Prirodne nauke
Prosečna plata: $60.000-$180.000/godišnje
Top zanimanja budućnosti: No. 9
Posebno tražene oblasti specijalizacije: nanotehnologije, alternativni izvori energije, biotehnologija, novi materijali, genetika, prehrambena industrija, kozmetologija i farmaceutska industrija

prirodne nauke hemija studije inostranstvo stipendije via academica evropa 2018 bioinformatika genetika

PRIRODNE NAUKE kao oblast studija i poslovanja su trenutno vrlo tražene, a u budućnosti će potražnja za ovim stručnjacima značajno porasti. U tradicionalnoj proizvodnji njihova uloga i potražnja opada, ali u novim oblastima i zanimanjima kao što su nanotehnologije, alternativni izvori energije, biotehnologija, novi materijali, genetika, prehrambena industrija, kozmetologija i farmaceutska industrija, potražnja za ovim profilima je u konstantnom porastu. Pored poslovnog sektora, istraživači i institutima i akademskim ustanovama takođe su vrlo traženi, naročito u vreme snažnog povezivanja akademije sa poslovnim sektorom kroz zajedničke istraživačke projekte.

BIOINFORMATIKA je oblast koja kombinuje informacione tehnologije i kompjuterske nauke u oblasti biologije u cilju proučavanja, analizirianja i procesuiranja genomskih informacija, ili drugih oblika bioloških informacija. Bioinformatičari koriste teorije bioinformatike u cilju istraživanja i stvaranja prethodno nepoznatog znanja koje se odnosi na različite biološke teme kao i da razvijaju informatička i kompjuterska sredstva (mašine i programe) da bi došli do tog novog znanja. Kako su biološke procedure postale vrlo kompleksne, proces sakupljanja, skaldištenja i upotrebe bioloških podataka postao je najvažniji deo za razumevanje ovih procedura.

Bioinformatičari proučavaju i sintetizuju velike količine baza podataka na molekularnom nivou kao što su prototeomi, sirove mikro-čestice i podaci o genomskih sekvencama. Takođe, oni dizajniraju ili unapređuju  postojeća informatička sredstva, ili stvaraju i menjaju postojeće softvere i njihovi primenu kako bi oni bili podesni potrebama konkretnog projekta na kojem rade. Oni vrlo često moraju da smisle kreativne načine koji su istovremeno analitični ali i informatički da bi rešili biološke misterije u cilju postizanja istraživačkog cilja. Uglavnom rade sa drugim biolozima i programerima da bi razvili biološke baze podataka, a takođe se konsultuju sa drugim laboratorijskim naučnicima kako bi zajedno došli do rešenja konkretnog problema, obično u farmaceutskoj industriji.

HEMIJSKI INŽENJERING uključuje primenu principa iz hemije, biologije, fizike i matematike u cilju rešavanja problema koji uključuju proizvodnju ili upotrebu hemijskih sredstava, goriva, lekova, hrane i mnogih drugih proizvoda. Posao uključuje dizajniranje proizvoda i proizvodnih procesa, opremanje proizvodnje, planiranje i testiranje proizvodnh metoda. Stručnjaci u ovoj oblasti uglavnom rade u laboratorijama, industrijskim postrojenjima, rafinerijama gde vrše direktan monitoring procesa i rešavaju konkretne probleme na terenu. Potrebne su profili osoba koje su radoznale i kreativne, sa snažnim sposobnostima posmatranje i vrlo razvijene analitičke veštine, kao i sposobnost i istrajnost u dugoročnim istraživačkim procesima.

BIOMEDICINA, GENETIKA podrazumevaju proučavanje biohemijskih procesa u ćelijama živih organizama: životinje, ljudi, biljke i sl. zbog toga je potrebno znanje ih hemije, fizike, i fiziologije, kao i izražene sposobnosti dedukcije i kritičkog mišljenja u cilju rešavanja kompleksnih problema. Vrlo često ovi stručnjaci rade na razvijanju različitih metodologija u cilju promene genetskih karakteristika kako bi se doprinelo lečenju ili umanjenju brzine napredovanja bolesti. Poslovi uključuju privatne industrije, univerzitete, vladine agencije – konsultanti i savetnici za naučna pitanja kao što su problemi životne sredine, na primer.

POTENCIJALNA ZANIMANJA NAKON STUDIJA PRIRODNIH NAUKA

Oblast

Pozicija
INFORMACIJE/STRATEGIJE

Istraživanje, Farmaceutska i hemijska razvijanja proizvoda i procesa proizvodnje, Zaštita životne sredine, Programiranje specifičnih softvera, Dizajniranje mašina ili kompjutera za biološka i hemijska istraživanja, Intelektualna svojina, Patenti, Strategije razvoja zdravstvenog sektora, Veterinarske studije, Vojna industrija, Imunologija, Patologija, Virologija, Genetika, Mikrobiologija, Zoologija, Analiza i predstavljanje podataka, Algoritmi i statističke tehnike, Baze podataka

BIZNIS/INDUSTRIJA

Farmaceutska industrija, Medicina, Medicinska industrija, Industrija hrane, Kozmetička industrija, Hemijska industrija, Naftna industrija, Poljoprivredna industrija, Veterinarska industrija, Obrazovanje

ISTRAŽIVANJE

Osnovna istraživanja, Primenjena istraživanja, Zdravstvo, Klinička ispitivanja (virologija, imunologija, enzimologija), Razvijanje medicinske opreme i sredstava, Farmakologija, Životna sredina, Poljoprivreda: hebricidi, pesticidi, uzgajanje, usevi, Hrana, Kozmetologija, Forenzika: toksikolgija, DNK analiza. Univerzitetske i institutske laboratorije, Instituti za javno zdravlje, Bolničke laboratorije, Privatne laboratorije, Nezavisne istraživačke fondacije

GDE STUDIRATI?

1) BSc in Chemical Engineering, Ecole Polytechnique Fédérale de Laussane

2) BSc in in Biomedical Sciences, Vrije Universiteit Amsterdam

3) BSc in Bioengineering, Rhine-Waal University of Applied Sciences

4) BSc in Molecular Life Sciences, Radboud University

5) BSc in Biomedicine, Karolinska Institutet

6) BSc in Engineering in Biotechnology, University College Absalon

7) BSc in Bio Sciences, University of Potsdam 

8) BSc in Applied Biosciences, Frankfurt University of Applied Sciences

9) BSc in Chemistry with Biomedicine, King’s College London

NARUČITE PERSONALIZOVANI SPISAK FAKULTETA I PROGRAMA

Naš ekspertski tim će samo za Vas izabrati idealne univerzitete i programe sa svim neophodnim informacijama o programima, iznosima školarina, stipendijama i dokumentaciji u skladu sa Vašim profilom, željama i finansijskim mogućnostima.

IZABRALI STE OBLAST STUDIJA? POGLEDAJTE PRAKSE I STAŽIRANJA KOJA MOŽETE DOBITI PREKO NAS

Jedna od odlika našeg metoda koji rezultira uspešnim upisom na željene studije u inostranstvu, jeste to što našim klijentima obezbeđujemo prakse i stažiranja u relevantnim kompanijama u oblasti budućih studija. Na taj način, mi gradimo Vaše profesionalne kapacitete i omogućavamo da obogatite svoj CV, što Vam direktno povećava šanse za upis na željeni Univerzitet i dobijanje stipendije.

Administrator

Leave a comment

Please enter comment.
Please enter your name.
Please enter your email address.
Please enter a valid email address.