ŠESTI KORAK

VIZE I STUDENTSKI SMEŠTAJ

Dugogodišnje iskustvo i direktni kontakti sa ambasadama najpopularnijih zemalja za studiranje u inostranstvu omogućuju našim mentorima da vam pruže sve neophodne informacije o potrebnoj dokumentaciji i detaljne instrukcije za popunjavanje formulara za apliciranje za studentske vize.

Za italijanske državne studentske domove našim studentima možemo ponuditi detaljna uputstva i spisak potrebne dokumentacije za apliciranje. Dodatno, u zavisnosti od zemlje i fakulteta koji ste upisali, omogućavamo direktne kontakte za pronalaženje studentskog smeštaja.

STUDENTSKA VIZA ZA ITALIJU

Predupis na fakultete je obavezan za sve strane studente, uslov je za dobijanje vize i obavlja se na Odeljenju za studente Ambasade Italije. Važno je ispoštovati rokove i prijaviti predupis od sredine aprila do kraja jula. U okviru procedure predupisa izdaje se i Dichiarazione di valore ili Dokument o valorizaciji diplome služi kao zvanična potvrda, jedino priznata od strane italijanskih univerziteta o nivou Vašeg stečenog obrazovanja.

Nakon uspešno obavljenog predupisa, Ambasada će vas obavestiti da možete da zakažete termin za predaju dokumenata za vizu. Poseban uslov su dokaz o dovoljnim finansijskim sredstvima za izdržavanje u Italiji: zakonski minimum 453,00 evra mesečno (5889,00 evra na godišnjem nivou) plus iznos za povratak u Srbiju/odnosno povratna karta. Po dolasku u Italiju studenti su obavezni da kod nadležnih organa podnesu zahtev za dozvolu boravka – permesso di soggiorno.

STUDENTSKA VIZA ZA AUSTRIJU

Vizu možete dobiti u Ambasadi Austrije u Srbiji, ali i u Austriji (pod uslovom da imate biometrijski pasoš) gde se prvi zahtev za vizu podnosi u Magistratu 35 (MA 35). Podnošenje zahteva za studentsku vizu se plaća, a ukupna cena iznosi između 160 i 174,30 €. Zahtev za studentsku vizu se mora podneti lično. Ukoliko ne vladate dobro nemačkim jezikom, imate pravo da povedete jednog prevodioca ili osobu od vašeg poverenja koja dobro vlada jezikom. Osim toga, sa službenicima u magistratu možete komunicirati i na engleskom jeziku.

Posebno obratite pažnju na dokaz o obezbeđenim sredstvima za život, kao i potvrdu o poreklu novca. Iznos je propisan na osnovu uzrasta studenata, a u zavisnosti od toga, cifru treba pomnožiti sa 12 meseci i dobijeni iznos dokazati izvodom iz vašeg računa u banci. Ispod 24 godine –515,30 € mesečno, a iznad 24 godine – 933,06 € mesečno.

STUDENTSKA VIZA ZA VELIKU BRITANIJU

Viza za koju se aplicira za Bachelor, Master ili PhD studije u Velikoj Britaniji se zove Tier 4 General Student viza. Veći deo procedure apliciranja za studentsku vizu obavlja se online, a najveći saveznik u ovom procesu je vaš budući univerzitet koji vam izdaje potrebnu dokumentaciju za dobijanje vize.

SELT je skraćenica od Secure English Language Testing i podrazumeva da se testiranje koji će potvrditi vaš nivo poznavanja engleskog jezika sprovodi u određenim centrima imenovanim od strane britanske vlade, u određeno vreme. SELT je zvanično priznat i akreditovan od strane britanske vlade. Listu ovlašćenih test centara možete pogledati na ovom LINKU. UK vlada je odredila da za Bachelor, Master i PhD potrebno polagati IETLS test engleskog za Tier 4 General Student studentsku vizu. Važno je naglasiti da univerziteti u Velikoj Britaniji prihvataju IELTS, TOEFL, Cambridge English Advanced i Pearson. Međutim, ukoliko vam je potrebna viza za studiranje u Velikoj Britaniji, prihvata se samo IELTS test.

POTREBNA VAM JE POMOĆ OKO VIZE I SMEŠTAJA?

Kako bi bili sigurni da je sve kako treba i da su sve procedure ispoštovane, kontaktirajte nas. Pružamo vam detaljna uputstva, spiskove potrebne dokumentacije, načine overe i popunjavanja formulara za studetnsku vizu i smeštaj.

POGLEDAJTE NAŠE MENTORSKE PAKETE

Paketi omogućavaju da uštedite i do 50%

girl-1-1