Psihologija
Prosečna plata: $50.000-$115.000/godišnje
Top zanimanja budućnosti: No. 7
Posebno tražene oblasti specijalizacije: ljudski resursi (HR), obuka i treninzi za zaposlene, ponašanje potrošača, ispitivanje tržišta novim metodama otkrivanja navika i želja potrošača (poželjna specijalizacija iz biznisa, ekonomije, marketinga ili menadžmenta).
PSIHOLOGIJA je u modernom svetu postala mnogo više od tradicionalnog stereotipa o radu u laboratoriji ili individualnoj terapiji. Ona je vrlo raznoliko polje i otvara vrlo mnogo mogućnosti za zaposlenje čak i odmah nakon osnovnih studija.
Studenti psihologije koji istovremeno imaju jako izražene umetničke crte i/ili sposobnost i skolonost ka prirodnim naukama mogu se pronaći u zanimanjima kao što su: savetnik (konsultant) u svim mogućim oblastima, HR (ili human resources), odnosno upravljanje talentima, obučavanje i selekcija najboljih i najpodesnijih kandidata za dat posao, obuke i trening menadžera, briga o deci.
Posebno važna oblast specijalizacije koja je vrlo tražena jeste psihologija potrošača – njihove želje, ponašanja i navike, gde psiholozi daju ključne podatke menadžmentu i marketingu koji dalje usmeravaju svoje aktivnosti u cilju rasta prodaje.

Kako je u zadnjih nekoliko godina snažno porasla potražnja za kvalitetnim kadrovima, naročito u oblasti programiranja, inženjerstva i menadžmenta, vrlo je logično da su danas, a naročito u budućnosti, stručnjaci u oblasti ljudskih resursa biti posebno na ceni.

Ljudski resursi (human resources) sve više zamenjuje termin upravljanje/menadžement talentima (talent management), je sektor od kog se zahteva da poseduje talentovane, sposobne i pronicljive stručnjake koji će na najbolji i najefikasniji način obezbediti siguran “dotok” kvalitetne radne snage. Drugi zadatak dobrog menadžera talentima je da kreira i razvije kvalitetne treninge, obuke i programe kako bi postojeći zaposleni postali još bolji i u koraku sa vremenom i inovacijama.

POTENCIJALNA ZANIMANJA NAKON STUDIJA PSIHOLOGIJE

Oblast

Pozicija

INFORMACIJE/STRATEGIJE

Savetovanje, Psihoterapija, Primenjena analiza ponašanja pojedinaca, Umetnička terapija (Art Therapy), Terpija muzikom, Upravljanje slučajevima, Briga o mentalnom zdravlju, Psihičko zdravlje i dobrobit, Upravljanje kriznim situacijama, Rehabilitacija, Poboljšanje rezultata, Procena sposobnosti, Policija, Odnosi u zajednici, Menadžment, Pisanje projekata za dobijanje sredstava, Razvoj likova u video-igricama, Strategije ponašanja

ISTRAŽIVANJE

Društvena istraživanja, Istraživanja tržišta, Analiza statističkih podataka, Testiranje i razvoj testova, Eksperimentalna psihologija, Industrijska i organizaciona psihologija

EDUKACIJA/OBRAZOVANJE

Nastavnik, Obrazovanje odraslih – životne veštine, roditeljstvo, Administracija u visokom obrazovanju i podrška studentima u smislu upisa na fakultet, finansija, akademskog savetovanja, razvoja, alumni, međunarodnog obrazovanja i boravcima u inostranstvu, karijerni centar, studentske organizacije, orijentacija, multikulturalno povezivanje.

LJUDSKI RESURSI (HR)

Zapošljavanje, Izbor kandidata, Odnosi u kolektivu, Trening, Organizacioni razvoj

BIZNIS I INDUSTRIJA

Prodaja, Odnosi sa klijentima, PR (odnosi s javnošću), Marketing, Oglašavanje, Dizajn proizvoda, Menadžment, Osiguranje, Nekretnine

ŠTA STUDIRATI?

1) BSc in Psychological Science, University of Padova

2) BA in Psychology, Webster University

3) BSc (Hons) in Psychology, University of Sheffield City College

4) BSc in Business Consultancy International, University of Applied Sciences Wiener Neustadt (FHWN) GmbH

5) B.B.A in Economics and Business – Curriculum Management, University of Bologna

NARUČITE PERSONALIZOVANI SPISAK FAKULTETA I PROGRAMA

Naš ekspertski tim će samo za Vas pronaći i izabrati idealne univerzitete i programe sa svim neophodnim informacijama o programima, iznosima školarina, stipendijama i dokumentaciji u skladu sa Vašim profilom, željama i finansijskim mogućnostima.

IZABRALI STE OBLAST STUDIJA? POGLEDAJTE PRAKSE I STAŽIRANJA KOJA MOŽETE DOBITI PREKO NAS

Jedna od odlika našeg metoda koji rezultira uspešnim upisom na željene studije u inostranstvu, jeste to što našim klijentima obezbeđujemo prakse i stažiranja u relevantnim kompanijama u oblasti budućih studija. Na taj način, mi gradimo Vaše profesionalne kapacitete i omogućavamo da obogatite svoj CV, što Vam direktno povećava šanse za upis na željeni Univerzitet i dobijanje stipendije.

Administrator

Leave a comment

Please enter comment.
Please enter your name.
Please enter your email address.
Please enter a valid email address.