Rome

5 razloga zašto studirati u Rimu

Od antičkih ruševina do modernih uličnih umetnosti, Rim pruža beskrajnu intrigantnost. Poznat i kao "Večni grad", Rim ima svakom zainteresovanom studentu nešto da ponudi. Pročitajte neke od razloga zašto je glavni grad Italije čest izbor naših studenata.

Rome

1. Možete svakodnevno posetiti svetski poznate znamenitosti

Rim je jedan od retkih gradova na svetu gde možete lako doživeti 3000 godina dugu istoriju na dohvat ruke. Ako studirate u Rimu, svakodnevno ćete imati prilike da vidite neke od najvećih i najpoznatijih znamenitosti ne samo u Italiji, već i u svetu.
Naravno, studiranje u inostranstvu u Rimu ne bi bilo potpuno bez posete Koloseumu, jednom od najvećih primera rimske arhitekture i inženjeringa, Vatikanu, Panteonu, Španskom trgu i Fontani di Trevi (ne zaboravite da bacite novčić – legenda kaže da to osigurava povratak u Rim jednog dana!).

2. Grad obiluje neverovatnom umetnošću

Od drevnih građevina do savremene ulične umetnosti, Rim je destinacija koju ljubitelji umetnosti moraju posetiti! Ne propustite Vatikanski muzej, sa umetničkim delima Etruraca, Rafaela, i drugih. Sikstinska kapela je deo putanje posetilaca kroz Vatikanske muzeje, gde možete doživeti divljenje freskama Mikelanđela. Osim vremenskih remek-dela, Rim je takođe dom impresivne scene ulične umetnosti. Većina ulične umetnosti u Rimu nalazi se van istorijskog centra.

3. Hrana je neverovatna

Svaka regija u Italiji ima svoju jedinstvenu kuhinju. Autentična rimska kuhinja fokusira se na jednostavne, lokalne sastojke. Artičoke su osnovni sastojak rimske kuhinje. Tradicionalna jela od testenine u Rimu uključuju cacio e pepe (napravljeno samo s pecorino romano sirom, biberom i tjesteninom) i pasta alla carbonara. Doručak obično uključuje kapućino sa pecivima poput cornetti (sličnih kroasanim) ili maritozzo (mislite na krafne punjene šlagom). Za slatki užitak, uvek je vreme za gelato! Rim nudi brojne gelaterije koje prodaju autentični gelato.

4. Kultura ispijanja kafe

Glavni grad Italije poznat je po užurbanosti, ali svaki Italijan ima vremena da ujutru, pre posla, svrati u svoj omiljeni kafić i popije ekspresnu kafu (espresso) za šankom. Imajte u vidu da ukoliko naručujete kafu Latte, dobićete vruće mleko (it. latte). Cappuccino se obično pije uz doručak, a mnogi Italijani smatraju da je piće sa puno mleka previše teško nakon 11 ujutru. Ako želite kafu sa mlekom popodne, naručite caffè macchiato – espreso sa mlekom.

5. Lokacija grada pogodna za obilazak ostatka Italije

Kada studirate u inostranstvu u Rimu, smešteni ste u centralnoj Italiji i srcu Evrope. Prilika da vidite ostatak Italije vam je na dohvat ruke!

Organizujte sa društvom jednodnevni izlet u regiju Umbrija i istražite srednjovekovna sela. Idite na jug i posetite sunčanu Siciliju i Pulju. Ili užurbani Napulj sa posetom arheološkim ruševinama grada Pompeje, planinarenjem na vulkan Vezuv, romantičnim Sorentom i ostrvom Kapri. Ili krenite na izlet u prelepu Toskanu i obiđite gradove poput Firence, dragulja renesansne Italije, San Điminjano, prestonicu gelata, srednjovekovnu Sijenu, ili Pizu sa čuvenim krivim tornjem.

Rome

Počni svoje istraživanje tražeći svoj program u Rimu na sajmu STUDY IN ITALY, koji se održava 3. februara u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu!

JOŠ KORISNIH TEKSTOVA