Studentska viza za Austriju: sva uputstva na jednom mestu

 

Svake godine od juna do avgusta studentska viza za Austriju postaje jedna od gorućih tema naših studenata. Uvek je mnogo pitanja i dilema, a uslovi za dobijanje vize podložni su zakonskim promenama. U ovom tekstu dajemo vam informacije i uslove koji su na snazi od 1. januara 2015. godine, i važe još uvek.

Za početak, važno je znati da postoji više kategorija viza za Austriju, a za studiranje je potrebna viza kategorije D (boravišna).

Vizu možete dobiti u Ambasadi Austrije u Srbiji, ali i u Austriji (pod uslovom da imate biometrijski pasoš). Bolje da studenti podnesu prijavu kada već stignu u Austriju, jer u isto vreme apliciraju i za boravišnu dozvolu. 

Ovde vam objašnjavamo obe procedure i dajemo spisak dokumentacije.

studentska viza za austriju
studentska viza za austriju

PROCES APLICIRANJA ZA VIZU PO DOLASKU U AUSTRIJU

Potrebna dokumentacija za prvo podnošenje zahteva:

  • Popunjen formular koji se može preuzeti na sledećem linku. Formular možete takođe popuniti pri odlasku u magistrat, gde ćete moći da nađete besplatan primerak;
  • Važeći pasoš
  • Izvod iz matične knjige rođenih
  • Jedna fotografija za biometrijski pasoš (3,5 x 4,5 cm) kola ne sme biti starija od 6 meseci
  • Potvrda o prijavi boravka (Meldezettel);
  • Dokaz o mestu boravka tj. ugovor iz studentskog doma ili o iznajmljivanju stana. Ukoliko iznajmljujete stan ili pak živite kod prijatelja, neophodno je da vam stanodavac odnosno nosilac ugovora ispuni sledeći obrazac (Wohnrechtsvereinbarung);
  • Potvrda o prijemu na studije (Zulassungsbescheid), odnosno (Studienblatt) i (Studienbestätigung). Ukoliko je student vanredan, treba da priloži potvrdu o pohađanju kursa nemačkog jezika;
  • Potvrda o nekažnjavanju iz zemlje porekla, koja ne sme biti starija od 6 meseci;
  • Dokaz o zdravstenom osiguranju. Primere osiguravajućih kuća možete naći ovde.

Studenti uglavnom uzimaju Wiener Gebietskrankenkasse“ (WGKK). Sa  potvrdom o prijavi boravka – tzv. Meldezettel, potvrdom o prijemu na studije, tzv. Zulassungsbescheid, odnosno Studienblatt i Studienbestätigung (i/ili kursu jezika) i pasosem odlazite na sledecu adresu:

  • Dokaz o obezbeđenim sredstvima za život, kao i potvrdu o poreklu novca. Iznos je propisan na osnovu uzrasta studenata,  a u zavisnosti od toga, cifru treba pomnožiti sa 12 meseci i dobijeni iznos dokazati izvodom iz vašeg računa u banci.
  1. Ispod 24 godine –515,30 € mesečno
  2. Iznad 24 godine – 933,06 € mesečno

Zahtev za studentsku vizu se mora podneti lično. Ukoliko ne vladate dobro nemačkim jezikom, imate pravo da povedete jednog prevodioca ili osobu od vašeg poverenja koja dobro vlada jezikom. Osim toga, sa službenicima u magistratu možete komunicirati i na engleskom jeziku.

Navedena dokumenta se predaju u kopijama, ali je neophodno da na uvid priložite i originalna dokumenta.

Dokumenta koja nisu na nemačkom jeziku se moraju prevesti od strane sudskog prevodioca i overiti. Sledeća dokumenta zahtevaju diplomatsku overu ili apostil pečat (ukoliko ih posedujete):

  • Izvod iz matične knjige rođenih (ukoliko nemate internacionalni);
  • Izvod iz matične knjige venčanih;
  • Potvrda o razvodu braka;

Prvi zahtev za vizu se podnosi u Magistratu 35 (MA 35) na sledećoj adresi: Dresdner Straße 93, 1200 Wien.

Po novom zakonu, koji je stupio na snagu 1. septembra 2018. godine, odluku o dobijanju studentske vize nadležne institucije moraju da donesu u roku od 90 dana od dana predavanja zahteva.

Podnošenje zahteva za studentsku vizu se plaća, a ukupna cena iznosi između 160 i 174,30 €.

Napomena: u određenim slučajevima se od vas mogu tražiti i dodatna dokumenta kao što su: kopije svih strana pasoša, potvrdu o poreklu novca na računu (napismena potvrda od roditelja, kao i njihovi podaci, koji potvrđuju finansiranje svoje dece za određenu sumu) i u retkim slučajevima platnu listu osobe koja finansira studenta.

PROCES APLICIRANJA ZA VIZU U SRBIJI

Kada dobijete potvrdu da ste primljeni na fakultet u Austriji, potrebno je da predate zahtev za studentsku boravišnu vizu. Zakazivanje nije potrebno. Zahtev se predaje lično. Obrada zahteva za studente može potrajati tri meseca.

  • Naknadu za obradu zahteva potrebno je uplatiti istog dana, odmah nakon podnošenja zahteva; u protivnom zahtev ne može biti obradjen.
  • Skreće se pažnja na to da se naplaćuje samo podnošenje zahteva. Nisu predvidjene dodatne naplate za izdavanje vize. Svi obrasci su besplatni!
  • Obavezno je da podnosioc zahteva za vizu lično dodje u Ambasadu (izuzeta su deca mlađa od 16 godina).
  • Sva dokumenta se moraju predati u originalu i sa fotokopijom.
  • Ambasada zadržava pravo da zahteva dodatna dokumenta.

Opšti uslovi za podnošenje zahteva za vizu

1. Pasoš ili putna isprava, koja važi još najmanje tri meseca nakon isteka vize uz fotokopiju (prva strana i poslednja Šengenska viza).

2. Stari pasoš + fotokopija (svih relevantnih stranica)

3. Jedna fotografija za pasoš

Svi zahtevi za izdavanje viza moraju sadržati dve biometrijske fotografije u boji, bez obzira na uzrast podnosioca zahteva, koje ispunjavaju sledeće kriterijume:
ne smeju biti starije od šest meseci, svetla pozadina, veličina 3.5 x 4.5 cm, lice mora da obuhvata 2/3 fotografije, pogled prav neutralan izraz lica, zatvorena usta

4. Obrazac zahteva za vizu, popunjen i sa potpisom, za svakog podnosioca zahteva bez obzira na uzrast. Obrazac možete skinuti sa linka OVDE. U nekim slučajevima može se zahtevati dodatni obrazac i dodatna fotografija. Obrazac zahteva za vizu mora biti popunjen na nemačkom ili engleskom jeziku.

5. Putno zdravstveno osiguranje koje ispunjava sledeće kriterijume:

  • da važi u svim zemljama Šengenskog sporazuma (ne samo u Austriji ‒ austrijska „E-Card“ nije dovoljna!)
  • da pokriva sumu od najmanje 30.000 EUR
  • period važenja osiguranja mora biti adekvatan periodu važenja vize
  • sedište osiguravajućeg društva mora biti u Austriji ili nekoj od zemalja članica Evropske unije.

6. Original dopis austrijskog fakulteta ili škole o upisu (Zulassungsbescheid)Ukoliko vam nisu poslali poštom, dovoljan je i samo dopis koji ste imali sa školom/fakultetom putem mejla, koji treba da odšampate i dostavite kao dokument.

7. Potvrda od fakulteta (sa prevodom)+ index + kopija (svih relevantnih stranica) iz matične zemlje ili diploma o završenom dosadašnjem školovanju

8. Dokaz o obezbedjenom smeštaju (to može biti ugovor o kupovini odn. zakupu od domaćina u Austriji i pismena izjava pozivaoca o smeštaju. Druga opcija je dokaz da ste primljeni u studentski dom, a taj dokaz može biti uplata smeštaja u domu).

9. Izvod iz kaznene evidencije MUP-a iz matične zemlje (dokaz da niste osudjivani). Taj dokument se dobija u nadležnom MUP-u u Srbiji, ne stariji od tri meseca, preveden na nemački.

10. Izvod iz matične knjige rodjenih sa prevodom na nemački jezik overenim od strane sudskog tumača ili internacionalni

11. Potvrda o finansijama (za osobe mladje od 24 godine: 515,30 EUR/mesečno; iznad 24 godine 933,06 EUR/mesečno. Ovu cifru treba pomnožiti sa 12 meseci i dobijeni iznos dokazati izvodom iz vašeg računa u banci).

Napomena za dokaz o smeštaju: ukoliko su troskovi za smeštaj do 294,65 EUR, potrebna je navedena mesečna suma novca iz liste, a u koliko su isti veći, potrebno je prikazati i dodatna novčana sredstva.

DODATNE NAPOMENE

Ambasada Austrije vaš zahtev prosledjuje nadležnoj instituciji u Austriji na obradu i odlučivanje. Po dobijanju odgovora, Ambasada Vas blagovremeno obaveštava o ishodu. Ambasada nema uvid u obradu zahteva niti u dužinu obrade istog.

Sva dokumenta na srpskom treba predati sa prevodom na nemački od strane sudskog tumača. Dokumenta treba da se donesu – ako drugačije nije navedeno – u originalu. Prilikom podnošenja zahteva plaća se iznos od € 140,00.

Do odobrenja boravišne dozvole koje se ceka u matičnoj zemlji, imate pravo na boravak u zemljama šengenskog sporazuma od 90 dana u period od šest meseci sa srpskim pasošem. Dozvoljeni boravak od 90 dana nije vezan za kalendarsku godinu već za period od poslednjih šest meseci.

Naše uputstvo predstavlja tumačenje odredaba i dokumenata Ambasade Austrije u Beogradu objavljenih na zvaničnom sajtu. Via Academica ni u kom slučaju nije odogovorna za eventualne izmene, dodatne zahteve i procedure koje sprovodi sama Ambasada. Za dodatna pitanja kontkatirajte Ambasadu direktno na: (+381/11) 33 36 500.

Zahvaljujemo se Organizaciji srpskih studenata u inostranstvu za pomoć oko informisanja i primera dobre prakse. Informacije o podnošenju zahteva za studentsku vizu u Austriji takođe možete naći na njihovom sajtu i na ovom linku.

studiranje u becu - novine u 2019 - via academica stipendije i studije u inostranstvu

PROČITAJ JOŠ

studije stipendije preporuka
Pismo preporuke za studije u inostranstvu – od A do Š
Pismo preporuke za studije u inostranstvu ili Recommendation Letter (Letter of Reference) je jedan od neizostavnih delova apliciranja na studije […]
zastava nemačke - osnovne studije u nemačkoj na engleskom jeziku - via academica - studije i stipendije u inostranstvu
Osnovne studije u Nemačkoj na engleskom jeziku
  Nemačka je trenutno jedna od najprivlačnijih zemlja za zaposlenje, ali je svakako oduvek bila atraktivna destinacija i za studiranje. […]
upis na osnovne studije u inostranstvu za srednjoskolce via academica
Kako da u srednjoj školi počneš pripreme za studije u inostranstvu?
Ne treba da čekaš četvrti razred srednje škole da počneš pripreme za studije u inostranstvu. Privlači te promena sredine i […]