Medicina i farmacija
Prosečna plata: $100.000-$300.000/godišnje
Top zanimanja budućnosti: No. 1 (Amerika)
Posebno tražene oblasti specijalizacije: biomedicina, neurohirguja, matične ćelije, farmakologija
MEDICINA I FARMACIJA su tradicionalno vrlo prestižna zanimanja, a samim tim ih prate vrlo prestižne studije. Ono što će se u ovom polju promeniti u budućnosti jeste mnogo širi dijapazon mogućnosti za specijalizaciju i nastavak karijere za diplomce osnovnih, odnosno integrisanih osnovnih i master studija medicine i farmacije (u zavisnosti od obrazovnog sistema zemlje studija). I ovaj činjenica nije dogovoljno naglašena, jer po završetku studija možete odabrati da radite u bolnicama, naučnim institutima, javnim zdravstvenim ustanovama ili da budete deo medicinskog odeljenja iz nekog drugog stručnog područja.
Postoje lekari koji upravljaju troškovima zdravstvene zaštite u ekonomskim sektorima ili doprinose pravnom radu koji ima za cilj da proveri medicinske greške i prava pacijenata. Svuda u svetu postoji sjajna jedinstvenost znanja i prakse u medicini. To znači da diplomiranjem medicinskog fakulteta u Evropi možete naći posao i raditi u bilo kojoj bolnici u Južnoj Americi ili bilo gdje drugde u svetu. Nešto što je nepristupačno za mnoge druge discipline.

Sa druge strane, medicina je poziv koji zahteva neprestan rad na sebi i nadogradnju svog znanja. Kraj medicinskih studija ne znači kraj učenja. Upravo suprotno, studije vam pružaju osnove za dalja znanja i veštine. Konferencije i seminari su često organizovani na egzotičnim lokacijama kako bi se privukli što više doktora. Mnogi učenici vide ovu situaciju kao značajnu razliku u odnosu na druga polja studiranja i za to ističu medicinu kao jedinstveni primer stalnog profesionalnog usavršavanja. Medicina se danas temelji na timskom radu. Ne samo da lekar sarađuje s medicinskim sestrama i drugim lekarima svakodnevno, već je i mentor i model za svoje učenike i stanovnike. Bez timskog rada, ne možete uspeti u oblasti medicine, a naročito u budućnosti koja će zahtevati solidaran napor različitih znanja i veština.

POTENCIJALNA ZANIMANJA NAKON STUDIJA MEDICINE I FARMACIJE

Oblast Pozicija
MEDICINA Bolnice, Klinike, Privatna praksa ili grupna praksa, Zdravstvene mreže, Starački domovi, Rehabilitacioni centri, Institucije za zaštitu mentalnog zdravlja, Vladine agencije i minstarstva, Vojska, Međunarodne organizacije, Univerziteti i škole, Korporacije
STOMATOLOGIJA Privatna praksa, Državne ustanove, Instituti, Vladine agencije, Lokalne vladine ustanove, Bolnice, Klinike
FARMACIJA Bolnice, Starački domovi, Institucije za zaštitu mentalnog zdravlja, Klinike, Prodajni lanci, Farmaceutske kompanije, Vladine agencije i minstarstva, Administracija za hranu i lekove, Ustanove za javno zdravlje, Vojska, Osiguravajuće kompanije, Univerziteti i škole.
VETERINA

Grupna ili privatna praksa, Vladine institucije, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo zdravlja, Lokalne institucije, Univerziteti, Škole, Istraživačke laboratorije, Medicinska industrija, Farmaceutska industrija, Kompanije za proizvodnju hrane za životinje, Zoološki vrtovi

GDE STUDIRATI?

1) International MD Program – Medicine and Surgery, Universita Cattolica del Sacro Cuore

2) B.Sc. Medicine and Surgery, Sapienza University of Rome

3) BSc International Track in Medicine, Maastricht University Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

4)Bachelor’s Programme in Biomedicine, Karolinska Institutet – Royal Caroline Institute

5) Bachelor of Science (BSc) and Bachelor of Medicine and Bachelor of Surgery (MBBS), University College London Medical School (UCL)

6) Medicine MBBS, King’s College London

7) Bachelor of Medicine and Bachelor of Surgery, University of Oxford

8) Doctor of Medicine and Surgery Degree (B.Sc. + M.Sc.), Universita degli Studi di Pavia

9) B.Sc. Medicine, University of Groningen 

NARUČITE PERSONALIZOVANI SPISAK FAKULTETA I PROGRAMA

Naš ekspertski tim će samo za Vas izabrati idealne univerzitete i programe sa svim neophodnim informacijama o programima, iznosima školarina, stipendijama i dokumentaciji u skladu sa Vašim profilom, željama i finansijskim mogućnostima.

IZABRALI STE OBLAST STUDIJA? POGLEDAJTE PRAKSE I STAŽIRANJA KOJA MOŽETE DOBITI PREKO NAS

Jedna od odlika našeg metoda koji rezultira uspešnim upisom na željene studije u inostranstvu, jeste to što našim klijentima obezbeđujemo prakse i stažiranja u relevantnim kompanijama u oblasti budućih studija. Na taj način, mi gradimo Vaše profesionalne kapacitete i omogućavamo da obogatite svoj CV, što Vam direktno povećava šanse za upis na željeni Univerzitet i dobijanje stipendije.

Administrator

Leave a comment

Please enter comment.
Please enter your name.
Please enter your email address.
Please enter a valid email address.