može da izazove veliku nostalgiju za  domom. Bilo to na tvoj rođendan (ja sam plakala kao beba na moj prvi rođendan daleko od kuće!), Dan zahvalnosti, ili bilo koje popodne, pre ili kasnije, osećaćeš malu nostalgiju za domom. To je u redu, i u potpunosti normalno. Izbegavaj da previše razmišljaš o tome, i umesto toga fokusiraj se na ispunjavanje svojih dana novim ljudima, mestima i stvarima koje te okružuju.

 

bocconi italija upis studije stipendije via academica

5. Kulturni šok – to stvarno postoji

Zapravo, toliko stvarno, da postoje čak i stadijumi koji opisuju ovu pojavu (fenomen):

Stadijum medenog meseca – oduševićeš se i bićeš fasciniran/a svim aspektima tvog novog privremenog doma.

Stadijum frustraciije – male stvari, kao sto je lutanje po gradu ili nepoznavanje lokalnog jezika počeće da te iritira.

Stadijum navikavanja – polako ali sigurno, naći ćeš načine da se prilagodiš novoj kulturi. Raspitivanje o lokalnoj kulturi u skoli, ili upoznavanje ljudi iz okoline su odlični načini da se poradi na tome.

Stadijum prihvatanja – počećeš da prihvataš činjenicu da nisi lokalac  i  da nikada nećeš moći u potpunosti da se uklopiš u kulturu tvog domaćina i da su ove razlike u redu, i ne sprečavaju te da živiš izbalansiran, srećan svakodnevni zivot.

Najveći aspekti kulturalnog šoka koje sam doživela u Italiji bili su dobacivanje i birokratija. Oba su podjednako dosadna i frustrirajuca. Vremenom, naučila sam da ignorišem “Ciao Bella” i “Ciao Bionda”. I dalje imam problem da razumem italijanski briokratski haos od “sistema”, i u potpunosti sam odustala od toga!

 

education academia scholarship

6. Možda doživiš ’obrnuti’ kulturni šok!

Iako mnogi ne dožive ’obrnuti’ kulturni šok (onaj osećaj kada se vratite kući, međutim ’vaš dom’ nekako nije više vaš dom) mnogi ga ipak osete. Za neke, on se manifestuje kao izražavanje tuge prilikom povratka kući, problema prilikom sastajanja sa starim prijateljima ili jednostavno osećaja da vaše srce pripada nekom drugom gradu. Međutim, ovaj obrnuti, kao i kulturni šok u određeno vreme prođe.

7. Loše stvari se uvek dešavaju

Dok doživljavaš mnoge divne stvari u inostranstvu postoji šansa da ćeš iskusiti i neke loše. Moguće je da će te neko opljačkati, možeš biti bolesam/ma ili se izgubiti, primiti neke loše vesti… kao i kod kuće,stvari nisu uvek savršene. Ipak ovi izazovi i frustrirajući momenti čine studiranje u inostranstvu iskustvom za pamćenje. Kad sam se posle studiranja vratila kući osećala sam se samostalno i znala sam kako da izbegnem ovakve situacije.

8. Uprkos svemu, studiranje u inostranstvu će biti jedno od najlepših iskustava u tvom životu!

Dobro, ovo nije zapravo tajna, ali nećeš u to zaista verovati ukoliko sam/a ne iskusiš studiranje u inostranstvu. Pa šta čekaš? Poseti tvoj odabrani kampus i počni sa planiranjem!

Catalina,

Miss Adventures Abroad blog

 

Ukoliko imaš pitanje u vezi sa studijama i stipendijama u inostranstvu, pošalji nam besplatan upit popunjavanjem FORME i dobićeš odgovor u najkraćem mogućem roku. 

Administrator