Bocconi Discover Your Talent rani upis osnovnih studija Via Academica studije i stipendije u inostranstvu

BOCCONI TEST

Bocconi Test traje 2 sata i sastoji se od 100 pitanja na zaokruživanje (multiple-choice). Cilj testa je da se izvrši selekcija kandidata za programe osnovnih studija koji imaju sposobnost kritičkog promišljanja, sposobni su da se suoče sa problemima i izazovima na fleksibilan način uz dobru organizaciju. To su sve veštine koje su neophodna predizspozicija za uspeh kandidata tokom samih studija. Bocconi test se organizuje tri puta godišnje za studente koji planiraju da upišu osnovne studije na ovom prestižnom univerzitetu. Prvi put se organizuje početkom februara, drugi put krajem aprila dok se treći put organizuje samo za rani upis osnovnih studija, za trećake koji žele godinu dana unapred da upišu osnovne studije na Bocconiju.

Sledeći Bocconi test se organizje 28. juna 2019. u toku ranog upisa osnovnih studija namenjenog učenicima treće godine srednjih škola pod nazivom “Discover Your Talent“. Prijava za ovaj Early Session na Bocconi univerzitetu se vrši do 5. juna 2019., a više o samom apliciranju pročitajte u tekstu Early Session Bocconi Discover Your Talent.

PRAKTIČNA PITANJA

Tačne odgovori se upisuju na posebnom listu papira, zato je od ključne važnosti menadžment vremena. Savetuje se da kandidati ponesu ručni sat, kako bi pratili vreme jer u učionici nema satova. Mobilni telefoni nisu dozvoljeni. Sa sobom je potrebno poneti:

 • odštampanu potvrdu o detaljima testa (sa ličnog on-line portala nakon uspešnog apliciranja) i
 • pasoš radi provere identiteta.

Važno je kandidat pokuša da odgovori na sva pitanja redom, jer zbog ograničenog vremena neće biti moguće da se kasnije na neko pitanje vrate. Za odgovore na neka pitanja je dovoljno manje od minut, dok neka pitanja zahtevaju malo više vremena. Cilj je da svi kandidati odgovore tačno na što više pitanja i da dođu do poslednjeg pitanja u datom vremenskom okviru.

Svaki tačan odgovor nosi 1 poen, neurađeno pitanje ili zadatak neće biti sankcionisan, ali za svaki netačan odgovor se oduzima jedna trećina poena (0,33).

Kako bi se mogućnost varanja na testu i prepisivanja svela na minimum, svaki test je različit u smislu rasporeda pitanja i pozicije ponuđenih odgovora. Pitanja su pomešana u smislu težine i teme, u cilju evaluacije sposobnosti kandidata da brzo prelaze sa jedne teme na drugu bez gubljenja vremena.

Moramo da naglasimo – ukoliko kao učenik trećeg razreda srednje škole aplicirate za Discover Your Talent, izađete na Bocconi test i ispostavi se da niste uspeli da se kvalifikujete za rani upis osnovnih studija, to ne mora da znači da ovaj univerzitet nećete upisati u regularnom upisnom roku sledeće godine, kada ste već četvrta godina osnovnih studija, niti vam se beleže neki negativni poeni sa ove rane sesije.

Dakle, svim trećacima preporučujemo da apliciraju i polažu Bocconi test u Early Session-u jer će pored mogućnosti da godinu dana unapred upišu osnovne studije svakako biti spremniji na to što ih čeka sledeće godine ako ne prođu rani upis.

PRIPREMA ZA TEST

Priprema za test je izuzetno važna i Via Academica je ostvarila saradnju sa školama jezika koje rade najbolju pripremu za polaganje Bocconi testa. Potrebno je imati logičke veštine i umeće razumevanja jer se test sastoji od matematičkih zadataka i logičkih pitanja. Bocconi test je sličan SAT testu, i ako ste se pripremali za SAT, nećete imati problema da uspešno položite Bocconi test. Ukoliko niste pripremali ni jedan od ovih testova još uvek nije kasno!

Via Academica u saradnji sa partnerskim školama jezika nudi pripremni kurs za Bocconi test koji podrazumeva 3 časa nedeljno gde se na dva časa rade testovi koji vas pripremaju za logički deo Bocconi testa, dok se jedan čas fokusira isključivo na matematiku. Cilj kursa je da se učenici upoznaju sa formatom testa i tipovima pitanja, da savladaju strategije čitanja i izrade zadataka. Za pripremu se koristi aktuelni materijal i udžbenici sa Bocconi Univerziteta. Sav materijal (testovi, dodatni tekstovi, matematika) je uključen u cenu kursa. Prijave se vrše popunjavanjem upitnika na LINKU i savetujemo da što pre krenete sa pripremama kako biste do održavanja testa imali realne šanse za upis studija na Bocconi Univerzitetu.

Oblasti testa su: razumevanje teksta (pitanja koja se odnose na tekst koji ćete pročitati i pitanja koja se na tekst odnose), logika, matematika i numeričko rezonovanje. Poslednje dve oblasti odnose se na gradivo koje je obuhvaćeno u srednjoškolskom obrazovanju i može da podrazumeva sledeću vrstu pitanja i zadataka: 

 • Understanding information given in elementary statistical terms
 • Solution of simple concrete problems that require equations of 1st or 2nd degree or simple exponential equations
 • Simple linear equations
 • Literal calculation
 • Simple enumeration of problems Solution
 • Elementary numerical calculations, numerical sensitivity
 • Simple inequalities Solution
 • Elementary problems of probability
 • Simple problems of geometry (lines and parabolas)
 • Elementary logic problems (true / false), the Euler-Venn diagrams
 • Interpretation of passages describing complex situations.

PRIMERI TESTOVA OD PROŠLIH GODINA

Klikom na linkove možete downoad-ovati primere testova od prošlih godina za vežbanje:

Primer 1 

Primer 2

Primer 3

Specijalna ponuda za sve koji žele da apliciraju na Bocconi Discover Your Talent putem Via Academica kompanije

Za sve one koji žele da apliciraju na Bocconi Discover Your Talent Via Academica nudi:

 • Savetovanje sa mentorom 1 na 1 za upis Discover Your Talent ranog upisa osnovnih studija gde radimo procenu kandidata za apliciranje na studije, a dobijate i niz informacija neophodnih za upis studija u inostranstvu.
 • Besplatno dobijate vaučere za popust za pripremu Bocconi testa u English Square School školi jezika, kao i SAT, TOEFL ili IELTS testova jezika i znanja.
 • Informacije o stipendijama koje se nude za studije na Bocconi Univerzitetu u Milanu.
 • Pomoć pri izradi dokumentacije za apliciranje na Discover Your Talent na Bocconi Univerzitetu: CV, Motivaciono pismo, Pismo preporuke, Popunjavanje online aplikacionog formulara.

Popunite kratak formula pritiskom na dugme PRIJAVA ispod i zakažite savetovanje sa mentorom u cilju ranog upisa osnovnih studija Bocconi Univerzitetu u Milanu!

BOCCONI STIPENDIJE ZA OSNOVNE i MASTER STUDIJE

Bocconi Univerzitet studentima nudi nekoliko vrsta stipendija i umanjenja školarine:

a) Bocconi Merit Awards and Bocconi International Awards

Dodeljuju se kandidatima za programe osnovnih studija na osnovu njihovih akademskih rezultata. Bocconi Merit Award podrazumeva potpuno oslobađanje od plaćanja školarine i bespaltan smeštaj u Bocconi studentskom domu za prve dve godine studija. Bocconi International Award podrazumeva umanjenje školarine za 50%. Nije potrebna posebna prijava, samim slanjem aplikacije za program se kandidati uzimaju u obzir za ove dve stipendije. Selekcija se vrši isključivo na osnovu akademskih rezultata kandidata.

b) Bocconi Fee Reductions

Ukoliko kandidat za program osnovnih studija ne dobije neku od gorepomenutih stipendija, ima pravo da se prijavi za umanjenje školarine putem tzv. income brackets, odnosno prema finansijskom stanju porodice. Kandidati se svrstavaju u jednu od 4 kategorije prema visini ostvarenog bruto prihoda porodice u 2017. godini:

4th More than 127,000 12,324.00
Reduced income brackets Economic and asset conditions range

(in euros)

Academic year fees 

(in euros)

3rd 90,000-127,000 10,054.00
2nd 58,000-90,000 7,764.00
1st up to 58,000 5,504.00

Više informacija o potrebnoj dokumentaciji i proceduri možete pročitati na linku: Bocconi Fee Reductions

c) Bocconi za vrhunske sportiste

Bocconi Unvierzitet dodeljuje pomoć svojim studentima osnovnih i master studija koji su pokazali vrhunske sportske rezultate na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima. Preduslovi za dobijanje pomoći je da kandidati moraju dokazati svoje sportske aktivnosti na takmičenjima i turnirima organizovanim na nacionalnom i međunarodnom nivou i prilože odgovarajuće dokaze. Ne postoji stipendija, samo Bocconi izlazi u susret ako ne uspete da završite studije u roku od 3 godine, da 4. godinu možete studirati besplatno.

e) Bocconi ISU puna stipendija

Sve informacije se nalaze na linku Bocconi ISU Scholarship

Ukoliko imate pitanja vezana za studiranje u inostranstvu, kontaktirajte nas popunjavanje besplatnog upita ispod i odgovorićemo vam u najkraćem mogućem roku. 

  bocconi test preparation via academica study abroad