Viza-studentska-nemacka-blogiran-racun-banka-dokumenta-procedure-cena-via-academica
Studentska viza za Nemačku i otvaranje računa u banci

Svim studentima koji žele da studiraju u Nemačkoj, a da pri tom njihova zemlja nije članica Evropske unije, potrebna im je viza za Nemačku.

Za strane studente namenjene su tri vrste viza za Nemačku:

  1. Posebna viza dodeljuje se za posećivanje Sprachkursvisum kursa iz nemačkog jezika.
  2. Tromesečna viza za prijavljivanje na Studienbewerbervisum fakultet, nakon dobijanja mesta na fakultetu može da se zameni za vizu za studiranje.
  3. Nakon dobijanja mesta na fakultetu moguće je dobiti Visum zu Studienzwecken u prevodu viza za studiranje, koja važi godinu dana.

Zahtev za izdavanje vize podnosite u Ambasadi Savezne Republike Nemačke u vašoj zemlji, i za uspešno i blagovremeno rešavanje procesa dobijanja studentske vize, važno je da ispratite nekoliko ključnih koraka.

Prvi korak: ZAKAZIVANJE TERMINA ZA VIZU

Zakazivanje termina za studentsku vizu se radi preko sajta Ambasade. Za državljane Srbije rezervacija termina se obavlja ovde LINK , za državljane Bosne i Hercegovine rezervacija termina se obavlja ovde LINKza državljane Crne Gore rezervacija termina se obavlja ovde LINK. Važno je da pri rezervaciji termina dobro odaberete kategoriiju vize koja vam je potrebna: za Srbiju je to opcija: Aus-Fortbildung / Stručno obrazovanje i usavršavanje, a za Bosnu i Hercegovinu, te Crnu Goru opcija je: Au pair, study, language course, school attendance, job search, self-employment / au pair, studij, jezički course, posjeta školi / razmjena učenika, traženje zaposlenja, samostalna privredna djelatnost. 

Savet 1: Za rezervaciju termina koristite desktop računar, jer portali za zakazivanje ne fukncionišu dobro na mobilnim uređajima, imaju lošu preglednost što stvara mogućnost da neko važno polje preskočite. Ovo je vrlo važno, jer Ambasada neće naknadno vršiti ispravku podataka u sistemu za zakazivanje termina. U slučaju da ste naveli pogrešne podatke, nećete biti pušteni u odeljenje za vize i morali biste ponovo da se registrujete za novi termin.

Savet 2: U portal za zakazivanje unesite validnu e-mail adresu kojoj imate pristup, jer će potvrda o registraciji i vaš jedinstveni registracioni broj stići putem mejla.

Savet 3: U portalu za zakazivanje nećete moći da birate termin, već ćete čekati da isti dobijete. U zavisnosti od gužve, moguće je da se na prvi slobodan termin čeka i preko 8 nedelja, zato zakažite svoj termin unapred. Informacije o tačnom datumu i vremenu termina dobićete putem mejla.

Prema poslednjim informacijama iz Ambasade u Sarajevu na vizu čeka od 2 do 3 meseca. Takođe, stoji sledeća informacija: Ukoliko u online-sistemu za zakazivanje termina nema slobodnih termina za kategoriju “Školovanje/Priznavanje stručnog obrazovanja” (“Ausbildung/Anerkennungsmaßnahmen”), polaznici stručnog obrazovanja kojima se bliži početak školovanja treba da se putem e-maila visastelle@sarj.diplo.de obrate odjelu za vize (molimo da u prilogu e-maila pošaljete i Vaš skenirani ugovor o stručnom školovanju/Ausbildungsvertrag).

Dobitnici DAAD stipendije, ERASMUS stipendija, ili nekog drugog EU stipendijskog programa, ne moraju da zakazuju termin za vizu.

 

Drugi korak: DOKAZ O DOVOLJNIM FINANSIJAMA I OTVARANJE RAČUNA U NEMAČKOJ BANCI

Uz zahtev za vizu je neophodno dostaviti potvrdu o načinu finansiranja tokom studija, minimum 720 EUR mesečno, odnosno 8,640 EUR za godinu dana za držvaljane Srbije i državljane Crne Gore. Za državljane Bosne i Hercegovine traži se iznos od minimum 735 EUR mesečno, odnosno 8,820 EUR za godinu dana. Molimo proverite tačan iznos koji je potreban na mesečnom nivou sa Ambasadom lično ili telefonskim putem.

Viza-studentska-nemacka-blokiran-racun-banka-dokumenta-procedure-cena-via-academica

Dovoljan iznos financijskih sredstava za izdržavanje tokom godinu dana studija u Nemačkoj je ključna stavka koja odlučuje da li ćete vizu dobiti ili ne. Dokazivanje raspoloživim finansijskim sredstvima je moguće uraditi na tri načina:

1. Potvrda o stipendiranju od strane neke institucije u Srbiji, DAAD programa, Erasmus i sličnih stipendija;

2. Potpisana izjava i potvrda o bonitetu trećeg lica koje garantuje za vas koje boravi u Nemačkoj. To je tzv. garantno pismo (Verpflichtungserklärung) od strane zaposlenog lica u Nemačkoj;

3. Uplaćena sredstva na blokiran studentski račun, odnosno račun sa ograničenim pravom raspolaganja (Sperrkonto) u nemačkoj banci.

Ukoliko niste dobitnik stipendije, ili nemate rođake i prijatelje u Nemačkoj koji su voljni da garantuju za vaše finansije, otvaranje blokiranog računa u nemačkoj banci je jedina solucija za dokazivanje dovoljnih finansijskih sredstava. Otvaranje blokiranog računa i uplata sredstava je najčešće rešenje naših studenata. Tu imate nekoliko opcija koje su vam na raspolaganju, ali sama Ambasada preporučuje otvaranje računa preko Deutsche Bank.

Na stranici Deutsche Bank imate detaljno objašnjen proces otvaranja računa, odgovore na sva pitanja, a na dnu stranice i formular koji skinete i popunite. Popunjen formular, potvrdu o prijemu na studije i fotokopiju pasoša odnesete u Ambasadu Nemačke na šalter za pravno-konzularne poslove gde će podaci biti provereni i pečatirani. Važno je da ne potpisujete ništa sami kod kuće, već u konzulatu pred službenicima kada vam to budu rekli. Otvaranje računa traje između dva i petnaest dana, tako da je bolje da što pre ovo odradite. Nekada se desi da pošta zakazaže i da dokumenta do filijale u Nemačkoj putuju preko 20 dana. Kada dokumenta stignu do njih, račun može biti otvoren za dva dana.

Druge opcije i iskustva o otvaranju blokiranog računa u Nemačkoj možete pročitati u tekstu Bogdana Nikolića na sajtu Nemački kutak.

Informacija 1: Za državljane Bosne i Hercegovine – Nakon što Ambasada izvrši ovjeru/utvrđivanje identiteta, isključivo Ambasada smije slati zahjeve u Deutsche Bank. Iz tog razloga Vas molimo da prilikom dolaska donesete kovertu formata DIN A5 na kojoj je već zalijepljena poštanska markica u vrijednosti od 4,00 KM i na kojoj je napisana adresa pošiljaoca. Bez predočavanja navedene koverte Ambasada neće moći izvršiti provjeru identiteta.

Informacija 2: Za državljane Srbije – Uz ostalu dokumentaciju, potrebno je da ponesete i pripremljenu kovertu sa unapred plaćenom poštarinom kod nemačke pošte. Da biste onlajn kupili markicu nemačke pošte, potrebno je da se registrujete na zvaničnom sajtu nemačke pošte i da uplatite određeni iznos. Poštarinu za pismo možete platiti putem interneta kod nemačke pošte pod sledećim linkom:
https://www.deutschepost.de/de/i/internetmarke-porto-drucken.html. 

Nakon izvršene uplate, markicu možete sami odštampati. Dokumenta za otvaranje bankovnog računa se šalju diplomatskom poštom za Nemačku. Tek u Nemačkoj se predaju pošti, što znači da treba da uplatite samo poštarinu za slanje pisma unutar Nemačke. Odštampanu poštansku markicu ćete nalepiti na kovertu koju ćete adresirati na sledeći način:

  • Primalac: Deutsche Bank, Privat- und Geschäftskunden AG, Alter Wall 53 20457 Hamburg/Germany
  • Pošiljalac: adresa stanovanja, referentni broj klijenta

Pošto se dokumenta šalju preko diplomatske kurirske službe, može doći do produženog roka dostave.

Kada račun bude otvoren odnećete potvrdu u svoju banku i uplatiti minimalni traženi iznos + iznos provizije za otvaranje računa koristeći podatke koje vam da Deutsche banka (IBAN, BIC itd.). Imajte u vidu da će i domaća banka uzeti novac za transakciju koji za ovu sumu može da iznosi od 60 pa do 150 EUR. Naš savet je da u različitim bankama pitate za proviziju i odaberete onu koja vam daje najbolje uslove. Ako nemate račun u banci sa najboljim uslovima jednostavno otvorite tamo račun, besplatno je, a proces traje 15-20 minuta. Nakon dan ili dva stići će vam potvrda na mejl da je novac legao na račun Deutshce Bank. Potvrdu štampate i pridružujete ostaloj dokumentaciji za vizu.

 

Treći korak: PODNOŠENJE ZAHTEVA I DOKUMENTACIJE 

Kada ste uradili prethodna dva koraka uspešno, i dobili termin za predaju zahteva za vizu, ostaje vam finalni korak predaje zahteva i dokumentacije. Na sastanak u diplomatsko predstavništvo Savezne Republike Nemačke je potrebno da ponesete sledeće (Stavke od 1 do 7 važe za državljane sve tri zemlje):

  1. Dva primerka čitko popunjenog zahteva za vizu na nemačkom ili engleskom jeziku.
  • Za državljane Srbije, zahtev možete dobiti na ovom LINKU.
  • Za državljane Bosne i Hercegovine, zahtev možete dobiti na ovom LINKU.
  • Za državljane Crne Gore, zahtev možete dobiti na ovom LINKU.

      2. Dva popunjena i potpisana primerka Informatora / Izjave na nemačkom ili engleskom jeziku.

  • Za državljane Srbije, Informator možete dobiti na ovom LINKU.
  • Za državljane Bosne i Hercegovine ova Izjava se nalazi u sklopu zahteva za vizu (vidi stavku 1.)
  • Za državljane Crne Gore, Izjavu možete dobiti na ovom LINKU.

3. Pasoš i dve fotokopije svih relevantnih stranica u pasošu.

  • U pasošu treba da su najmanje dve stranice prazne. Vodite računa da pasoš važi najmanje još tri meseca po isteku vize. Priložite fotokopije stranice pasoša sa ličnim podacima kao i kopije svih stranica sa vizama, pečatima ili drugim unosima.

4. Biometrijske slike pasoškog formata.

  • Za državljane Srbije: Tri identične biometrijske fotografije za pasoš, ne starije od šest meseci. Dve fotografiju nalepite na predviđeno mesto (na svaki zahtev za vizu po jednu), a treću priložite posebno.
  • Za državljane Bosne i Hercegovine i Crne Gore: 2 aktuelne biometrijske fotografije.

5. Potvrda o prijemu na studije u Nemačkoj u originalu i dve fotokopije.

  • Za državljane Srbije: Ukoliko još niste zvanično primljeni na studije dostavite potvrdu o prijavi na jednoj od nemačkih visokoškolskih ustanova u originalu i dve fotokopije. Ukoliko idete u Nemačku na kurs jezika koji traje duže od 3 meseca,  treba priložiti prijavu na intenzivni kurs nemačkog jezika koji prethodi planiranim studijama (sa ciljem da na kraju položite ispit koji Vam omogućava upis na nemačku visokoškolsku ustanovu – DSH ili DaF) u originalu i dve fotokopije; zatim potvrdu da ste stekli obrazovanje koje Vam omogućava upis na visokoškolsku ustanovu (diplome, indeks ili potvrda o dosadašnjem studiranju) u originalu i dve fotokopije.
  • Za državljane Bosne i Hercegovine: Ukoliko još niste zvanično primljeni na studije, dostavite sledeće: dokaz o poznavanju nemačkog jezika ili dokaz o planiranom kursu za intenzivno učenje jezika; svedočanstvo o završenoj školi sa Apostille pečatom i prevod na njemački jezik. Ukoliko idete na kurs jezika u Nemačku koji traje duže od 3 meseca dostavite: prijavu za privatni kurs jezika ili potvrda škole za jezike o planiranom učešću (minimalno 18 sati sedmično, važe isključivo prijave za intenzivni kurs jezika, prijave za integracioni kurs ne važe). Ukoliko se radi o kursu za pripreme za studije: svedočanstvo o završenoj školi i prevod na nemački jezik, potvrda o prijavi ili potvrda o upisu na fakultet, biografija na nemačkom jeziku, i motivaciono pismo npr. uz navođenje podataka o ranije završenim kursevima jezika i namerama za studiranje na nemačkom jeziku.

6. Dokaz o dovoljnim finansijskim sredstvima za izdražavanje u Nemačkoj i dve fotokopije.

  • Garantno pismo prema članu 66. do 68. Zakona o boravku stranaca (Verpflichtungserklärung nach §§ 66-68 AufenthG).
    U nadležnoj službi za strance u Nemačkoj postoje pripremljeni obrasci. Iz garantnog pisma mora da proizlazi svrha i trajanje planiranog boravka. Potpisnik garantnog pisma je dužan da „dokaže“ da je finansijski u mogućnosti da Vas podrži. Sama napomena „verodostojno dokazano“ nije dovoljna za dugoročan boravak; ili
  • Potvrda o uplati traženog iznosa na račun sa ograničenim pravom raspolaganja (blokirani račun, Sperrkonto) koji morate otvoriti kod banke u Nemačkoj. Potvrdu banke treba predočiti u originalu; ili
  • Potvrda o dobijanju stipendije u originalu (u slučaju da ste stipendista Nemačke službe za akademsku razmenu (DAAD) dovoljna je fotokopija).

7. Taksa za obradu viznog zahteva.

  • Za državljane Srbije, taksa iznosi 75 EUR i plaća se u gotovini pri predaji zahteva i dokumentacije.
  • Za državljane Bosne i Hercegovine, taksa iznosi 150 KM, plaća se u gotovini i isključivo u KM valuti pri predaji zahteva i dokumentacije.
  • Za državljane Crne Gore za iznos takse obratite se direktno Ambasadi u Podgorici.

Za državljane Srbije i državljane Crne Gore, potrebno je dodatno dostaviti i sledeća dokumenta:

8. Biografija  i dve fotokopije (za Crnu Goru jedna fotokopija).

  • Na nemačkom jeziku ili na srpskom jeziku koju prati prevod overen od strane sudskog tumača.
  • Biografiju treba sami da napišete. Mora da sadrži sve podatke o Vašem stručnom obrazovanju i o svim dosadašnjim radnim mestima, ukoliko ste već bili zaposleni.

9. Motivaciono pismo i dve fotokopije.

  • Na nemačkom jeziku ili na srpskom jeziku koju prati prevod overen od strane sudskog tumača.
  • Treba da napišete izjavu o motivaciji za planirane studije dajući odgovore na sledeća pitanja: Šta želite da studirate u Nemačkoj (smer, željena diploma) i koji su razlozi za to? Zašto želite da studirate u Nemačkoj? Kakvi su Vam planovi nakon završetka kursa jezika/studija? Na koji način, gde i koliko dugo već učite nemački jezik? Ukoliko planirate da idete na intenzivni kurs jezika kao pripremu za studiranje: Gde i kada planirate da polažete ispit koji će Vam omogućiti upis na visokoškolsku ustanovu u Nemačkoj (DHS/DaF)?

10. Potvrda o znanju jezika i dve fotokopije.

  • Potvrda o stepenu znanja jezika na kojem će se održati predavanja (neophodan je najmanje stepen B1 Evropskog referentnog okvira). Izuzetak: Ukoliko u potvrdi o prijemu na studije (Zulassungsbescheinigung) piše da je znanje jezika već dokazano ili je
    planirano da upišete pripremni kurs jezika.

Za državljane Crne Gore potrebno je dostaviti još i:

11. Poslednju stečenu diplomu (srednja škola ili fakultet) i dve fotokopije.

dokumentacija-viza-nemacka-studije-via-academica-srbija-bosna-hercegovina-crna-gora

Potvrda o zdravstvenom osiguranju – Zdravstveno osiguranje licenciranog osiguravajućeg društva u Srbiji na 6 meseci od dana kada želite da putujete. Polisu treba tek da dostavite kada Vam se viza odobri.

______________________________________________

Via Academica se ne bavi procedurama i asistencijom prilikom procedura viza za Nemačku, takođe, ne bavi se ni zakazivanjem termina za vize. Ovo uputstvo smo napravili zbog vašeg velikog interesovanja i upita koje primamo svakodnevno. Sve stavke i objašnjenja u ovom objašnjenju dati su na osnovu dokumenata, informatora i uputstava koji se nalaze na zvaničnim stranicima diplomatsko-konzularnih predstavništava Savezne Republike Nemačke u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Za sva dodatna pitanja i informacije obratite se direktno ovim predstavništvima.

 

 

  • Ambasada Savezne Republike Nemačke u Beogradu –  Kontakt forma, Telefon: +381 11 3064300.
  • Ambasada Savezne Republike Nemačke u Sarajevu – www.sarajewo.diplo.de Za dodatne informacije Ambasada Vam stoji na raspolaganju pod sljedećim telefonskim brojem: +387(0)33 565 380 (ponedjeljkom i četvrtkom: od 13:30 do 16:00 sati).
  • Ambasada Savezne Republike Nemačke u Podgorici – Kontakt forma Telefoni: +382 20 441 000; +382 20 667 285; E-mail: info@podgorica.diplo.de

 

Želimo vam puno sreće i uspeha! 

JOŠ KORISNIH TEKSTOVA

studije-inostranstvo-master-rok-2018-2019-via-academica
Još uvek nije kasno da apliciraš za master program u inostranstvu
Ukoliko si u prethodnim mesecima svoju pažnju usmerio na polaganje zaostalih ispita i završavanje osnovnih studija, i nisi stigao da […]
Alice in Sunderland – Down the Knowledge Hole
SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O UNIVERZITETU SUNDERLAND IZ VELIKE BRITANIJE   The University of Sunderland je visoko cenjen i […]
Administrator

Leave a comment

Please enter comment.
Please enter your name.
Please enter your email address.
Please enter a valid email address.