5 razloga zašto je Grčka idealna destinacija za studije u inostranstvu

Grčka je popularna zbog svojih ostrva, istorijskih lokaliteta, klime i plaža. Pristupačan i odličan obrazovni sistem, prijatna klima i visoko rangirani univerziteti neki su od razloga zbog kojih je Grčka poznata među studentima koji žele da studiraju u inostranstvu. Hajde da otkrijemo neke od razloga zašto je studiranje u Grčkoj pravi izbor!

1. Kvalitetno visoko obrazovanje

Tradicija obrazovanja u Grčkoj datira još od Antičke Grčke, kada je nastala demokratija, filozofija, ali i prva akademija. Danas, visoko obrazovanje nudi se na univerzitetima, koji imaju veliki broj programa na engleskom jeziku, te sve više privlače studente iz Evrope i sveta. Studenti najčešće studiranju turiazam, ugostiteljstvo, finansije i bankarstvo, ali i IT i energetiku. Pored toga, veliki broj studenata bira i društvene nauke poput filozofije, istorije, arhitekture, političkih nauka, medicine i to upravo zbog duge tradicije koja je zastupljena na grčkim akademijama od samog osnivanja.

Via Academica sarađuje sa 4 univerziteta u Grčkoj, a na nekim od njih možete steći i britansku ili američku diplomu: CITY College, University of York Europe Campus, American College in Thessaloniki – ACT, The American College of Greece i Webster University Athens.

2. Bogato kulturno nasleđe

Pored duge tradiciju i istorije obrazobanja, i grčka istorija i kultura su jedne od najstarijih u Evropi, a sačuvani spomenici i kulturno nasleđe njihovi su najveći svedoci. U Grčkoj su osnovane Olimpijske igre, a grčka mitologija je svetski poznata. Kada studirate u Grčkoj, možete doživeti bogatu kulturu i istražiti brojna istorijska mesta.

Ako studirate u Atini, bićete na korak od sjajnih spomenika poput Zevsovog hrama u Olimpiji, Partenona, Akropolja, itd. Ukoliko studirate u Solunu, možete posetiti drevni dom grčkih bogova Olimp, kao i vizantijske zidine, tvrđavu Heptapyrgion, Beli toranj, i još mnogo toga.

Iskoristite vikende i posetite neke od poznatih grčkih primorskih mesta poput Tasosa, Rodosa, Krita ili Krfa, plivajte, sunčajte se, opustite se i zabavite.

3. Bezbednost i pristupačne cene

Grčka je jedna od najpristupačnijih zemalja u Evropi za međunarodne studente. Njeni najveći gradovi, Atina i Solun, imaju dobro razvijenu mrežu gradskog prevoza, veliki broj pristupačnih stanova za studente i restorana sa pristupačnim cenama.

Atina i Solun su neki od najsigurnijih gradova za studente u Evropi. Ako planirate da studirate u Grčkoj, ne morate da brinete o svom studentskom životu jer je Grčka 31. najsigurnija zemlja prema Indeksu prosperiteta Legatum za 2021. godinu.

4. Toplo vreme tokom cele godine

Geografski položaj Grčke čini klimu u Grčkoj izuzetno prijatnom tokom cele godine. Tokom leta nema kiše, posebno na jugu, a tokom zime sneg retko pada i temperatura obično ostaje iznad nule.

U vrelim letnjim mesecima možete se rashladiti u moru, jer do najbližih plaža u blizini prestonica obrazovanja, Atine i Soluna, ne treba ni sat vremena.

5. Grčko gostoprimstvo i ukusna hrana

Grci su poznati po gostoprimstvu i spadaju među najljubaznije ljude na svetu, pa se u Grčkoj nećete osećati kao stranac. Grci koriste reč filoksenija kako bi opisali kulturu gostoprimstva, koja podstiče ljude da prave prijateljstva sa strancima. Ako često posećujete isti restoran ili kafić, dočekaće vas kao prijatelja i verovatno vam ponuditi popust ili besplatno piće ili dezert.

Grci u proseku dugo žive, što se delimično pripisuje njihovoj ishrani. Hrana nije samo zdrava, već i ukusna! Caciki, feta, masline, giros, bougatsa, souvlaki neki su od poznatih grčkih specijaliteta, kao i cipuro, metaksa, retsina i uzo.

Zakaži savetovanje i pronađi idealan program u Grčkoj!

JOŠ KORISNIH TEKSTOVA