computer science osnovne studije

5 razloga zašto je studiranje u inostranstvu “a must”

Ako se pitaš zašto da studiraš u inostranstvu i da li je to investicija koja se isplati, onda treba da pročitaš ovaj tekst! Prenosimo ti 5 najvažnijih razloga da ozbiljno razmotriš upisivanje osnovnih ili master studija u inostranstvu. Mogućnosti su sve veće, a najvažnije je biti informisan i na vreme početi pripreme!

Sigurni smo da će ti ove iste razloge navesti svi oni koji su diplomu stekli u inostranstvu. Lična iskustva su uvek najbolja preporuka, tako da se dobro raspitaj i pažljivo čitaj ovaj tekst!

LIČNI RAZVOJ

Preseljenje u inostranstvo uvek podrazumeva i izlazak iz zone komfora, a to znači ubrzano odrastanje! Bićeš u sasvim novim situacijama koje će te naterati da preispitaš svoje vrednosti, interesovanja, i na kraju krajeva, sve aspekte svog identiteta. Postaćeš svesniji/svesnija sebe i onoga što ti je stvarno važno. Pored toga, otkrićeš šta želiš u životu, ili ćeš bar preispitati svoje ciljeve. I naravno, postaješ samostalna osoba!

5 razloga zasto je studiranje u inostranstvu a must 2

BOLJE PRILIKE ZA ZAPOSLENJE

Internacionalne kompanije rado zapošljavaju kandidate koji imaju internacionalno iskustvo. Zato što znaju da su oni fleksibiliniji u radu sa osobama iz različitih kultura, bolje znaju engleski jezik i brže se prilagođavaju promenama. Tvoj CV će sigurno odskočiti u gomili poslatih aplikacija. Poslodavcima neće biti toliko važan tvoj prosek, koliko tvoj kapacitet da se nosiš sa izazovima savremenog sveta.

Ako se desi da imaš intervju sa nekim strancem, onda za tebe nema zime! Engleski ti je već bio jezik komunikacije, tako da ćeš biti znatno spontaniji/spontanija!

5 razloga zasto je studiranje u inostranstvu a must

STICANJE NOVIH VEŠTINA

U inostranstvu ćeš sigurno imati predmete i kurseve koji se u velikoj meri razlikuju u odnosu na programe koji se nude kod nas. A to znači da ćeš imati više intelektualnih izazova, više timskog rada, više istraživanja, više potrebe za komunikacijom, organizacijom, a to je sve ono što će ti biti višestruko korisno. Pored časova na fakultetu, biće tu i mnogo sadržaja koji su pravo blago! Koncerti, kulturne aktivnosti, sportovi, druženja. Sve se to ubraja u takozvane interkulturalne veštine!

5 razloga zasto je studiranje u inostranstvu a must 3

MREŽA KONTAKATA

Novi ljudi, poznanstva, kontakti! Master studenti često navode sticanje mreže ljudi kao jedan od glavnim razloga da studiranje u inostranstvu, zato što su svesni koliko je to važno za zaposlenje. Iako živimo u svetu digitalnih komunikacija, ipak je upoznavanje i lični kontakt ono što ostaje veoma važno. Kao i lična preporuka!

UČENJE JEZIKA I PUTOVANJA 

Sigurno si čuo/čula za izreku: “vrediš onoliko koliko jezika govoriš”. Ima istine u tome, jer će ti znanje stranih jezika otvoriti mnoga vrata! Studiranje na engleskom jeziku će ti omogućiti da ga govoriš skoro kao svoj prvi, odnosno maternji jezik. Pored toga, uvek ti preporučujemo da učiš i jezik zemlje u kojoj studiraš: španski, italijanski, nemački, takođe su sve vredniji jezici u poslovnom svetu. Iskoristi priliku da stekneš bar srednji nivo tog jezika. Nikad se ne zna kada će ti zatrebati!

I naravno, u toku studija u inostranstvu sigurno ćeš putovati više nego ako studiraš u svojoj matičnoj zemlji. Možda odeš kod svojih kolega u njihove rodne gradove, u druge zemlje, i na destinacije koje ti možda nisu ni pale na pamet. Sa upoznavanjem ljudi, uvek dolaze i putovanja!

5 razloga zašto je studiranje u inostranstvu za must

Šta treba da uradiš?

  • Istraži opcije: koji su programi, uslovi, stipendije. Najbolji studijski program je onaj koji odgovara tvom profilu i koji ima budućnost na tržištu rada. Nekima je lako da se opredele, ali ako te muče dileme najbolje da razmisliš koja je to naučna disciplina koja može da spoji tvoju strast, ono što je traženo, i ono u čemu si zaista dobar/dobra. Ako ti je potrebna pomoć u izboru programa, obrati nam se za akademsku i profesionalnu orijentaciju.
  • Izaberi zemlju studija. Zemlja koju biraš takođe veoma utiče na kvalitet života u toku studija jeste  Jezik, klima, kultura, i životni standrard su presudni faktori. Na našem sajtu možeš pogledati mnogo više o najtraženijim zemljama za studiranje, a potrudili smo se da na blogu prikažemo i iskustva naših studenata koji završili studije u inostranstvu kako biste imali što realniju sliku za svaku od zemalja i univerziteta.
  • Odaberi program i spremi aplikaciju. Proces apliciranja ima nekoliko faza, i svaka nosi svoje izazove. Zato je važno da imaš podršku stručnjaka. U ovom tekstu naši mentori prenose ti koje su to faze aplikacionog procesa.

Ukoliko želiš da saznaš više o studijama i stipendijama u inostranstvu, pošalji nam upit putem KONTAKT FORME i naši mentori će ti odgovoriti u nakraćem mogućem roku.

Administrator