Biznis i menadžment
Prosečna plata: $41.000-$220.000/godišnje
Top zanimanja budućnosti: No. 1, 4 i 5
Posebno tražene oblasti specijalizacije: menadžeri u oblasti energetike, nekretnina, finansija, bankarstva, medija i zabave; analitičari podataka – statistika (big data mining); nove metode u oblasti obrade podataka i statistike; marketing menadžeri sa višestrukim sposobnostima i znanjima iz više oblasti; menadžeri prodaje (sales, client care, account manager).
BIZNIS I MENADŽMENT spadaju u sam vrh oblasti koje se danas studiraju. Nekoliko je razloga za to. Prvo i osnovno zato što se sastoje od mnogo pod-oblasti i kao takve nude jako mnogo mogućnosti za zaposlenje ili za dalje usavršavanje i specijalizaciju. Drugo, ove oblasti spadaju u sektor primenjenih disciplina koje se fokusiraju na rešavanje konkretnih problema koristeći teorije i kvanitativne metode u cilju što bolje pozicije kompanije na tržištu. Neke od konkretnih pod-oblasti kojima se ove studije bave su oraganizacija poslovanja, menadžment, izdrada strategija, preduzetništvo, tržišta, kapital, nekretnine, ali i zakoni odnosno vladine regulative i državne strategije makro i mikro ekonomije.
Zato ćemo krenuti redom i objasniti najprimamljivije grane ove široke oblasti.
MENADŽMENT U skladu sa trendom koji je započeo pre deceniju, menadžerska profesija će nastaviti da bude u vrhu najtraženijih. U budučnosti, to će se posebno odnositi na menadžere u specifičnim, problematičnim oblastima kao što su: energetika, nekretnine, finansije, bankarstvo, mediji i zabava. Međutim, posedovanje sjajnih menadžerskih sposobnosti neće više biti dovoljno – tražiće se novi tip senior menadžera koji će uspevati da se prilagode i kompanije vode uspešno kroz munjevite promene i potrese na tržištima.
MARKETING je oblast koju je časopis Forbes označio kao broj jedan zanimanje za budućnost. Marketing za budućnost predstavlja sinergiju i sintezu različitih znanja i veština, i zahteva da se njime bavi moderan homo universale (osoba koja ima više interesovanja i sklonosti). Danas je marketing primenljiv i neophodan u svim oblastima i nivoima. Uspešan marketing menadžer ima jake sposobnosti održavanja dobrih odnosa sa klijentima, sposobnosti rešavanja problema, samopouzdanje, pozitivnu komunikaciju i empatiju. Najvažniji segment marketinga danas jeste komunikacija u svim mogućim vidovima.
ANALITIKA Nova era Interneta, ubrzanje proizvodnje, prodaje i plaćanja stvara ogromnu količinu podataka. IDC studija je izračunala da će do 2020. godine svako ljudsko biće na planeti stvarati oko 40 zetrabajta (1.7 MB svake sekunde) novih podataka. Ti podaci su od neprocenjive vrednosti kompanijama koje, uz pravog analitičara koji iz njih ume da izvuče prave zaključke (tzv. data mining), dobijaju vredne informacije o navikama potrošača, što poboljšava prodaju i uvećva profit.
PRODAJA Stručnjaci za prodaju sve većeg obima i raznovrsnosti proizvoda nastalih ubrzanim inovacijama biće takođe od ključne važnosti i veoma traženi u budućnosti. Oni se bave targetiranjem novih klijenata i postizanjem rasta prodaje. Neophodno je da poseduju napredne veštine komunikacije i visok stepen emotivne inteligencije, kao i značajno tehničko znanje kako bi mogli da razumeju šta prodaju.

POTENCIJALNA ZANIMANJA NAKON STUDIJA BIZNISA I MENADŽMENTA

Oblast

Pozicija

INFORMACIJE/STRATEGIJE

Prodaja, Predstavljanje, Menadžment u prodaji, Promocija, Odnosi sa klijentima, Menadžment proizvoda, Izgradnja brenda, Marketing strategije i Strategije oglašavanja, Istraživanje tržišta, Terensko istraživanje, Analiza podataka, Evaluacije, Predviđanje, Pisanje izveštaja, Upravljanje projektima, Marketing na društvenim mrežama, Pisanje i planiranje sadržaja internet stranica, Upravljanje organizacijom poslovanja, Menadžment talenata, Izgradnja strategija poslovanja, tržišta i proizvodnje, Ministarstva, Vlada, Zakonodavstvo.

UMETNOST/ZABAVA/MEDIJI

Prodaja, Promocije, Marketing, Planiranje događaja, PR, Upravljanje društvenim mrežama i medijima, Menadžment organizacije, Menadžement prodaje.

BIZNIS/INDUSTRIJA

Bankarstvo, Osiguranje, Nekretnine i sve ostale grane proizvodnje, prodaje i usluga kojima je neophodan marketing i prilagođavanje marketing strategija potrebama i specifičnostima, Privatne korporacije, Hoteli, Restorani.

EDUKACIJA/OBRAZOVANJE

Nastavnik, Profesor, Administracija u visokom obrazovanju, Naučna istraživanja i analize

ŠTA STUDIRATI?

1) BSc in International Economics and Management, Bocconi University

2) BSc in Economics and Management, Universita Cattolica del Sacro Cuore

3) BSc International Business Administration, Erasmus University Rotterdam

4) BSc in International Business and Management Studies, Fontys Unviersity

5) BSc in Economics and Management, Unviersity of Bologna

6) BA in Business Administration, Webster University

7) BA in International Business Administration, University of Applied Sciences Frankfurt am Main

8) BSc in Business Administration, International University of Geneva

9) B.B.A. in International Applied Business Administration, Stenden University of Applied Sciences

10) BA in Business Administration and Management, Ca’ Foscari University of Venice

NARUČITE PERSONALIZOVANI SPISAK FAKULTETA I PROGRAMA

Naš ekspertski tim će samo za Vas pronaći i izabrati idealne univerzitete i programe sa svim neophodnim informacijama o programima, iznosima školarina, stipendijama i dokumentaciji u skladu sa Vašim profilom, željama i finansijskim mogućnostima.

IZABRALI STE OBLAST STUDIJA? POGLEDAJTE PRAKSE I STAŽIRANJA KOJA MOŽETE DOBITI PREKO NAS

Jedna od odlika našeg metoda koji rezultira uspešnim upisom na željene studije u inostranstvu, jeste to što našim klijentima obezbeđujemo prakse i stažiranja u relevantnim kompanijama u oblasti budućih studija. Na taj način, mi gradimo Vaše profesionalne kapacitete i omogućavamo da obogatite svoj CV, što Vam direktno povećava šanse za upis na željeni Univerzitet i dobijanje stipendije.

Administrator

Leave a comment

Please enter comment.
Please enter your name.
Please enter your email address.
Please enter a valid email address.