Studije Bolonja Italija
Univerzitet u Bolonji – Studije na najstarijem Univerzitetu na svetu

Univerzitet u Bolonji osnovan je 1088. godine što ga čini najstarijim Univerzitetom na svetu, a treći je po veličini u Italiji. Na svetskim listama je rangiran kao 208 najbolji Univerzitet na svetu, a kao 93 prema kriterijumu brzine zapošljivosti svojih studenata. Univerzitet okuplja 23 fakulteta na kojima studira skoro 100 hiljada studenata. Predavanja se, pored Bolonje, održavaju u Raveni, Forliju, Ćezeni, Riminiju i Ređo Emiliji.

Za razliku od prethodnih godina, ove godine su rokovi za apliciranje na osnovne studije ekonomije, biznisa, menadžmenta, turizma i statistike na engleskom jeziku pomereni nekoliko meseci unapred, i sada je rok početak aprila (datumi variraju neznatno u zavisnosti od programa). 

Via Academica Bolonja studije Italija

Programi na engleskom jeziku, rokovi i potrebna dokumentacija

Poslednjih godina je Univerzitet u Bolonji postao vrlo otvoren za studije na engleskom jeziku. Kada govorimo o osnovnim studijama tu je nekoliko programa iz oblasti ekonomije, menadžmenta, turizma, statistike, matematike i finansija, dok su programi master studija na engleskom jeziku koje Bolonja nudi uglavnom u oblastima inženjerstva, ekonomije, menadžmenta, komunikologije, hemije, političkih nauka i međunarodnih odnosa.

Osnovne studije na engleskom jeziku koje možete upisati na Univerzitetu u Bolonji su:

  1. Bachelor in Economics and Finance (CLEF): Rok za Non-EU studente od 13. februara do 4. aprila. Non-EU 40 mesta, školarina: oko 1900 EUR
  1. Bachelor in Business and Economics (CLABE): Rok za Non-EU studente od 13. februara do 4. aprila. Non-EU 30 mesta, školarina: 1832 EUR
  1. Economics and Business (CLEC) – Curriculum Management (Forli Campus): Rok za Non-EU studente od 6. februara do 15. marta. Non- EU 10 mesta, školarina: 1790 EUR
  1. Bachelor in Statistical Sciences (CLASS): Stats&Maths curriculum in English: Rok za Non-EU studente od 13. februara do 4. aprila, Non-EU 20 mesta, školarina: oko 1800 EUR
  1. Economics of Tourism (CLET) -Curriculum International Tourism and Leisure Industries (Rimini Campus): Rok za Non-EU studente od 06. februara do 06. aprila. Non-EU 15 mesta, školarina iznosi 1830 EUR.

Non-EU studenti mogu da biraju da li žele da budu procenjeni na osnovu rezultata SAT testa ili na osnovu rezultata iz srednje škole (gledaju se Matematika i Istorija II i III razred), što znači da SAT nije neophodan. Sertifikati jezika koji se prihvataju (TOEFL od 78 do 120 poena, IELTS od 5,5 do 9, FCE, CAE, CPE, BEC) minimum B2 nivo. Aplikacija se šalje on-line i plaća se 30 EUR.

Master studije na engleskom jeziku koji se nude na Univerzitetu u Bolonji pokrivaju nekoliko oblasti. Najzanimljiviji programi su svakako:

  1. Oblast EKONOMIJA: Poslovna administracija, Ekonomija, Ekonomija i menadžment, Kvantitativne finansije, Zdravstvena ekonomija i menadžment, Turizam, Resursi i održivi razvoj, Ekonomija i ekonomske politike, itd.
  2. Oblast INŽENJERSTVO: Vazdušno inženjerstvo, Automatsko inženjerstvo, Civilno inženjerstvo, Telekomunikacije, Inženjerstvo životne sredine, Elektronika, Elektrotehnika, Građevinski procesi i sistemi.
  3. Oblast DRUŠTVENIH NAUKA: Modna kultura i menadžment, Orijentalne studije
  4. Oblast PRIRODNIH NAUKA: Bioinformatika, Hemija, Životna sredina, Konzervacija-restauracija kulturnog nasleđa
  5. Oblast POLITIČKIH NAUKA: Međunarodni odnosi, Diplomatija, Studije istočne Evrope.

Za Non-EU studente rokovi za prijavu su do sredine maja 2017. godine (tačni datumi zavise od programa), šalje se on-line aplikacija i plaća 30 EUR. Potreban je sertifikat znanja engleskog jezika minimum B2 nivoa. Školarine se kreću od 3 do 4.000 EUR u zavisnosti od programa.

Via Academica Bolonja studije

Pristupačne školarine i stipendije

Iznos školarine kao i troškovi života u Bolonji su više nego pristupačni, s obzirom na činjenicu da se studira na Univerzitetu sa najdužom tradicijom na svetu. Školarine se kreću od 1.600 EUR do maksimum 4.000 EUR za specijalne programe, dok prosečan iznos školarine iznosi oko 2.000 EUR za programe na engleskom jeziku. Univerzitet u Bolonji daje dve vrste stipendija za osnovne i master studije, a takođe je moguće aplicirati za umanjenje školarine, smeštaj u domu i ishranu u menzi preko ER:GO programa regionalne stipendije Emilije Romanje (detaljno objašnjenje u nastavku teksta).

UniBo Action 1 je stipendija koja se odnosi na oslobađanje od plaćanja školarine za prvu godinu (uz mogućnost nastavka i u narednim godinama) bilo kog nivoa studija za programe na engleskom jeziku. Kandidati se rangiraju na osnovu uspeha / proseka. Krajnji rok za slanje aplikacije je 29. april 2017. godine, i aplikacija se šalje faksom.

UniBo Action 2 je puna stipendija u iznosu od 11.000 EUR za međunarodne studente bilo kog nivoa studija. Kriterijum rangiranja jeste ostvaren broj poena na SAT testu za osnovne studije, odnosno GRE testu za master studije. Krajnji rok za apliciranje na stipendiju je 31. mart 2017. godine, i aplikacija se šalje on-line.

ER:GO potpuno ili delimično oslobađanje od školarine, prijava za dom i menzu je regionalna olakšica koju daje Emilija Romanja koja se dodeljuje na osnovu finansijskog stanja porodice studenta. Na osnovu priložene dokumentacije i visine godišnjih prihoda, kandidati se rangiraju u 5 kategorija koje određuju visinu plaćanja školarine. Dokumentacija koja se šalje je prilično obimna, a aplikacija se otvara sredinom jula i traje do kraja avgusta. Pored on-line prijave, potrebno je dokumentaciju poslati i poštom koja mora da stigne na Univerzitet do početka septembra.

Potrebno je naglasiti da je, pored slanja aplikacije na fakultet i stipendiju, za studije u Italiji neophodno proći i postupak pred-upisa. Postupak pred-upisa je obavezan za upis na sve fakultete u Italiji i nephodan je za dobijanje vize. Obavlja se u Ambasadi Republike Italije u Vašoj zemlji (sa kojim pasošem se prijavljujete) i najbolje je da u ovu proceduru uđete čim pošaljete aplikaciju za fakultet u Italiji.

U svakom slučaju, naš savet je da pripremite potrebnu dokumentaciju i pošaljete aplikaciju za studije i stipendije što pre!

Ukoliko Vam je potrebna pomoć oko pripreme i slanja aplikacije za studije i/ili stipendiju na Univerzitet u Bolonji, ili za postupak pred-upisa u Ambasadi Italije, kontaktirajte nas.

Želimo Vam puno sreće!

Vaš Via Academica tim

Ukoliko imate pitanje u vezi sa studijama i stipendijama u inostranstvu, pošaljite nam besplatan upit popunjavanjem upitnika ispod, i dobićete odgovor u najkraćem mogućem roku. 

Administrator

Leave a comment

Please enter comment.
Please enter your name.
Please enter your email address.
Please enter a valid email address.